Повечето от нас са се питали какво е разковничето на дългата и успешна връзка. Как да запазим любовта? Как да разберем дали връзката ни има бъдеще? Как да се справим с ревността? Е, не само вие си задавате такива въпроси, но и учените.

Днес ще ви представим 8 научни истини, които разкриват част от тайните на щастливите двойки.

Започваме с един бонус факт – учените са открили, че партньорите, които са в щастлива връзка от 25 години, започват да приличат един на друг. Както се казва – любовта е една душа в две тела, затова внимавайте с кого се събирате – един ден ще заприличате на него.

1. Ревността е заложена в гените ни

За да стигнат до този извод, учените са изследвали отговорите на 3000 двойки близнаци. Резултатите показали, че ревността не е в следствие само на случващото се във връзката ни, а и на гените. Някои хора са са генетично предразположени да бъдат по-ревниви. Учените заключили, че ревнивото ни поведение е обусловено на 1/3 от гените ни, а останалите 2/3 зависят от начина, по който сме възпитани, миналото ни и това, което се случва около нас.

2. Съотношението при щастливите двойки

Джон Готман е прочут експерт по връзките, който е направил мащабно проучване за навиците на двойките, за да разбере къде се крие разликата между щастливите и нещастните двойки.

Той открил, че при щастливите двойки съществува едно магическо съотношение – 1:5. Ако искате да имате здрава връзка, негативните изказвания и моменти трябва да са в съотношение 1:5 спрямо позитивните. Джон Готман е изследвал в продължение на 40 години 3000 брака. Знаейки какво е съотношението на позитивните и негативните изказвания в една връзка, той можел с точност от 90% да познае кога една двойка ще завърши с развод и кога ще остане заедно.

3. Колко е важно да бъдем близки

Учени от организация „Галъп“ са открили, че емоционалната връзка е изключително важна за щастието на брачните партньори, всъщност 70% от щастието ни зависи точно от близостта с партньора ни.

Смята се, че една от най-честите причини за развод е отчуждаването на партньорите, докато 20% от разводите са вследствие на извънбрачна връзка, но много често тези изневери са продиктувани именно от отчуждаването на двамата партньори, като по-голямата част от изневеряващите посочват, че са искали да потърсят внимание, подкрепа и близост с друг човек, тъй като не можели да ги открият при брачния си партньор. Затова е важно да поддържате близостта и приятелството помежду ви.

4. Шест часа повече за щастие

Джон Готман е открил и нещо друго – щастливите брачни двойки отделят 6 часа повече един на друг седмично. Той дава и няколко препоръки за това как да прекарваме пълноценно времето си заедно:

За чао: Когато се разделяте сутрин, за да отидете на работа, винаги се разделяйте с прегръдка и целувка. Топлото изпращане ще ви отнеме само 10 минути седмично.

За здравей: Когато отново се видите, прегърнете се и се целунете, като тези действия трябва да продължат поне 6 секунди. След целувката си поговорете поне малко за нещо приятно, за да намалите напрежението, натрупано по време на работния ден. Всичко това трябва да ви отнема около час и 40 минути седмично.

Това, което харесвам в теб: Джон Готман насърчава всеки от двойката да си води дневник, в който да записва малките неща, които харесва у партньора си, и положителните неща, които са му направили впечатление през седмицата. Това трябва да ви отнема 35 минути седмично.

Привързаност: Важно е да изразявате привързаността си по физически начин. Не пренебрегвайте гушкането и целувката преди лягане. Според Джон Готман тези малки прояви на любов отнемат 35 минути седмично, но според нас могат да отнемат и много повече.

Срещите: За да останете близки, е много важно да запазите романтиката във връзката ви. Ходете поне веднъж седмично на среща, която ще ви отнема около 2 часа.

В разговори: Според Готман е необходимо да прекарвате поне 1 час седмично в разговори за връзката ви, като обсъждате проблеми, планове и т.н. Тези разговори могат да променят начина, по който спорите, и ще разрешат някои проблеми още в зародиш.

5. От любовта се надебелява

Ново проучване доказва, че обвързаните са изправени пред по-голям риск от надебеляване. Учените са достигнали до този извод след 10-годишно проучване, в което участие са взели 15 хиляди души. Учените са открили, че обвързаните тежат повече от необвързаните и най-вероятното обяснение е, че обвързаните постепенно се стараят по-малко, за да изглеждат привлекателни. Обвързаните не държали да впечатлят партньора си и като цяло не им пукало дали са слаби. Учените предупреждават, че проблемът се задълбочава, ако двойката има деца, тъй като родителите често изяждат и това, което детето е оставило в чинията.

6. Ефектът на Микеланджело

Ефектът на Микеланджело представлява феномен, при който партньорът ни мотивира да бъдем по-добри личности. Любовта ни окрилява и ни дава сила да работим върху себе си. Учените смятат, че двойки, при които се наблюдава този ефект, остават заедно по-често.

Ефектът е наречен на великия художник и скулптор, защото се приема, че партньорът ни е един скулптор, който извайва характера ни. Затова е много важно да подкрепяме партньора си и да му помагаме да върви напред.

7. Споделеният смях

Според учените смехът играе огромна роля за щастието на двойката. Двойките, които прекарват повече време в приятни занимания, които ги карат да се смеят, по-често остават заедно и са по-щастливи във връзката си.

Да се смеете заедно е един от най-важните фактори за щастлива връзка. В проведено проучване сред хора, които са в щастливи връзки, 80% от участниците отговорили, че се смеят с партньора си поне веднъж на ден.

8. Поделянето на задълженията

Според друго проучване, проведено от Pew Research Center, поделянето на домакинските задължения е много важно за щастливата връзка. Единственият фактор, който запитаните хора поставили по-напред, бил задоволителният секс. Партньорите, които си поделят задълженията всеки ден, обикновено се чувстват по-близки и щастливи. Ако пък днес много ви мързи и вашата половинка е свършила цялата работа, не забравяйте да ѝ благодарите.

Е, сигурна формула за щастлива връзка няма, но се надяваме тези 8 проучвания да ви помогнат да заздравите връзката си или да се уверите, че наистина сте създадени един за друг.