На мозъка му отнема по-малко от секунда да прецени дали даден човек му харесва, но дори и да не издържите едносекундния тест, има психологически трикове, с които можете да спечелите почти всеки човек. Ако ги приложите, останалите ще ви се доверяват по-лесно и ще бъдат неустоимо привлечени от вашата личност.

И така, след като се разровихме в няколко интересни проучвания, сме готови да ви кажем какво трябва да направите, за да се харесате на новите ви познати:

1. Покажете им, че ги харесвате

Психолозите са доказали, че ние харесваме хората, които ни харесват. Дори и в началото да сме малко студени към новите си познати, доста бързо омекваме, ако ни покажат явните си симпатии. Ако искате да привлечете нечие внимание и да се харесате на някого, подходете позитивно, правете му комплименти (без да прекалявате, трябва да изглежда искрено) и скоро отсрещната страна ще омекне и ще започне да ви отвръща със същото.

2. Разлейте си кафето

Този съвет звучи доста странно, но много проучвания показват, че вашите слабости могат да увеличат привлекателността ви и да ви направят по-надежден човек в очите на околните.

Но трябва да запомните две неща: Преди да си изпуснете химикалката или да направите друга невинна грешка, трябва да сте сигурни, че човекът срещу вас е наясно, че сте професионалист. Второ, грешката не бива да подкопава вашата репутация. Психологът може да си разлее кафето и да се пошегува „Ох, винаги съм си бил с две леви ръце“, което ще разсмее пациента и ще го предразположи, но представете си, че вашият хирург ви каже същото... Вече няма да е толкова смешно.

3. Извинете се

Не се страхувайте да се извинявате или да проявите съчувствие в ситуации, които по никакъв начин не зависят от вас. Например можете да кажете: „Съжалявам за дъжда, не бях поръчала такова време“ по този начин показвате емпатия и съжаление за нещо неприятно, което се е случило на другия човек. Това ще му покаже, че сте загрижени за неговия комфорт и че разбирате през какво преминава. Освен това никой не харесва хората, които абсолютно никога не се извиняват и винаги държат на своето.

4. Имитирайте техните жестове

В едно проучване сервитьорките, които имитирали клиентите си, получавали по-високи бакшиши. При бързите срещи мъжете оценявали по-високо онези жени, които повтаряли техни невербални и вербални жестове и прояви. За целта трябва да се смеете, когато другият се смее, да навеждате глава настрани, когато и той навежда глава, да правите угрижени физиономии, когато той изглежда угрижен. Но не се престаравайте, защото може да изглежда странно, ако ви хванат.

5. Споделете тайна

Когато допускате хората до интимния ви свят, те ви чувстват по-близки, усещат вашите притеснения и вашите вълнения. Това ще ги накара да ви споделят някоя тяхна тайна.

Този факт е потвърден и от няколко проучвания. Например според едно изследване студентите, които си задавали лични въпроси, развивали много по-силна връзка, отколкото студентите, които се разбирали чудесно, но никога не навлизали в личния живот на другия.

За целта не е нужно да споделяте някоя наистина голяма тайна, защото нямате представа дали другият ще я запази за себе си, но е достатъчно да споделите нещо лично.

6. Говорете с правилното темпо

Някои специалисти са убедени, че скоростта на говорене също оказва влияние върху събеседника ни и правилното темпо ни помага да си спечелим доверието му. И се оказва, че всяка ситуация има свое препоръчително темпо. Например бързото говорене е подходящо за спешни случаи, за емоционални, развълнувани и страстни разговори, докато по-бавното темпо на говорене е подходящо за сериозни и важни разговори, както и за такива, които представят нова идея и концепция

7. Докоснете другия

Оказва се, че лекото и незаплашително докосване (например по рамото или по ръката) увеличава чуждото доверие. Доказателство за това е едно провокативно проучване. Един привлекателен мъж помолил множество жени да му дадат телефона си. Част от тях той докосвал, докато ги пита, а другата част – не. 19% от жените, които били докоснати, се съгласили да му дадат телефона си, докато от жените, които не бил докоснал, се съгласили 10%.

Разбира се, с докосването не бива да нарушавате по никакъв начин чуждото достойнство или да навлизате твърде рязко в чуждото пространство. Невинното докосване по рамото и краткото хващане за ръката са достатъчни.

8. Говорете само за другия

Много често, когато двама души разговорят, единият изчаква другия да приключи да говори, за да започне да говори той и да се опита да разкаже някоя по-интересна и вълнуваща история от тази, която тъкмо е чул. Когато се запознавате с нов човек, не се фокусирайте върху себе си и вашите забавни истории, а задавайте въпроси за другия, проявете интерес към заниманията му и слушайте внимателно. Това определено ще ви спечели точки в чуждите очи.