Сигурни сме, че сте чували за поне една конспиративна теория през живота си – как американците всъщност не са стъпвали на Луната, как Хитлер и Елвис са живи, как белите самолетни линии в небето всъщност тровят цялото човечество и как световните лидери са извънземни гущери...

Колкото и интересни и провокативни да са конспиративните теории, много от тях са плод на нечие въображениеи не са подплатени с неоспорими факти.

Но все пак има и конспирации, които се оказват истина. Ето кои са някои от тях:

1. Тютюнопроизводителите са пазели в тайна колко вредно е пушенето.

В началото никой не е знаел колко вредно всъщност е пушенето, а когато все повече експерти надигат глас против него, производителите на тютюнени продукти „даряват“ милиони долари на учени, които да докажат, че пушенето не е вредно, а даже може да е полезно. През 1999 г. американският тютюнев гигант „Филип Морис“ е принуден най-накрая да признае, че наистина пушенето причинява рак на белите дробове и може да доведе и до други сериозни заболявания.

2. Само Никол Шерцингер пее в „Пусикет Долс“.

Красивата и талантлива Шерцингер е главната вокалистка на „Пусикет Долс“ още от самото начало на създаването на групата през 2003 г. Всички момичета в нея са особено чаровни и колоритни, но феновете започват да се чудят дали пък останалите дами не са взети само за красота, докато Шерцингер пее всички песни.

През 2012 г., 2 години след разпадането на групата, самата Шерцингер признава, че тази теория е напълно вярна. Тя казва, че е изпяла 95% от песните им. „Досега никога не съм говорила за това, но никога няма да забравя как записах първия албум и чак тогава продуцентът ми Рон Фейър доведе останалите момичета в студиото. Пусна им албума и това беше първият път, в който те чуха песните“, разказва Никол. След това добавили малко вокали от Мелъди Торнтън, някоя и друга фраза от останалите момичета и албумът бил готов. Същата история се повтаря и с останалите парчета на групата.

3. ЦРУ са търсили НЛО.

Преди няколко години ЦРУ разсекретяват документи от 50-те години на миналия век. В тези документи е описано, че за 23 години са докладвани 575 случая на НЛО. Връхната точка на тази „извънземна инвазия“ е на 29 юли 1952 г. във Вашингтон, където в продължение на 6 часа десетки американци сигнализират за странни светещи обекти в небето. Официалната версия тогава е, че причината за това е температурна инверсия, но от документите става ясно, че от ЦРУ са се занимавали с този случай и не са изключили версията за НЛО. Разбира се, засега няма доказателства, че извънземни някога са посещавали Земята.

4. Някой друг пее вместо Бритни Спиърс.

През 2007 г. медиите разбират, че Бритни Спиърс се е развела с Кевин Федерлайн и е постъпила в психиатрична клиника. В същата година обаче Бритни успява да издаде доста успешен албум – Blackout. Тогава се заражда теорията, че може би някой друг пее вместо Бритни. През 2013 г. тя издава и албума „Бритни Джийн“, в който хората са убедени, че повече от половината от вокалите не са на Бритни. По-късно бащата на Мая Мари – беквокалистка на Бритни, казва, че дъщеря му е изпяла почти целия албум, а Бритни е само на обложката. Въпреки че Бритни не признава такова нещо, разликата е ясно доловима за феновете.

5. Петролните компании се наговарят за цените на горивата.

Цената на горивата влияе на много сфери от нашия живот и е трудно да си представим как една днешна държава може да функционира без тях. Това позволява на петролните компании да спекулират с цените на горивата. През 2008 г. журналисти откриват, че 5 петролни компании предварително са се наговаряли какви цени да предложат на клиентите си. Смята се, че договорката е станала през 2002 г., а от тогава има постоянен скок в цените на петрола.

6. ФБР следи Джон Ленън.

Творците използват изкуството, за да влияят на милиони хора по света. Затова често са под наблюдението на ФБР. Бюрото е наблюдавало и Хемингуей, въпреки че много хора са го убеждавали, че просто го гони параноята. Разбира се, че той е бил прав, но това става ясно едва след смъртта му.

Подобен слух има и за един от членовете на „Бийтълс“ – Джон Ленън. През 2000 г. историкът от Калифорнийския университет – Джон Уайнър, успява да се добере до досието на Джон Ленън. Оказва се, че наистина ФБР са следили известния певец, но не са открили никакви доказателства за антиамериканска дейност.

7. Съветски шпионин прониква в Конгреса на САЩ.

По време на Студената война се появяват много легенди за съветски шпиони, внедрени в САЩ, но повечето от тях са просто предположения и слухове. За разлика от историята на Самюел Дикстейн – демократ от Ню Йорк. Той е бил виден американски политик, който слага началото на комисия за разследване на антиамериканска дейност, която е насочена към фашистите и комунистите. По ирония на съдбата през 1999 г., почти 50 години след смъртта му, от съветски документи се разбира, че той всъщност е бил агент на СССР. Изпращал е класифицирана военна информация на НКВД (Народен комисариат на вътрешните работи).

8. Агенцията за национална сигурност на САЩ подслушва телефонни разговори.

Сигурни сме, че на всеки му се е случвало да се замисли дали правителството не подслушва разговорите ни и дали не чете съобщенията ни. През 2016 г. страховете на милиони се оказват истина. Едуард Сноудън, който е работил за ЦРУ, разкрива, че Агенцията за национална сигурност на САЩ подслушва разговорите на милиони хора, включително и на държавни глави. За да замажат положението, от САЩ го обвиняват за шпионин на Русия. От тогава все повече интернет компании започват да криптират данните на своите клиенти.

Бонус: Стиви Уондър не е сляп?

За финал завършваме с една недоказана и по-щура теория, според която Стиви Уондър не е наистина сляп, а използва своя недъг за слава и пари. „Доказателства“ за това са видео, в което Стиви Уондър успява да хване падащ микрофон, и фотографии като горната, на която изпълнителят прави снимки на восъчната фигура на Майкъл Джексън. Въпреки че този фотос буди много въпроси, според нас на Стиви Уондър би му било много трудно цял живот да се прави на сляп.