Устойчивата кашлица при децата може да се превърне в нещо обичайно през студените зимни месеци. За щастие има много бързи и лесни рецепти, които могат да спасят малкото ви съкровище за нула време. От ефективни напитки и гаргари, до увиване и разтриване, всеки може да намери нещо, което да е точно за детето му и да го използва винаги, когато има нужда.

Интересуваме се от здравето на нашите читатели и техните семейства, затова ще ви представим тези невероятни рецепти. Не забравяйте да ги запазите!

1. Направете мляко с чесън и лук

Може да изглежда малко грубо, но лукът може ефективно да помогне за излекуване на настинка, кашлица, висока температура и болки в гърлото. Нарежете на дребно 3 малки глави лук и половин глава чесън, сложете ги в около един литър мляко и го загрейте. Гответе сместа, докато всичко омекне, след това махнете от печката и прецедете. Можете да добавите малко мед, за да подобрите вкуса.

2. Ананасов сок

Ананасът съдържа елемент, наречен бромелайн, който има силни противовъзпалителни свойства. Сокът от ананас може да намали слузта в гърлото и да облекчи кашлицата. Макар че понякога само сокът може да не е достатъчен за отстраняването ѝ. В този случай можете да добавите малко джинджифил и мед към сока. Само се уверете, че детето ви не е алергично към ананаси, преди да използвате този метод.

3. Джинджифилов компрес

Това мощно лекарство може лесно да се направи със съставки, които обикновено присъстват във всяко домакинство. Трябва да комбинирате малко брашно, мед и зехтин с една супена лъжица смлян джинджифил (или джинджифил на прах). Поставете част от сместа върху салфетка и нанесете върху гърдите на детето си, като използвате превръзка. Нанасяйте около 3 часа преди лягане. Внимание: Не използвайте това при деца с чувствителна кожа, за да избегнете дразнене.

4. Мляко с куркума

Млякото с куркума е естествено средство за настинка и кашлица, дошло от Индия и е добре известно със своите антисептични свойства. За да го направите, трябва да загреете малко мляко и към него да добавите лъжица куркума на прах. Разбъркайте добре и го дайте на детето си преди лягане.

5. Сол на краката

Поставянето на топлина на краката също може да помогне за премахване на кашлица. Загрейте малко морска сол в микровълновата или в тиган, но не прекалявайте - температурата трябва да е удобна за детето ви и да не изгаря кожата му! След това я нанесете върху краката на детето си и увийте превръзка около тях. Оставете я, докато солта изстине, след това премахнете всичко и сложете топли чорапи на краката.

6. Пригответе гаргара със солена вода

Гаргарата със солена вода може временно да облекчи симптомите на възпалено гърло. Всичко, което трябва да направите, е да добавите 1/4 до 1/2 чаена лъжичка сол в чаша вода (за предпочитане хладка) и разбъркайте, за да се разтвори. За по-добри резултати можете да добавите и чаена лъжичка сода за хляб към разтвора. Съвет: по-добре е да дадете тази гаргара на по-големи деца, за да сте сигурни, че няма да погълнат водата или случайно да се задавят.

7. Парен душ

Парният душ може да помогне за облекчаване на нощна кашлица, тъй като помага за разхлабване на слузта и конгестията зад кашлицата. Можете да пуснете горещата вода на душа, да затворите банята и да изчакате, докато в стаята се образува пара. Тогава детето ви е готово за душ. За по-добри резултати можете да добавите и няколко капки евкалиптово масло.

8. Смесете банани, вода и мед

Това средство е в състояние да успокои бронхитна кашлица. Първо трябва да кипнете малко вода, след това да обелите бананите и да ги намачкате в пюре. Поставете пюрето в тенджера и налейте вода върху тях. Оставете да престои 30 минути. След това оставете сместа да се охлади и добавете лъжица мед. Давайте 100 мл на детето си 4 пъти на ден.

9. Използвайте овлажнител с хладна мъгла

Проблеми като бронхит, настинки и грип могат да бъдат облекчени с помощта на овлажнител, който освобождава ултра фина хладна мъгла във въздуха. Сухият въздух може да помогне при предаването на инфекции и вируси, като добавянето на влага действа като защита от тях. Освен това можете да добавите някои лекарства към овлажнителя, за да накарате детето да ги вдишва и да получите по-добри резултати от процедурата.

Имате ли собствени домашни средства, които използвате за лечение на кашлица или настинка?