Ако се прибирате посред нощ или минавате през опасно място денем, трябва да сте подготвени за всякакви ситуации, включително и за това някой да ви нападне. В такива моменти се сещаме за съветите за самоотбрана, които сме чели или чували, но бъдете внимателни – някои съвети могат повече да ви навредят, отколкото да ви помогнат.

Лош съвет №1: Дръжте ключовете между пръстите си

Много хора си мислят, че най-добрият начин да хванат връзка ключове за защита, е да поставят по един ключ между пръстите си и да го свият в юмрук. Този метод обаче има някои недостатъци:

  • Ако нападателят види свития ви юмрук, първото нещо, което ще направи, е да отнеме ключовете ви и вие няма да има с какво да са защитите.
  • Ако все пак ударите едно кроше на нападателя, напълно възможно е да си срежете пръстите на ключовете.

Най-добре е да държите ключовете по естествен начин, сякаш ще отключвате врата. По този начин няма да привлечете внимание към оръжието ви и ще ви е по-лесно да замахнете и да нараните нападателя, без да наранявате себе си.

Лош съвет №2: Бягайте от нападателя

Има смисъл да бягате, ако знаете, че ще го надбягате и скоро ще стигнете до сигурно място, но в много случаи нападателят ще ви догони и ще е по-ядосан от преди. Освен това оставате с гръб към нападателя, който може да има пистолет, ако пък се обърнете да погледнете дали е зад вас, това само ще ви забави.

Бягството може и да е най-добрият ви шанс, но само ако останете фокусирани и прецените добре ситуацията.

Лош съвет №3: Опитайте се да вразумите нападателя

В такива моменти нападателят се е фокусирал само върху своята цел (например да ви обере) и едва ли ще ви чуе. Опитите да го разубедите могат да бъдат посрещнати с агресия и да го провокират да ви нарани.

Лош съвет №4: Научете малко техники за самоотбрана, има много клипчета онлайн

След като гледате тези клипчета и запомните базовите неща, може да се почувствате измамно сигурни във вашите умения. Но от клипчета нищо няма да научите, защото трябва много практика, за да тренирате рефлексите си. Освен това всичко изглежда измамно лесно в клиповете.

По-добре се запишете на курс за самоотбрана или на някакъв боен спорт.

Лош съвет №5: Хвърлете си чантата на земята и бягайте

Може да ви се струва като добра идея да си хвърлите чантата в едната посока и да бягате в другата, докато нападателят е разсеян от действията ви, но това може да го ядоса, тъй като не следвате инструкциите му.

Лош съвет №6: Избягвайте директен контакт с очите

На някои места ще прочетете, че е по-добре да избягвате да гледате нападателя в очите, защото това може да го ядоса и нещата да ескалират.

Враждебният и надменен поглед може и да подразни някои престъпници, но избягването на очен контакт също е грешка – то показва, че се страхувате от нападателя и сте лесна мишена.

Лош съвет №7: Ритнете го в слабините

Знаем, че това е слабото място на мъжете, но нещата не са толкова прости. Вярно е, че ще му причините болка, но има няколко неща, върху които да помислите:

  • Мъжете лесно могат да се предпазят от такъв удар, защото най-вероятно имат достатъчно голям опит с такива удари. Те бързо развиват рефлекс за самосъхранение на тази част от тялото им, затова успехът на ритника ви е  под въпрос.
  • Дори и да го ритнете в слабините, ударът трябва да е наистина силен, за да ви даде достатъчно време, през което да избягате.

Лош съвет №8: Преструвайте се, че говорите по телефона

Този съвет също ви дава чувство за фалшива сигурност, но ви прави лоша услуга.

В такъв момент си мислите, че ако говорите по телефона, е по-малко вероятно да ви нападнат, защото ще има свидетел на нападението – човека от другата страна на линията. Но всъщност в такъв момент нападателят си мисли, че сте разсеяна и затова сте лесна жертва.

Мит или истина: Извикайте „Пожар!“ вместо „Помощ“

По този въпрос няма категоричен отговор.

  • От една страна, „Пожар!“ може да предизвика повече внимание и е по-вероятно някой да се обади на 112. Това е така, защото много хора се страхуват да се притекат на помощ, ако могат да пострадат, и вашите викове „Помощ“ могат да ги уплашат.
  • От друга страна, ако хората си мислят, че наблизо има пожар, могат да започнат да бягат в обратната посока.

Истината сигурно е някъде по средата.