Вече сме в началото на летния период и всички тръпнем от нетърпение да сложим банските костюми и плажните шапки. Специалистите обаче предупреждават, че се задава най-горещото лято от години насам и слънчевите лъчи тази година ще са изключително опасни за кожата и здравето ни. Предлагаме ви няколко лесни съвета, с които да предпазите кожата си от изгаряне и да я запазите тонизирана и свежа.
 
  1. Посещавайте ежегодно дерматолог за преглед на кожата.

  2. Нанасянето на локални антиоксиданти върху кожата могат да предотвратят част от вредата от слънцето. Търсете продукти, съдържащи съставки като зелен чай, коензим Q10, витамин С и ретинол, който е разновидност на витамин А. 

  3. Избирайте си слънцезащитни кремове, факторът на които е минимум 15 и имайте предвид, че колкото е по-висок, толкова по-добре. Нещо повече, проучванията показват, че слънцезащитните продукти оказват по-малка защита в реални условия отколкото факторът им гарантира. Дори ако фактор 30 или 45 струват малко повече, този допълнителен разход си струва. 

  4. Макар че има безброй слънцезащитни формули, избирайте тези, които са за „широк спектър“. Това означава, че те предпазват както от UVA, така и от UVB лъчите, докато много от обикновените продукти предпазват само от UVB лъчите.

  5. Препоръчително е да се използват продукти, които блокират слънчевите лъчи вместо такива, които защитават кожата от тях. Първите осигуряват физическа бариера между кожата ви и UVA и UVB, но са по-тежки. Най-добре е блокиращите продукти да съдържат цинков оксид или титаниев оксид. 

  6. Дрехите ви могат да помогнат за предпазване от UV лъчите. По-тъмни, плътно изтъкани платове са по-подходящи от по-светли, рядко изтъкани или влажни дрехи. Една бяла тениска, например, има слънцезащитен фактор 5, докато факторът на същата тениска, но влажна, е 1 или 2, което не е особено предпазващо. Някои производители на дрехи предлагат спортни дрехи, бански костюми и шапки с UV-защита.

  7. Преди да излезете, проверете UV-индекса. Често прогнозите за времето за деня включват данни за интензитета на UV лъчите в най-топлата част от деня. Границите на интензитета варират от 0 до 10+. Когато се прогнозира интензитет 5 и повече, вземете по-сериозни мерки за защита на кожата си.