Измиването на косата изглежда като един съвсем прост процес, така че е логично да си помислим, че няма как да сбъркаме. Грешка! Много хора допускат невинни грешки при грижата за косата, които в крайна сметка правят шампоаните и балсамите напълно безполезни.

Дори най-скъпите продукти не могат да ви гарантират максимален резултат, ако не знаете точно как да ги използвате.

1. Избирате неподходящи за вас продукти

Шампоанът ви трябва да отговаря на вашия тип кожа и коса. Ако имате мазен скалп, избягвайте твърде агресивните шампоани, защото те изсушават скалпа и увеличават продукцията на себум. Хидратиращите шампоани за суха коса по-бързо отмиват цвета от боядисаната коса, затова е важно да избирате шампоан специално за боядисана коса.

2. Смятате, че някои продукти са взаимнозаменяеми

Много хора смятат, че балсамът за коса може да бъде заменен с маска и обратното, защото те са горе-долу едно и също. Е, не съвсем. Маската прониква в дълбочина и подхранва косъма. Балсамът само го заглажда и улеснява стилизирането на косата. Маската определено е по-добрият продукт, но тя не бива да се използва всеки ден, защото се наслоява и косата ви може да изглежда дори по-мазна и мръсна.

При по-честа употреба използвайте балсам.

3. Имате много високи очаквания към шампоана ви

Основната задача на шампоана е да измива. Не да подхранва, да хидратира, да заглажда косъма или да ускорява растежа на косата, а да измие натрупаната мръсотия. Единствените изключения са медицинските шампоани при специфични нужди. Затова не очаквайте, че шампоанът ви ще свърши чудеса. Продуктите 2-в-1 също не са добро решение.

4. Не използвате термозащита

Ако използвате сешоар, маша или преса, не забравяйте да използвате термозащитен спрей или крем. Той ще предпази косата ви от високата температура и ще улесни стилизирането.Термозащитният крем е подходящ за маши, преси и сешоари, а спреят осигурява адекватна защита само при изсушаване на косата със сешоар.

5. Слагате маската или балсама на много мокра коса

Звучи логично, нали? Измивате косата с шампоана, слагате маска, докато сте още под душа, сапунисвате останалата част на тялото, докато чакате да минат няколко минути и маската да подейства, а после отмивате.

За съжаление, това не е ефективен начин за използване на подобна козметика. Водата всъщност се явява като бариера между маската и косъма. Разбира се, косата ще ви се струва по-мека на допир след маската, но съставките на маската не са проникнала напълно в косъма. Затова е важно първо леко да подсушите косата с кърпа и тогава да нанесете маската или балсама.

6. Страхувате се от продуктите със силикон

Продуктите със силикон не са чак толкова страшни, ако се използват в умерени количества и в никакъв случай всеки ден. Продуктите със силикон имат лоша слава, защото могат да се натрупат и наслоят върху косъма. Но в същото време те са много подходящи за сухи и увредени коси, защото заглаждат косъма, улесняват разресването, намаляват накъсването, придават блясък и предотвратяват изсушаването на косата. Но те все пак не трябва да се ползват често, за да не се стигне до натрупване, и ако използвате козметика със силикон, е добре да използвате шампоан за дълбоко почистване, който ще отмие силикона от косата.

А как да разпознаете дали в козметиката ви има силикон? Проверете за някоя от тези съставки: Cyclomethicone, Dimethicone, Methicone, Amodimethicone, Dimethiconol, Cyclomethicone/Cyclopentasiloxane и т.н. Ако в името има cyclo- или –cone, най-вероятно става дума за вид силикон.

7. Не използвате шампоан за дълбоко почистване

Ако често използвате продукти със силикон, гелове и други стилизиращи продукти, се нуждаете точно от шампоан за дълбоко почистване. Той ще премахне всички натрупани продукти.

Но имайте предвид, че този шампоан е по-агресивен – той отмива боята за коса и изсушава скалпа. След него винаги използвайте маска и не го използвайте повече от веднъж в месеца.

8. Надявате се, че хубавата маска може да спаси увредената ви коса

Добрата маска може да постигне чудесен ефект, но не бъдете прекалени оптимисти. Нацъфтелите краища и силно увредената коса няма да се оправят с маска за коса. Единственото решение е да отрежете увредената коса. Докато чакате новата да израсте, трябва да я подхраните отвътре – с хранителни добавки и здравословен начин на хранене. Защото здравата коса трябва да е здрава отвътре, маските осигуряват само визуално подобрение.

9. Не използвате слънчева защита

Нашата коса, също като кожата, се нуждае от защита от слънцето. Ултравиолетовите лъчи изсушават косата и я правят по-крехка. Често шапките не осигуряват достатъчна защита, затова използвайте спрейове или специални маски.

Няколко неща, които вредят на косата ви:

Спрейовете за стилизиране. Те утежняват косата и затова прическата ви може да изглежда много безжизнена. Ако искате да имате обем, не използвайте спрейове.

Увиването с кърпа. Много жени си увиват главите с кърпа след излизане от банята. Само че мократа коса е много по-крехка и увиването и разтъркването с кърпа може да доведе до накъсване. След баня леко подсушете косата, докосвайки я с кърпата, а след това я оставете да изсъхне по естествен начин, най-добре без сешоар.

Стегнатите опашки. Те са много удобни, особено при ветровито или топло време, при физически натоварвания, при готвене и т.н., но също могат да доведат до накъсване и косопад, ако прибягвате до тях твърде често.