Има редица фактори, които могат да ни развалят настроението, а и понякога се оказва трудно да си възвърнем положителната нагласа и усмивката. И все пак не пречи да опитаме. Ето няколко различни идеи за справяне с лошото настроение – ако някоя от тях не ни допада, друга може да се окаже точно това, от което имаме нужда.

1. Да поговорим с някого

Има случаи, когато е достатъчно просто да си поговорим с близък човек за причината за лошото ни настроение, за да ни олекне и да се почувстваме значително по-добре. Ако се затворим в себе си, вероятността да станем още по-мрачни е голяма. Пък и хората са го казали – слушател (пардон, приятел) в нужда се познава.

2. Да прогоним лошото настроение с физически упражнения

Упражненията са страхотен начин за повдигане на духа, защото при физическа активност се отделят ендорфини, които ни карат да се чувстваме добре. Не се препоръчва обаче да практикуваме групови спортове, ако не обичаме да губим, тъй като евентуална загуба може да се отрази зле на настроението ни. Освен това е добре да спортуваме на открито – по този начин ще се чувстваме по-енергични.

3. Да си дадем почивка

Защо не се опитаме да забравим негативните мисли, като си дадем малко почивка или направим нещо необичайно? Можем например да си вземем вана, да се поразходим, да запалим ароматни свещи и да си сипем чаша вино. Понякога, когато сме в лошо настроение, е по-добре първо да се успокоим, за да не си изкараме яда върху човек, който не ни е виновен – това още повече би съсипало настроението ни.

4. Да си мислим за нещо хубаво

Добре е да се опитваме да ограничаваме негативните мисли. Ако настроението ни се е скапало по някаква причина, бихме могли да се върнем към момент от живота, когато сме се чувствали щастливи. Защо не разгледаме снимки от някое страхотно парти или от незабравима ваканция? А за да си припомняме по-често хубавите мигове, можем да закачим любими снимки на неочаквани места, например над мивката – така ще си мислим за нещо приятно, когато дойде ред на досадното миене на чинии.

5. Да си пуснем любима музика

Някои хора обичат класическа музика, други си падат по поп, трети се успокояват с джаз. Когато не сме в настроение, можем просто да си пуснем любимата радиостанция или някоя песен, която асоциираме с щастлив период от живота си. Музиката ще ни помогне по приятен начин да се отървем от мрачните мисли. Можем и да си попеем – пеенето също оказва положителен ефект върху настроението.

6. Да помислим за хора в трудно положение

Понякога се случва да изпаднем в лошо настроение, тъй като си мислим, че всичко ни е тръгнало наопаки. В такива случаи е добре да си спомним, че има хора, които са в много по-тежко положение от нас самите. Достатъчно е само да се огледаме, за да забележим някого, който сигурно би дай всичко да бъде на наше място. Това е добър начин да се почувстваме по-благодарни за това, което сме свикнали да приемаме за даденост.

7. Да подбираме хората, с които се срещаме

Някои хора имат способността винаги да ни развалят настроението, докато други някак все успяват да ни развеселят. Ако избягваме първите, доколкото е възможно, и се срещаме по-често с вторите, това неизменно ще се отрази на начина, по който се чувстваме.

8. Да се опитваме да се тревожим по-малко

Тревогата е враг на доброто настроение, ето защо трябва да се стараем да се притесняваме колкото се може по-малко. Ако е възможно на момента да направим нещо по въпроса, който ни тревожи, да го направим, ако ли не, нека се опитаме да погледнем по-оптимистично на нещата, като помислим за възможни начини за разрешаване на конкретния проблем в бъдеще.