1. Кара те да се съмняваш в себе си

Емоционалните манипулатори са изкусни лъжци. Настояват, че не са говорили зад гърба ти, че никога не са казвали или правили това, което си разбрала или дори дочула. Проблемът е, че те са толкова добри в изопачаването на истината, че ти започваш да се съмняваш в собствения си здрав разум. Те твърдят, че казаното от теб е просто във въображението ти и има опасност дори да почувстваш, че ги обвиняваш несправедливо. 

2. Действията им не съответстват на думите им

Емоционалните манипулатори ще ти кажат това, което искаш да чуеш, но действията им съвсем няма да съвпадат с думите им. Винаги заявяват гръмко подкрепата си за теб, но когато дойде време наистина да ти помогнат, бият отбой. Това е още един начин да те накарат да се питаш дали проблемът всъщност не е само в твоята глава. 

3. Чудесно се справят с вменяването на вина

Емоционалните манипулатори са истински майстори във вменяването на вина. Ако повдигнеш въпрос във вашите отношения, който те притеснява, емоционалният манипулатор веднага ще те накара да почувстваш вина, че дори си си помислила нещо подобно за него. В отношенията ви с такъв човек, той винаги е прав и никога не греши.

4. Емоционалният манипулатор често е в ролята на жертва

Както казахме по-горе, нищо не е по вина на емоционалния манипулатор. Независимо какво е направил, независимо дали просто се е провалил, въпреки че е положил необходимите усилия, проблемите никога не са по негова вина. Те могат да стигнат дори още по-далеч и да ви обвинят, че вие сте ги накарали да направят, това което ги притеснява. 

5. Твърде бързо скъсяват дистанцията

Независимо дали става въпрос за бизнес отношения или за личните такива, емоционалните манипулатори почти винаги прескачат няколко стъпки. Споделят твърде много от личния си живот твърде рано и очакват същото от теб. Опитват се да те накарат да се чувстваш специална и избрана, за да бъде в техния кръг, но това е нож с две остриета, защото след това ще станеш отговорна за техните чувства. 

6. Те са като черна дупка за емоциите

Каквото и да чувстват емоционалните манипулатори, те успяват да въвлекат в това всички, които ги заобикалят. Ако са в лошо настроение, околните разбират на мига. Това обаче не е най-лошото. Толкова са добри в това, че не само всички разбират за негативното настроение, което изпитват, но и останалите започват да го чувстват. 

7. Винаги ще ти предложат помощ 

В началото се впускат с всички сили да помогнат на околните, но след това се оказва, че всъщност сте ги нагърбили с голяма отговорност. А ако си позволите да ги критикувате затова, ще се обърнат срещу теб, уверявайки те че си параноична. Целта? Да те накарат отново да се почувстваш виновна. 

8. Винаги те надцакват

Независимо от това какви проблеми имате, емоционалните манипулатори имат по-големи. 

9. Знаят всички твои копчета и не се притесняват да ги натиснат

Те знаят слабите ти места и не се притесняват да ги натиснат. 

Ако например смяташ, че винаги си имала проблеми с килограмите, емоционалните манипулатори задължително ще ти споделят някоя забележка относно това, което хапваш или относно това как ти стоят дрехите. 

Как да се справиш с емоционалните манипулатори?

Те те побъркват, защото поведението им тотално не подлежи на обяснение и често търсиш грешката в себе си. Не се заблуждавай, а просто приеми, че всичко което правят наистина е ирационално. Затова просто престани да отговаряш емоционално на техните сигнали. Не се опитвай да ги победиш в собствената им игра, това води до безсмислено надцакване, с което ще навредиш само на себе си. Отдалечи се от тях емоционално и ако няма как напълно да прекратиш контактите ви, гледай на тях като на научен проект - не е необходимо да отвръщаш емоционално на провокациите, просто констатирай фактите. 

Трябва обаче да бъдеш нащрек и съзнателно да си даваш сметка за техните действия, защото няма как да спреш някой да натиска емоционалните ти бутони, ако не разпознаеш сигналите затова. 

Истината е, че щом разпознаеш някого като манипулатор, след това е много лесно да предвидиш и разбереш всяко негово действие. Много е важно да установиш граници с такъв човек, защото в противен случай ще бъдеш въвлечена непрекъснато в тежки и изцеждащи разговори. 

И последно: не забравяй, че никой не може да те манипулира без ти първо да му го позволиш.