„Не съм достатъчно красива“, „Не мога да го направя“, „Пак се провалих“ – фрази, които често ще чуете от хората, които не обичат себе си достатъчно. Според психолозите такова поведение вгорчава както нашия собствен живот, така и този на околните. Затова връзката с неуверен човек е истинско предизвикателство.

Днес ви представяме 8 навика на неуверените хора, които постоянно им пречат в любовта. Ако откривате себе си в тези описания, не се отчайвайте, винаги можете да промените нагласата си към себе си и към света, важното е да приемете, че имате нужда от промяна.

1. Те имат отчаяна нужда от любовта на другите

Хората, които не обичат себе си, имат нужда от постоянно окуражавана от околните, а половинката им непрестанно трябва да доказва любовта си. Неуверените хора виждат уловка във всяка дума, във всеки поглед и във всяка постъпка. На тях наистина им е трудно да разберат кога някой е искрен и кога ги лъже, но това не ги извинява. Много е трудно да общуваш с човек, който винаги вижда само най-лошото и търси под вола теле.

2. Те говорят само за себе си и за своите чувства

Някои неуверени хора съчетават две противоположни качества – те хем не обичат себе си, хем са изключително големи егоисти. Те знаят, че имат големи комплекси, затова се опитват да ги прикрият, като говорят само за себе си и някак си насочват всяка тема към собствената си личност, за да се опитат да впечатлят околните. Така например може да попитате ваша приятелка коя от трите гривни да подарите на майка ви и въпреки че тя не познава майка ви и нейния вкус, веднага ще ви отговори „На мен не ми харесват“, сякаш тя самата ще ги носи. По същия начин тя ще реагира и в любовта, а ако ѝ направят забележка за неин неприятен навик (например честото закъсняване), тя вероятно ще се разсърди и ще поиска хората да я обичат „такава, каквато е“. Този тип хора могат да изтощят и най-търпеливите от нас.

3. Душата им е пълна с негативизъм

Неуверените хора подозират, че не са особено интересни, което страшно ги наранява. За да станат малко по-интересни в чуждите очи, а и за да преглътнат собствениците си недостатъци, те започват да обиждат останалите и изобщо всичко наоколо. Не е ли по-лесно да изпъкнеш сред всеобщата грозота? Неуверените хора казват неща от сорта на „Как е могъл да се хване с такава жена? Та тя е толкова грозна и тъпа“, сякаш на тях винаги всичко им е наред. Това поведение също е доста потискащо за околните, които постоянно трябва да слушат мрънкането им.

4. Може да изневерят или да се влюбят много лесно

Хората, които са уверени в себе си, не се нуждаят постоянно от похвали, те знаят какво могат и вярват в себе си. Неуверените хора обаче много се влияят от мнението на околните и всеки човек, който се отнася добре с тях, изведнъж им става много скъп. Те се влюбват изключително лесно и не ценят себе си. Затова лесно могат да попаднат в токсична връзка. Другият вариант е постоянно да обвиняват партньора си, че не ги обича достатъчно, и да му изневерят с първия човек, който се отнесе малко по-мило с тях.

5. Постоянно трябва да се доказват

Експертите твърдят, че хората, които са твърде критични към себе си, често се тревожат без причина. Те никога не са доволни от себе си или от останалите, което ги подтиква постоянно да копнеят за по-хубав живот. Те си купуват вещи, от които нямат нужда, записват се на кръжоци само за да се похвалят или се стремят да се запознават с много нови хора, за да се изфукат колко приятели имат. Целта им е да докажат на останалите, че животът им е хубав, че те самите не са толкова лоши. Трудно е да имаш стабилна връзка с такъв човек.

6. Много са ревниви

Ревността е много присъща за неуверените хора. Хората, които не обичат себе си, не могат да повярват, че някой може да ги обича. Често връзките им се превръщат в постоянно търсене на улики за изневяра. Ако пък такива улики няма, неувереният човек може да ревнува дори от миналото ви, да ви пита колко гаджета сте имали, по-хубаво ли е било с тях и т.н. Много скоро осъзнавате, че живеете с непоносим тиранин, който иска да ви залови в крачка на всяка цена, за да докаже, че е бил прав.

7. Те не живеят в настоящето

Неуверените хора не искат да приемат реалността, не искат да бъдат отговорни за грешките си и затова партньорът им трябва да ги дундурка като малко дете. Страхът от бъдещето им пречи да се развиват и да правят планове, те постоянно копнеят да се върнат назад във времето, когато са имали по-малко отговорности. Такива хора пропускат много от радостите в живота.

8. Те са зависими от партньорите си

В неуверените хора има празнина, която техният партньор трябва да запълни. Той трябва да ги засипва с подаръци и комплименти, да дава обещания, че винаги ще бъдат заедно, да ги уверява, че ги обича и т.н. Неуверените хора са напълно зависими от партньора си и смятат, че светът им ще рухне, ако се разделят с него, затова често го задушават и обсебват, очакват, че той ще реши всичките им проблеми. Това в крайна сметка ще изтощи партньора им или тях самите, ако не получават всичката любов, от която се нуждаят.