Браковете имат своите възходи и падения и трябва да се борите навреме със създалите се проблеми, преди да е станало твърде късно. 

Ако се чувствате обезкуражени и не виждате надежда, прочетете следващите съвети, опитайте да поправите счупеното, не прибързвайте с приключването на отношения, които дълго сте градили. 

Тези периоди на спадове са нормални за всяка връзка и справянето с такова положение изисква и двамата партньори да положат усилия. 

Следването не тези стъпки е изпълнимо, но изисква последователност и постоянство.  

Изправете се пред проблемите

Обсъдете сериозно състоянието на връзката си. Време е да осъзнаете трудностите и проблемите в отношенията, които преживявате, но и да говорите за нещата, които са ценни във връзката. Сега е моментът да прецените дали ще сте заедно, или не. И ако вземете решението да останете заедно, направете всичко възможно да поправите счупеното. 

Съставете план за действие

Продължаването на всички неща, които сте правили досега очевидно не е дало добър резултат, затова трябва коренно да промените поведението си и да си съставите план за действие. 

Бъдете подготвени, че процесът може да се проточи

Не се обезсърчавайте, ако не поправите проблемите с брака си веднага. Това е процес, който включва серия от стъпки и за двама ви. Необходима е работа, усилие, концентрация, търпение и прошка, за да се прекъснат или поправят негативни неща, трупани дълго време.

Определете това, от което имате най-голяма нужда

Отделете време да наредите заедно приоритетите си. Направете списък със забранени неща - такива, които е крайно време да спрете да правите. Обяснете на партньора как се отразяват тези неща на чувствата ви, за да разберат наистина какво действие имат те върху вас и колко са важни. 

Поработете върху собствените си неща

Веднага след като разберете кои са нещата, на които трябва да обърнете внимание в брака си, е време да започнете да работите върху тях. Трудно е да се отучите от вредните навици. И ако се провалите, признайте бързо грешката си, поискайте прошка и дайте на партньора си повече време.

Време е за промени

Истината е, че много хора наистина не знаят как да имат здравословна връзка или брак. Никой не е подготвен за всяка ситуация в една връзка и не е съвършен. Хората често се нараняват, по-лошото е, че  понякога го правят нарочно и съзнателно. Посетете семинар за двойки. Намерете нещо, което да ви помага в израстването и да внася външен експертен опит в ситуацията. 

Не се отказвайте

Не се отчайвайте и не се отказвайте, ако не виждате незабавна промяна. Това е бавен процес, в който трудно може да изкорените вредните си навици. Продължете да работите върху поведението си. 

Окуражавайте се взаимно

Окуражавайте партньора си за всяко усилие, което полага. Благодарете му за всички малки неща, които прави за освежаването на отношенията ви.