Въпреки че разполагаме с многобройни средства за борба с изпотяването и телесната миризма, понякога - по време на физическа активност, стрес или топлина - все още трябва да се борим с мокри петна под мишниците си, а миризмата, която излъчват, не прилича на розите.

Ще ви кажем какво да направите, за да се отървете от тези обезпокоителни явления. Като бонус ще научите как да спасите любимите си дрехи от жълти петна в зоната на подмишниците.

Антибактериално измиване на ръцете

Ако потта ви вече е започнала да мирише, но нямате възможност за душ, внимателно почистете подмишниците с кърпички. След това нанесете антибактериално измиване на ръцете - това ще убие микробите, които причиняват миризмата.

Водороден пероксид

Водородният пероксид е антисептик, който се бори с микробите и помага да се избегнат неприятните миризми през целия ден. Добавете 1 чаена лъжичка водороден пероксид към половин чаша вода и нанесете тази смес върху суха и чиста кожа на подмишниците сутрин.

Сода за хляб

Ако за вас е важно да използвате само естествени средства, можете да опитате сода за хляб като антиперспирант - нанасяйте я сутрин върху леко влажна кожа, след което премахнете излишното.

Ако ви очаква тежък ден, включващ физическа активност в жегата, домашният "изотоник" ще ви помогне да намалите изпотяването:

• 2 с. л. сода за хляб
• 1 ч. л. сол
• 1 ч. л. захар
• 1 литър вода

Пийте по 1 чаша сутрин. Ако ви е трудно да го пиете наведнъж, консумирайте го в малки количества през деня.

Дъбова кора

Дъбовата кора се продава в аптеките и се счита за ефективно средство срещу прекомерно изпотяване. Можете да изплакнете подмишниците си със смес от дъбова кора след душа. Като алтернатива можете да я замразите на кубчета лед и сутрин да разтривате кожата си с тях.

Рецепта за отвара:

• 5 лъжици смляна кора
• 1 литър вода

Добавете кората към водата и оставете да къкри за 30 минути. Накисва се 2 часа, след което се прецежда.

Алунит

Минералният дезодорант кристал е естествен аналог на конвенционалните антиперспиранти. Той няма мирис, не оставя следи по дрехите и се състои от стипца (алунитни кристали). Този минерал има антисептични, антибактериални и тонизиращи свойства. Също така свива потните жлези и миризмата изчезва. За да използвате кристала, трябва да го навлажните с вода и да разтриете подмишниците си. Не запушва порите и продължава 1 до 2 години.

Алуминиев хлорид

Ако изпотяването е твърде обилно, потърсете антиперспиранти с високо съдържание на алуминиев хлорид. Те значително намаляват изпотяването дори в горещо време. Мнозина са чували, че алуминиевите съединения могат да провокират рак на гърдата, но изследванията не доказват връзката.

7. Ботокс

Ако мокрите подмишници са редовен проблем, можете да си направите инжекция с ботулинов токсин. Използва се за лечение на хиперхидроза, клиничен случай на повишено изпотяване. Токсинът блокира нервните импулси, водещи до потните жлези, така че потта не се секретира. Ефектът от инжекцията продължава 6-12 месеца.

8. Лазер

Когато никакви антиперспиранти не помагат, трябва да разберете причината с лекаря си. Ако диагнозата ви е хиперхидроза, потните жлези могат да бъдат лекувани с лазер - това окончателно спира тяхното функциониране.

Тъй като изпотяването участва в регулирането на топлината и премахването на ненужните вещества от тялото, лазерът се прилага само върху зони с повишено изпотяване, открити от теста за йод с нишесте на Minor’s.

Силното изпотяване може да бъде симптом на сериозни заболявания като сърдечна недостатъчност и диабет. Ако сте забелязали, че сте започнали да се потите повече от обикновено, консултирайте се с лекар.

Бонус

Понякога светлите дрехи пожълтяват под мишниците от пот и антиперспиранти. За да премахнете жълтите петна, нанесете върху тях паста за зъби, поръсете плътно със сода за хляб, изсипете малко водороден пероксид и след това измийте.