Социалните медии са неделима част от живота ни и колкото и да искаме няма как да предпазим децата си от тяхното влияние. Те имат както негативна, така и много положителна страна, но децата ни трябва да са подготвени за света, в който ще попаднат. Разговаряйте с децата си за това. Най-вероятно вие самите имате Фейсбук, така че бъдете част от виртуланото пространство, в което се случва половината живот на обществото. Ето някои уроци, които е нужно да знаят щом се впуснат в използването на социални медии:

1. Живей в реално време

Искате децата ви да живеят тук и сега, нали? Добре е да им повтаряте, че животът зад екрана е събран от избирателни факти, които хората решат да споделят за себе си. Научете ги да не игнорират реалния живот. Задавайте въпроси и оставете децата да говорят сами за себе си.

2. Всеки се изтъква

Родителите трябва да обяснят на децата си, че никой не е перфектен в реалния живот. Каквото и да споделят хората за себе си то е само малка част от това, което наистина са и всичко друго остава непознато. Има голяма опасност те самите да си създадат един несъществуващ свят, в който да се изгубят.

3. Да си задават въпроси преди да публикуват нещо

Нека се запитат дали това, което пишат е истина, дали е полезно за някого, дали е мило, дали това ще предизвика драма за някого? Хубаво е винаги да си задават въпроса, дали биха казали нещо подобно, ако при тях има други хора и ако се случваше в реалния живот.

4. Социалните медии не заменят контакта лице в лице

Децата може би се чувстват така сякаш се свързват с връстниците си, но трябва да знаят, че това няма нищо общо с реалната комуникация. Бъдете сигурни, че децата ви могат да показват чувствата си спокойно, когато някой стои пред тях.

5. Ако нямаш нищо хубаво за казване...

Това не е нещо ново – „Ако нямаш нищо хубаво за казване, по-добре не казвай нищо!“. Когато не можеш да гледаш някой в очите е много по-лесно да нараниш чувствата му и да кажеш нещо от което ще го заболи. Тъй като пред екрана не виждаме реакция, сме способни да изречем всичко, което ни хрумне. Затова научете децата си да пазят чувствата на околоните.

6. Нищо не е лично, дори да си мислите, че е!

Убедете децата си, че нищо което споделят в социалните мрежи не е лично. И няма никакво значение какво са дали като настройки за поверителност. Нека не публикуват телефонни номера, адреси, пълни имена или каквато и да е лична информация, която може да ги идентифицира.

7. Нека децата са спокойни, когато са в социалните мрежи

Ако децата са изнервени или в напрегнато емоционално състояние, е хубаво да стоят далеч от социалните мрежи. Стрес в училище, проблеми вкъщи или просто не се чувстват добре – нека избягват социалната медия. Тя не трябва да бъде третирана като таен дневник в никакъв случай.

Каквото и да направите няма как да предпазите децата си от всичко, което се случва в социалните мрежи. Те са огормна част от живота на всички ни, но е хубаво да знаят, че те крият опасности и да могат да се пазят от тях.