Наложената обществена представа е, че истинските мъже са силни и неемоционални създания, които не се боят от нищо, но всичко това е просто един глупав стереотип.

Днес искаме да разбием стереотипите и да ви споделим 10 мъжки страхове и притеснения, които често са прикривани от господата.

1. Как изглежда тялото им

От ранна възраст на момичетата се повтаря, че трябва да са слаби, за да бъдат харесвани. Много жени са готови на всичко, за да постигнат фина фигура, включително да гладуват и да пият какви ли не хапчета. При мъжете няма чак такива репресии и някак за нормално се възприема мъжът да има шкембе, особено след като се ожени. Това не означава, че мъжете не се притесняват за това как изглежда тялото им и не завиждат на моделите по списанията. Някои мъже просто твърде умело прикриват притесненията си, шегувайки се с биреното си коремче.

2. Парите

Мъжете често се тревожат за пари, защото се смята, че мъжът трябва да изкарва прехраната в едно семейство, дори и жената да работи, мъжът трябва да печели повече. Дори когато са необвързани, мъжете се тревожат за заплатата си, защото си мислят, че парите са най-важното „качество“ на мъжа, за да си намери жена. Но всъщност за истинските жени отношението и вниманието са много по-важни.

3. Височината

Как някой мъж да не се притеснява за ръста си, ако всички жени повтарят колко много харесват високи мъже. Ние искаме да успокоим мъжете и да кажем, че ние само така си говорим и когато искрата на любовта припламне не вадим метъра от дамската си чанта, за да проверим дали кандидатът е достатъчно висок. В крайна сметка чувството за хумор, интелигентността и спретнатият външен вид са по-важни от размера.

4. Останалите мъже и завистта

Обикновено смятат нас, жените, за завистливи, но мъжете също са виновни по този параграф. Може би не забелязваш, че мъжът ти се напряга, когато споменаваш как новият ти колега има страхотно чувство за хумор, но можеш да бъдеш сигурна, че приятелят ти ревнува и възприема другия като конкуренция. Колкото и глупаво да ни се струва, понякога всеки от нас има нужда другият да го успокои и да му каже, че няма причина за притеснения.

5. Неопитността

Образът на мачото неизменно включва значителна бройка бивши гаджета и определения като „страхотен любовник“. Но повечето мъже не са имали един куп жени в живота си и също като нас се притесняват да не оплескат нещо. Най-добрата стратегия в такива моменти е мъжете да бъдат откровени и просто да се стараят, останалото ще се нареди.

6. Косата и окосмяването

Косата и окосмяването често занимават умовете на мъжете. Дали малкото количество окосмяване по тялото ги прави недостатъчно мъжествени? Или пък прекаленото окосмяване е отблъскващо? Оплешивяването пък е неизменен мъжки страх. Най-вероятно само ще влошиш положението, ако споменеш за тези проблеми на партньора си.

7. Диетата

„На диета съм.“ Колко ли пъти мъжете са чували тази фраза от някоя жена, но ако някой мъж сподели, че е на диета, има голяма вероятност да му се изсмеят или да не му повярват. Нека забравим за тези предразсъдъци, защото мъжете също се грижат за здравето си и искат да бъдат във форма.

8. За връзката им

Жените постоянно обсъждаме връзките си и притесненията си, а списанията са пълни с любовни съвети, но мъжете рядко обсъждат такива теми помежду си. Те са склонни да признаят за проблемите си само пред най-най-верните си приятели. Така че и мъжете имат любовни терзания, просто говорят по-рядко за тях.

9. Колко мъже е имала тя преди него

Ако една жена е имала повече любовници, мъжът почва да се притеснява и подсъзнателно иска да се мери с тях и накрая да се окаже най-добрият. Най-добре е изобщо да не споменавате такава информация в началото, но ако той вече знае, трябва да му обясните, че миналото си е минало и толкоз – единственото, което има значение е връзката ви в момента. За съжаление, някои мъже така и не преодоляват това чувството си за малоценност и за тях си остава голям проблем жената да е имала повече любовници.

10. Показването на емоции

„Недей да плачеш! Мъжете не плачат!“ Сигурни сме, че много мъже са чували тази фраза като деца. Родителите си мислят, че по този начин възпитават силни личности, които един ден ще могат да се грижат за себе си и за семействата си, но според нас такава стратегия на потискане на емоциите не е особено препоръчителна. Вместо да ги направят по-силни, родителите посаждат у синовете си страха от това да изглеждаш слаб. Заради това много мъже потискат емоциите си и се притесняват да говорят открито за чувствата си. Според нас този стереотип за силния мъж, който никога не плаче, също трябва да бъде изкоренен.