Почти всяка жена се е изправяла пред тази дилема: Дали да не стана по-рано, за да си направя хубава прическа, или пък да си поспя и просто да си вържа косата на опашка? Но с правилните трикове и грижи можете да имате разкошна коса, без да се налага да ставате по-рано и да се чудите как да я приведете в приличен вид.

Днес ви представяме няколко съвета, които ще улеснят живота ви, а и ще направят косата ви по-жизнена и красива.

1. Използвайте копринена калъфка, а не памучна

Копринените или сатенени калъфки за възглавница за по-хубави от памучните. Те абсорбират влагата по-бавно и намаляват триенето, което може да доведе до скубане на косата или бръчки. Така че имате поне две основни причини  да изберете коприната.

2. Направете висок кок, вместо обикновена опашка

Ако днес не ви се занимава със сложни прически, просто приберете косата си на кок. Ако пък искате да е малко по-специален, но все така лесен – заложете на висок кок.

Как да го направите: Срешете косата. Вържете я високо. Пригладете я отново с гребена и след това я тупирайте, ако има нужда, за да направите кока по-обем. Пригладете горния слой малко, за да не стърчи навсякъде. Навийте косата на опашка и я усучете по часовниковата стрелка около ластика. Подпъхнете опашката в задната част на ластика.

3. Фиби за къдрава коса

Ако искате да имате небрежно къдрава коса, има няколко варианта. След баня може да сплетете косата си на плитки, да я усучете около парцалчета или пък да я усучете около фиби. Много по-бързо решение, отколкото да си играете с машата.

4. Използвайте шал

Ако ви е писнало да се събуждате с бухнала, хвърчаща коса, изпробвайте следния трик. Преди лягане хидратирайте косата (със специален спрей например) и я срешете, след това я увийте с копринен шал и си лягайте. Шалът ще попречи на косата да се търка във възглавницата и когато се събудите, ще имате прическа, която изисква много по-малко грижи.

5. За леко начупена прическа – направете два кока

Нанесете малко масло или балсам върху леко мокра коса и разделете косата на две части. Навивайки отделни кичури около пръста ви, постепенно изсушете косата със сешоар. След това направете два хлабави кока. На сутринта разпуснете косата и ще получите игриво начупена прическа.

6. Заменете твърдите аксесоари с меки

Ако искате да имате къдрава коса, може да не прибягвате до ролки, а да я оформите с няколко парцалчета. Просто разделете косата на малки кичури и ги навийте около лентите плат, а тях завържете. На сутринта премахнете парцалчетата и нанесете малко спрей.

7. Пашкули за къдрава коса

Още един начин, за да имате къдрава коса, е да направите пашкули. Първо разделете косата си на части и нанесете малко гел.

Вижте как се правят пашкулите тук:

8. Използвайте правилната четка

Ако имате тънка коса, задължително заложете на четка с естествен косъм, която е много по-нежна към косата и по-добре разнася естествените масла от скалпа.