Всеки родител си спомня момента, в който неговото сладко ангелче се е превърнало в 2-годишно чудовище с ужасяващ нрав, което живее, за да прави досадни, изнервящи и безсмислени неща. Но дали пък тези досадни навици не са нещо нормално?

Всъщност голяма част от неприятното поведение на децата е напълно нормално и не се нуждае от превъзпитание, ето защо:

1. Детето постоянно казва „Не“

Милото и тихо дете изведнъж започва да отказва всичко, което родителите му предлагат. Не иска дори неща, които със сигурност харесва.

Защо се случва:

Това поведение показва, че детето е готово да отстоява себе си. Обикновено промяната настъпва, когато детето е на 2,5 – 3 годинки. Тогава то разбира, че е отделна личност, а не е част от родителите си. То просто се опитва да си намери място в света и семейството.

Какво да направят родителите:

Бъдете търпелива и не се опитвайте да потиснете бунтарското поведение на детето ви. Позволете му да взима решения само, например какво да облече за детската градина. По този начин детето ще ви вярва повече и ще стане по-уверено в себе си, така че желанието му да казва „не“ на всичко ще намалее.

2. Задава едни и същи въпроси отново и отново

Детето ви не просто повтаря една и съща дума по сто пъти, но всеки път очаква вашата реакция. Познато ли ви е? Това поведение влудява дори и най-спокойните родители.

Защо се случва:

Повторението е най-добрият начин за запомняне. Детето се опитва да научи новата дума и да разбере как се използва. То се упражнява и в нейното произнасяне.

Какво да направят родителите:

Припомнете си, че повтарянето помага на детето да говори по-добре. Насърчавайте детето си, говорете му повече. Това безкрайно повтаряне ще премине, но негативните ви реакции могат да оставят траен белег у психиката на детето, например то може да стане болезнено срамежливо и да се притеснява да задава въпроси дори като по-голямо.

3. Постоянно се буди посред нощ

Бебето ви се е научило да си ляга и да става по едно и също време, но изведнъж започва да се буди посред нощ, плачейки или искайки вашето внимание.

Защо се случва:

Проблемите със съня обикновено са продиктувани от станалото през деня. Ако детето не иска да спи, вероятно денят му е бил твърде вълнуващ или стресиращ. Понякога усвояването на нови неща също може да предизвика проблеми със съня, защото детето е толкова развълнувано да се научи да прави нещо ново, че е готово да пожертва съня си.

Какво да направят родителите:

Опитайте се да планирате повечето занимания на детето ви през първата половина на деня. Ако и това не помага и детето не иска да заспи, поговорете си с него. Най-вероятно след няколко минути ще се успокои и ще се върне в леглото.

4. Не ви слуша

Трябва да оставите детето на детска градина и да отидете на работа, но то има други планове – мръщи се на закуската, тича наоколо, крещи, не иска да си измие зъбите и не иска да си облече дрехите. Уцелило е най-подходящия момент, за да бъде непослушно, нали?

Защо се случва:

Според психолога Джон Готман детското непослушание е вид покана за игра. За бебетата играта е основният начин да опознаят света. Детето ви се събужда изпълнено с енергия и просто иска да играе.

Какво да направят родителите:

Опитайте се да ставате по-рано, за да си поиграете с детето и да му обърнете внимание. Ако това не може да стане, оставете го да си играе само поне 15-20 минути, преди да искате от него да си изпълни задълженията.

5. Детето плаче без причина

Днес не сте позволили на детето да гледа телевизия и то е вдигнало врява до небесата, затова накрая не ви остава нищо друго освен да го накажете за лошото му поведение.

Защо се случва:

Сигурно обаче сте забравила, че вчера позволихте на детето да гледа телевизия 3 часа, за да не ви пречи, докато работите. Децата винаги помнят такива неща и не могат да разберат защо променяте правилата на играта. Тази непостоянност и желанието им да задоволят нуждата си от игра и забавления ги разстройва.

Какво да направят родителите:

Подхождайте логично към забраните. Не променяйте правилата само защото сте по-силната. Поставете ясни правила, които и двамата с детето ви трябва да спазвате.

6. Хвърля всякакви неща

Детето ви постоянно хвърля моливи, играчки и други предмети. Ако става дума за малко бебе, то хвърля биберона си на пода и плаче, докато не му го върнете.

Защо се случва:

Първо, бебета са склонни към импулсивно поведение и нищо не могат да направят за това, защото мозъкът им още не е напълно развит. Второ, хвърлянето развива моториката им и координацията между ръцете и очите им. Трето, когато детето хвърли нещо, то научава за последствията от това действие, т.е. когато хвърлиш нещо, то пада.

Какво да направят родителите::

Опитайте се да обясните на детето какво може и какво не бива да хвърля.  Едно 2-годишно дете е способно да разбере разликата.

7. Не иска да яде

Детето ви винаги е имало добър апетит, но изведнъж отказва да яде дори любимите си храни. Порциите изведнъж му се виждат големи и то постоянно оставя недоизядена храна в чинията.

Защо се случва:

Липсата на апетит може да се дължи на умора, растящи зъбки или просто желание за игра. Други проучвания обаче показват, че новите храни също повлияват на апетита на детето. Бебетата са доста консервативни и новите неща ги плашат, .

Какво да направят родителите:

Не карайте детето да яде, ако не иска. На 2 годинки то вече знае кога се е нахранило, а когато го мъчи глад, то само ще потърси храна. Включвайте новите храни постепенно, за да може детето да свикне с тях.

8. Внезапните истерични пристъпи

Внезапните писъци и непоносимото тръшкане са най-големият кошмар на всеки родител. Нещата стават още по-зле, ако детето почне да пищи на публично място. Понякога е невъзможно да го успокоите.

Защо се случва:

Тези истерични пристъпи обикновено имат по-дълбоки и сериозни причини, които не могат да бъдат разгадани лесно. Освен това възрастните сме се научили да контролираме емоциите си, но нервната система на детето още се развива и затова отказът да купите някоя играчка може да се превърне в истинска драма.

Какво да направят родителите:

Говоренето е безполезно. Може да се опитате да разсеете детето с нещо по-интересно или просто да го оставите да се нареве, стига да не пречи на никого. Специалистите са твърдо против в такива моменти да отстъпвате и да давате на детето това, което иска.

Бонус: За четенето и агресията

Американски учени са доказали, че четенето на глас помага на детето да контролира емоциите си. Проучването им показало, че децата, чиито родители им четат на глас, са по-малко агресивни. Учените са убедени, че чрез слушането на приказки и истории децата по-лесно и бързо се научават да контролират емоциите и поведението си.