Милиони фенове на „Игра на тронове“ чакат с нетърпение датата 14 април. И огромна част от тях наново си припомнят предишните 7 сезона, за да са в час, когато започне финалната глава от един от най-успешните сериали на всички времена.

И докато гледаме отново предишните сезони, няма как да не си припомним и някои много популярни теории за финала на сериала. Дали някоя от тях ще се окаже вярна? Кой ще седне на Железния трон? Дали накрая ще има трон въобще?

Днес ви представяме 8 от най-интересните и популярни теории, но вие можете да ни споделите вашите.

1. Мъртвите Старки ще се завърнат като бели бродници

В трейлъра за осми сезон има сцена, в която Аря бяга от нещо и изглежда много уплашена. Но какво може да уплаши безстрашната Аря, която преживя толкова много? Няма начин нещо живо да я изплаши и предполагаме, че вече е подготвена за срещата си с белите бродници.

В криптата на Зимен хребет са погребани мъртвите Старки и тъй като кралят на белите бродници може да съживява мъртвите, превръщайки ги в част от армията си, има вероятност отново да видим някои от мъртвите членове на семейство Старк. Това би обяснило страха на Аря.

2. Бран е тласнал Лудия крал към лудостта, също като Ходор

В сериала няколко пъти се споменава, че Лудият крал е бил обсебен от огъня и любимата му фраза е била „Изгорете ги всичките!“ Но дали няма някоя по-дълбока причина за неговата лудост?

Както вероятно си спомняте (макар че едва ли ви се иска), Ходор някога е бил съвсем нормално момче, наречено Уилис. Той обаче получава психическо увреждане след намесата на Бран, заради когото вижда смъртта си. Това завинаги уврежда психиката му.

Може ли Бран да е направил нещо подобно и с Лудия крал?

3. Джендри е дете на Церсей и Робърт Баратеон

Дали някога ще разберем коя е майката на Джендри? От една страна, това може да не е толкова важно, защото Робърт Баратеон е имал много любовници и много извънбрачни деца, но от друга страна, някои фенове са убедени, че майката на Джендри не е коя да е, а самата Церсей.

Беше споменато, че Церсей и Робърт са имали дете, което е умряло малко след раждането си. В същото време Церсей никога не е посещавала починалото си момченце в криптата и по-късно изобщо не го споменава, въпреки че обожава децата си. Знае се и че майката на Джендри е имала руса коса.

Теорията е, че Церсей е знаела, че детето е на Робърт и сама го е пратила в Квартала на бълхите, тъй като не е от брат ѝ. Феновете смятат, че самата Церсей е търсила Джендри по време на чистката на извънбрачните деца на Робърт, за да го спаси. Но нека не забравяме, че гадателката ѝ предсказва, че ще има точно три деца.

4. Мийра Рийд е сестра близначка на Джон

Една от най-популярните теории е, че Мийра, която придружава Бран, всъщност е сестра близначка на Джон Сняг. В сериала вече видяхме, че Джон е дете на Лиана Старк и Регар Таргериан, а Нед Старк е обещал на сестра си да се грижи за него като свое дете. Обаче не само Нед Старк е на смъртния одър на сестра си. Хоуланд Рийд, бащата на Мийра, също го придружава до Кулата на радостта. Знае се, че Лиана умира заради трудното раждане и феновете подозират, че децата са били две. Нед е взел едното, а Хоуланд – другото, защото би било прекалено Нед да се появи с две извънбрачни деца пред съпругата си.

Другото доказателство е, че Джон и Мийра доста си приличат. Тя прилича повече на Джон, отколкото на брат си Джойен. В книгите е описана доста сходно с Аря и Лиана Старк.

5. Сирио Форел е Джакен Х'гхар

Това е теория, която се тиражира още от началните сезони на сериала, защото има твърде много съвпадения. И двамата са от Бравос, служат на Бога на смъртта и са отлични войни. И двамата са учители на Аря и се обръщат с нея в трето лице. Създателите на сериали не ни показаха смъртта на Сирио, а както вече знаем – ако не видим как някой умира на екрана, много е вероятно той да „възкръсне“ след няколко епизода/сезона, както се случи с Хрътката.

Другата причина е начинът, по който Джакен Х'гхар се появи в сериала. Той е заловен от стражата в Кралски чертог и е воден към Нощния страж. Феновете се съмняват, че толкова опитен боец като Джакен би се оставил да бъде пленен. Може би Сирио Форел се е оставил да бъде заловен, за да помага на Аря по пътя ѝ.

6. Джон Сняг ще стане Краля на нощта

Страшно много хора искат да видят Джон на Железния трон и затова сигурно няма да го видим там, но тъй като той е един от най-важните герои (все пак даже беше съживен), ролята му ще бъде ключова за края на сериала.

Тъй като Джон почти от самото начало се бори с белите бродници, феновете предполагат, че той ще се жертва за общото благо и за да спаси всички, ще се превърне в Краля на нощта, за да контролира белите бродници.

Другата популярна теория е, че Бран е Нощният крал.

7. Тирион Ланистър ще седне на Железния трон, защото е Таргериан

Денерис се отправи към Вестерос, защото по кръвно право е наследница на трона. В същото време Джон Сняг е син на големия ѝ брат Регар, което означава, че всъщност Джон е наследник на трон, освен ако... Лудият крал не е имал още един син.

Някои фенове предполагат, че Тирион не е син на Тивин Ланистър, а е дете на Джоана Ланистър (съпругата на Тивин) и Лудия крал. Знае се, че Лудият крал е хранел симпатии към Джоана и ако е спал с нея и тя е забременяла, това би обяснило нестихващата омраза на Тивин към „сина“ му и към Лудия крал.

Ако Тирион е Таргериан, това би обяснило и защо драконите на Денерис му се довериха толкова лесно. В същото време потеклото му го прави и законният наследник на трона. Но коя ще е неговата кралица? Някои фенове се надяват това да е Санса. Първо, той беше първият ѝ съпруг. Второ, тя винаги е мечтала да бъде кралица и вече е достатъчно пораснала, за да види добрите качества на Тирион.

Ние обаче не сме сигурни, че ще видим Тирион на трона, независимо дали е Таргериан, защото ни се струва, че това ще е твърде положителен край на такъв сериал.

8. Случилото се са спомените на Сам, който пише хрониката на Вестерос

Според една теория всичко, което виждаме, ни е представено от разказвача Сам Тарли, който пише хрониката на Вестерос. Феновете смятат, че Сам е олицетворение на Джордж Р. Р. Мартин.

Теорията набра популярност след разговора на Сам с архимайстер Еброуз в седми сезон. В един от епизодите архимайстерът съветва Сам да напише такава хроника и да я кръсти „Хроника на войните, последвали смъртта на крал Робърт“, на което Сам отговаря, че е избрал много по-поетично заглавие, а „Игра на тронове“ или „Песен за огън и лед“ звучи много подходящо.