Професор Мартин Селигман е популярен американски психолог и привърженик на позитивната психология. Той е провел множество проучвания, които доказват терапевтичния ефект на този метод. В основата му е вярата, че можем да бъдем по-щастливи, ако просто се настроим по-положително към живота и осъзнаем силата на изборите си.

Днес ви представяме 7 фундаментални правила на позитивната психология, които ще ви направят по-здрави, по-успели и по-щастливи в дългосрочен план.

1. Правилото на огледалото

Принципът тук е много прост – всеки човек в живота ви е огледало, което отразява душевността, характера и предпочитанията ви. Качествата, които забелязвате у хората, с които се заобикаляте, могат да ви разкрият много за вас самите.

Много често качествата, които мразим или на които се възхищаваме у приятелите ни, са качества, които самите ние притежаваме.

Например ако някой от приятелите ви не се отнася с уважение към вас, може би самите вие се държите така с други хора, но не ви прави същото впечатление. Ако искате да промените нещо в социалния ви кръг, започнете с промяната вътре във вас. Вашият добър пример ще вдъхнови и останалите.

2. Силата на избора

Всичко, което се случва в живота ни, е продукт на изборите, които сме направили. Ние решаваме кои да бъдат приятелите ни, каква да бъде работата ни, какъв начин на живот да водим и в какво да вярваме. Всички тези избори изграждат личността ни и ние сами пишем съдбата си.

Ако в момента не ви харесва това, с което се занимавате, или пък постоянно разрешавате чуждите проблеми, то може би трябва да се запитате дали сами не сте се нагърбили с тях. Ако искате да правите нещо различно и искате да постигнете различни резултати, ще трябва да вземете различен избор.

Разбира се, за някои неща нямаме избор. Не можем да избираме родителите си, гените или средата, в която сме израснали. Но все пак имаме някакъв контрол над случващото се и ако променим нагласата и отношението си, можем да променим много неща в живота си.

3. Силата на грешките

Всеки може да сгреши. Понякога нашите убеждения или постъпки, колкото и правилни да ни изглеждат на самите нас, няма да се възприемат като правилни от останалите. Но светът никога не е черно-бял, той има много нюанси и никой от нас не е перфектен.

Всички ние имаме правото да грешиш и да се учим от грешките си. Затова не се страхувайте да грешите. По-добре да сгрешите, отколкото никога нищо да не правите и да живеете в страх.

4. Кое е важното?

Когато решите, че заслужавате нещо по-добро и започнете да работите върху себе си, много скоро ще забележите промените. Но преди това трябва да прецените кое за вас е наистина важно в живота. Не това, което ви казват родителите или обществото, а онова, което вие намирате за важно. Обмислите приоритетите си и си набележете ясни цели, след това работете върху тях. Само така ще постигнете много в живота.

5. Правилото на благодарността

Никой нищо не ви дължи, но вие пак можете да сте добри към хората, просто не очаквайте отплата. Не чакайте да ви платят за услугата, нашата добрина трябва да се раздава даром.

Разбира се, има моменти, в които трябва да кажете „не“ и да отстоявате себе си, но непрестанният егоизъм няма да ви направи истински щастливи.

6. Живейте в сегашния момент

Започнете да живеете тук и сега. Не мислете за миналото, защото само пропилявате настоящето си. Не се тревожете непрестанно и за бъдещето, защото то не ви принадлежи и още дори не е започнало.

Ако сте привързани твърде силно към миналото, постоянно ще се чувствате тъжни и безсилни.

Ако постоянно се тревожите за бъдещето, ще живеете в страх и безпокойство.

Разбира се, някои неща трябва да се планират, както казахме – трябва да знаете какви са приоритетите ви в живота, но никога не забравяйте напълно да се потопите в настоящия момент и да не се страхувате от следващия. Когато се научите да се радвате на настоящето, тогава ще изпитате истинска хармония. А това ще се отрази благоприятно на настроението, здравето и взаимоотношенията ви с близките ви хора.

7. Силата на позитивното мислене

Не пренебрегвайте малките неща, които се случват около вас. Радвайте се на красотата на природата, на слънцето, което пече днес, на вкусната храна, на хубавите разговори... Винаги ще намерим нещо, от което да не сме доволни, но докато се оплакваме, животът си минава.

Опитайте се да погледнете на всеки ден като дар. Бъдете продуктивни, активни и благодарни.