Фазата на медения месец е пълна със страст, интензивност и вълнение – вие сте влюбени и превъзбудени и се наслаждавате на това. Не можете да спрете да мислите за любимия човек, вълнувате се всеки път, когато ви изпрати съобщение, обади се или го видите. Страстта във връзката ви гори непрекъснато и нямате търпение да останете сами. Може да не е най-хубавото нещо в любовта, но със сигурност е най-завладяващото, защото ви позволява да изпитате щастие и безгрижие, които в живота на възрастните рядко продължават дълго.

Но тази фаза също свършва, интензивността на чувствата избледнява, страстта се успокоява, реалността напомня за себе си и други неща по-важни в живота излизат на преден план. Трябва да слезете от облаците и може би да осъзнаете, че това временно високо ниво не ви е довело до връзка, която можете да поддържате постоянно с такова темпо. Много взаимоотношения приключват след първичната еуфория и двойките, които намират по-дълбоки чувства и свързаност могат да продължат да изграждат връзка и да подхранват любовта. И страстта може да помогне много за това!

Вижте какво може да направите, за да запазите страстта помежду си дълго време:

Продължавайте да излизате на срещи

Повечето двойки ходят на много срещи в началото на връзката, а по-късно, когато тя стане стабилна, спират да го правят по практични причини - много по-удобно и по-лесно е да си гостувате един на друг, отколкото да отидете някъде, което изисква и повече време за прекарване насаме, за изграждане на навици (които са необходими при близостта). След известно време се появява известна инерция и дори когато имат възможност да излязат, влюбените често предпочитат да продължат с установения модел. В това няма нищо лошо, но не позволявайте на мързела да ви завладее! Освен това обикновено единият партньор е по-динамичен, а другият по-статичен и по-активния в един момент ще стане неспокоен и недоволен, ще иска да задоволи социалните си нужди и ще бъде разочарован, ако половинката му не споделя вижданията му. Така че страстта в една връзка изисква поддържане, а това означава малко усилия и желание да излезете от зоната си на комфорт. Ходете на случайни срещи, на кино, театър, романтични вечери, културни събития, а интересните социални взаимодействия могат да запалят искра между вас.

Запазете мистерията

Комуникацията е важна, но не е нужно да признавате и анализирате провалите си, връзката не е терапия и не е нужно да разказвате всичко за себе си. Не е нужно да се хвалите с нещата, които знаете и сте виждали, оставете ги да се разкрият във времето, така че винаги да има с какво да учудите партньора си.

Научете нови неща

Работете върху себе си, подобрявайте знанията и уменията си, научете нови неща, намерете нови хобита и интереси. Това е път на личностно израстване и развитие, но също и на израстване в една връзка. Вашият партньор може да се присъедини към вас, можете да го вдъхновите с непредубедеността и желанието си за учене и той може да развие по-голямо уважение към вас. Колкото повече напредвате в живота си, толкова повече ще трябва да споделяте с половинката си и това може да подхрани страстта във връзката.

Поддържайте ниво

Невинаги трябва да сте облечени секси, но си спомнете за фазата на медения си месец, когато винаги сте се обличали внимателно и сте пробвали това, което ще облечете, преди да излезете на среща. Искахте винаги да изглеждате по най-добрия начин – поставяли сте си определено ниво, така че се придържайте към него! Също така е важно да имате време за себе си, когато можете да се отпуснете. Важни са и спокойните моменти заедно, но е необходимо все пак да се грижите за външния си вид и добра форма, за да продължите да бъдете човека, в когото партньорът ви се е влюбил.

Спонтанността поддържа страстта жива

Както казахме, навиците са важни, те поддържат структурата на отношенията и чувството за близост, но не всичко трябва да е рутинно и предвидимо. За да възстановите фазата на медения месец и страстта във връзката си, поднесете на партньора си приятни и вълнуващи изненади, оставете спонтанността да ви увлече, понякога въвеждайте игра, забавление и приключение във взаимоотношенията си.

Прекарвайте известно време разделени

Във фазата на медения месец сте искали да прекарате всеки свободен миг заедно. Но с развитието на връзката всеки от вас ще трябва да отдели време на приятелите и семейството си, независимо от партньора си. И това е добре за връзката ви – когато всеки има свои собствени отговорности и част от живота си извън нея, той внася нова информация, нова енергия, динамика от този външен кръг във вътрешния ви. Когато преживеете нещо интересно, едва ще дочакате да разкажете на партньора си за него и двамата ще оцените повече времето, което прекарвате заедно. Този модел на връзка се нарича здравословна взаимозависимост, защото не е зависимост (която може да задуши партньора) и не е пълна независимост, която може да саботира близостта и интимността. Връзките, в които партньорите поддържат здравословна взаимозависимост, са склонни да процъфтяват и е много по-вероятно да оцелеят от тези, в които двамата са постоянно заедно.

Емоционалната интимност е важна

Фазата на медения месец може да бъде подновена, благодарение на култивирането на интимност и близост - споделяйте чувства, общувайте с уважение, говорете по трудни и болезнени теми. Чувството за достатъчно безопасност, за да споделите трудни чувства, укрепва връзката ви, задълбочава интимността и поддържа страстта.

Научете повече за взаимоотношенията

Проучвайте, четете, занимавайте се с психология на отношенията, образовайте се. Никой не ни учи как да изграждаме и поддържаме здрави взаимоотношения и докато растем, приемаме много нездравословни и ограничаващи модели. В днешния свят този вид информация е достъпна в огромни количества и можете да научите много за комуникативните умения, управлението на чувствата, начините за уважителен спор, важността на поставянето на граници и разпознаването и разрешаване на негативни модели. Една връзка няма да се изгради сама, тя изисква усилия и инвестиции и ако практикувате подходящата информация и знания, ще разберете себе си и партньора си по-добре. В допълнение към близостта, доверието и уважението, ще бъде по-лесно да поддържате страстта във взаимоотношенията си!