Много хора имат грешни навици, а оттам и проблеми с безсънието, затова е важно да се замислиш какво да направиш и промениш, за да предотвратиш това. Разбери как да промениш живота си към по-добро и да помогнеш на тялото си да се чувства по-добре още сега с нашите съвети:

1. Лека вечеря

Храната е важна част от нашето ежедневие и без съмнение ще се почувстваш по-различно в момента, в който промениш начина си на хранене. Много хора вечерят с по-тежка храна и това не им позволява да си починат както трябва. Важно е вечерята да е лека, тъй като приемът на много храна преди лягане не позволява на организма ни да обработи всички хранителни вещества. Не забравяй, че заспиването на празен стомах също не е препоръчително.

2. Разходка

Упражненията или разходката вечер винаги са добра идея, защото ще ти помогнат да помислиш добре за всичко, което те притеснява. Гарантираме ти, че след това ще спиш много добре, благодарение на изразходваната енергия. Самият Марк Зукърбърг твърди, че това му помага да подобри всичките си идеи и да изясни проблемите си, докато се наслаждава на гледката към града.

3. Направи си план

Знаем, че планирането понякога може да е малко разочароващо, но помага много. Да знаеш какво трябва да направиш утре, ще те накара да имаш ясни приоритети за планираните различни дейности. По този начин управляваш времето си и не отлагаш нещата, а завършваш всичко в срок. 

4. Проветрявай стаята

В зависимост от температурата в града ти по това време, отварянето на прозореца е едно от най-хубавите неща, които можеш да направиш. Не трябва да ти е задушно, а температурата на тялото трябва да е подобна на тази на околната среда, за се чувстваш свежа, когато си лягаш. Не е нужно да оставяш отворено цяла нощ, за час-два ще бъде перфектно.

5. Приготви обяда и дрехите си

Подготовката на всичко нужно за следващия ден винаги е добра стратегия, защото ще ти помогне да избегнеш сутрешния стрес и да закъснееш за работа. Пусни си любимия плейлист, сготви и да се съсредоточи върху нещата за утрешния ден, вместо да губиш времето си, разцъквайки в социалните мрежи. Така и ще можеш да поспиш малко повече.

6. Медитация или йога

Както вече ти казахме, вечерта е идеалното време за обмисляне за всички проблеми и решения, на всичко, което те безпокои, така че без съмнение йогата е много полезна. Освен това, тя изгаря калории и укрепва мускулите. Е, готова ли си да се свободиш от излишните мазнини и стрес още тази вечер?

7. Душ

Въпреки че много хора се къпят сутрин, за да се събудят, учените препоръчват това да се случва и вечер. Един душ привечер след работа е идеален начин за подобряване на съня, защото действа отпускащо и увеличава телесната температура, което е полезно за съня.

8. Чети

Хиляди хора по света четат преди да си легнат и ето, че това се оказва дори по-полезно, отколкото си предполагала. Четенето на книги, които харесваш, ще отнеме стреса от изминалия ден. Ако ти предстои важна среща или изпит на другия ден, също можеш да си позволиш да препрочетеш всичко най-важно преди да заспи - така мозъкът ти ще запамети по-добре информацията, отколкото, ако направиш това на сутринта, когато така или иначе притеснението ти няма да позволи да мислиш за каквото и да е...

9. Анализирай деня

Важна дейност за психичното ти здраве е да си дадеш равносметка какво си правила през деня, в това число всичко положително и отрицателно, като по този начин ще ти се отдаде възможност да помислиш какво би могла да промениш.