Разликата между връзката, която ще се провали и онази, която ще успее, всъщност са само няколко прости фактора, които никак не са недостижими. Признаците за добра връзка се препокриват, така че, ако във вашата има някои от тях – бъдете спокойни. И останалите ще си дойдат на мястото в един момент. 

Ето как да разпознаете дали връзката ви е успешна.

Силно начало

Много по-лесно е да изградите качествени отношения, когато започнете с положителни преживявания от самото начало. Динамичната развръзка в първите месеци често показва как ще се развие картината в бъдеще. Ако от самото начало всичко изглежда като една безкрайна борба помежду ви, най-вероятно ще продължи по този начин. Не е изключено да преобразувате споровете в спокойни разговори, изпълнени с разбиране, но това са изключително редки случаи. Наблюдавайте началото – то ще ви покаже повече отколкото предполагате.

Доверие и честност през цялото време

Не си позволявате лъжи – дори онези малките, които смятаме за безобидни. Не си заслужава да пазите тайна, а ако сте открили разбран човек няма да ви се налага да го правите. Вие цените партньора си и му имате пълно доверие. Усетите ли, че някой има резерви по даден въпрос, знайте, че сте поели в грешната посока.

Не правите от мухата слон

Всички онези малки неща от неизмитите чинии до забравените сметки, всъщност не са толкова важни. Вие го знаете. Поради тази причина напомняте или споменавате за пропуските, но знаете, че не си струва да се карате заради подобни неща. Ако всичко между вас е наред, ще си вземете поука (вие или той) и нещата ще се наредят по най-мирния начин. Не забравяйте обаче, че именно натрупването на малките неща, може да ви извади от равновесие.

Споделяте притесненията си, докато не са се превърнали в проблем

Не натрупвате излишен гняв в себе си, премълчавайки нещата, които ви тревожат. Това е една много погрешна тактика, която лесно може да ви подхлъзне. Споделяйте какво не е наред, без да се карате и да изчаквате да се събере излишно напрежение, което може да прерасне в по-сериозен конфликт.

Работите, за да съхраните връзката си

Това означава, че се опитвате да запазите вдъхновението на вашите отношения, а не мързелувате по цял ден в спалнята. Осъзнавате, че това зависи само от вас и щом не действате в тази насока, някой ден просто ще се събудите, без да намирате нищо смислено между вас. Ако нещата, които ви се случват, са хубави, търсите начин да ги направите още по-добри. Ако пък са поели надолу, не се оставяте на отчаянието да ви победи.

Комуникирате

Говорите за всичко с партньора си, защото знаете, че това е единственият начин да останете свързани през годините. Предпазвате се сами от това да се превърнете в непознати, като решавате проблемите си заедно. Осъзнавате, че трябва да проявявате интерес към живота на другия, за да задълбочавате емоционалните си отношения.

Правите компромиси

Това никога не трябва да бъде едностранен процес, но е начин да постигнете съгласие в периоди на разногласия. Давате всичко от себе си, за да знаете от какво има нужда партньорът ви и сте сигурни, че следващият път той ще ви върне услугата. Да намерите общ изход е много по-важно от това кой ще излезе победител. Във връзките няма подобна „титла“.

Наясно сте, че се променяте

Когато двама души са заедно години наред, те се променят. Важно е да можете да вървите в синхрон по този път и да стимулирате хубавите си страни. Отново стигаме до въпроса с комуникацията, защото това е единственият начин да си подадете ръка, когато най-много имате нужда от стимул.

Оставате приятели

Това, че споделяте леглото си и всичко, което се случва там не означава, че не трябва да останете приятели. Напротив! Вие сте най-близките. Това обуславя и доброто партньорство в брака, защото добрите приятели винаги са били добър екип. Най-важното е, че знаете как да се подкрепяте.