Всички ние си мечтае за щастлива и дългосрочна връзка, но дори и при най-влюбените от нас се появяват кризи и проблеми. Въпросът е дали можем да ги преодолеем.

Днес ви представяме 9 признака, които според експертите показват, че един ден ще се разделите. Щом веднъж знаете за тези грешки, лесно можете да ги избегнете или да си спестите месеци и години на неудовлетворение.

1. Превръщате се в един човек

Връзките, в които двамата са като залепени и нямат свой личен живот, обикновено се разпадат. Рано или късно един от двамата ще поиска малко свобода, което пък ще нарани другия и така започва кризата. Освен това, ако държите да сте вечно заедно навсякъде, от това неминуемо ще пострадат и останалите връзки в живота ви. Много по-здравословно е всеки да има отделни хобита и да се вижда от време на време сам с приятелите си.

2. Мислите си, че другият мисли точно като вас

Понякога хората несъзнателно проектират собствените си мисли, желания и чувства върху останалите. И така започват да подхранват илюзията, че партньорът им мисли точно като тях и сякаш умее да чете мислите им. Както можете да се досетите – това не е така и със сигурност ще се разочаровате, ако си мислите, че партньорът знае точно какво искате. Ако много силно искате нещо – просто го кажете.

3. Липсата на комуникация

Колко ли пъти сме чували, че влюбените се разбират и без думи. Е, истината е, че думите всъщност са много важни, а умението да слушате и да споделяте е в основата на всяка здрава връзка. Ако не комуникирате достатъчно, няма как да опознаете истински човека до вас.

4. Липсата на общи планове

Нормално е да нямате планове през първите няколко месеца, защото все пак още се опознавате, но ако сте от една година заедно, би трябвало да имате някакви общи планове за бъдещето, иначе защо сте заедно? Не се опитвайте да избягвате сериозните теми като деца, финанси, лично пространство, готовност за сериозна връзка и т.н. Ако нарочно избягвате такива въпроси, не искате да мислите за бъдещето и подобни разговори ви плашат, може би не сте един за друг.

5. Искате да спасите другия

Може да ви се струва нормално да се грижите за другия, да го защитавате, да искате да решите проблемите му и да излекувате раните му, но дали наистина е така? Мъченикът във връзката е като разглезено дете, което получава цялото внимание, а спасителят се чувства нужен и важен за някого - при подобни взаимоотношения и двамата имат емоционална изгода, но такава връзка е обречена на провал, защото мъченикът може един ден да се „излекува“ и да осъзнае, че няма нужда да бъде спасяван и след това да се отърве от своя спасител.

6. Отказвате да полагате нужните усилия

Много двойки си мислят, че хармонията във взаимоотношенията им ще се появи от само себе си, затова не е нужно да полагат особени усилия. Това, разбира се, изобщо не е така. Такива двойки рухват при най-малкия проблем и си мислят, че връзката им е обречена просто защото не искат да потърсят решение.

Всеки от нас трябва да осъзнае, че връзките (независимо дали любовни, приятелски или професионални) се градят стъпка по стъпка и за тях трябва да се полага старание.

7. Имате нерешени конфликти

Разочарованията и гневът се коренят в нерешените конфликти. Затова трябва да осъзнаете колко емоции потискат в себе си и колко проблеми премълчавате, за да решите назряващите конфликти преди да е станало твърде късно.

Запомнете, че споровете са част от всяка връзка и различията ви просто трябва да бъдат преодолени. Ако само потискате гнева си, един ден ще избухнете и онова, което някога е можело да бъде спасено, ще бъде вече неспасяемо.

8. Не се стараете да поддържате страстта

Интимността помежду ви е това, което ви прави двойка, а не просто съквартиранти. Трябва да поддържате и подхранвате страстта си. Изпробвайте нещо ново, говорете за това, което искате, и може би ще преоткриете страстта от началото на връзката ви.

9. Един от вас е изневерил

Много е трудно да възстановите една връзка, когато един от двамата (или и двамата) е бил неискрен и е изневерил. Замислите се дали можете да преглътнете такава обида, дали другият наистина желае да ви бъде верен... може би в такива моменти е по-добре да не насилвате връзка, която вече е била разрушена или не е вървяла така, както трябва.