Хората, които ценим и държим близо до себе си, понякога ни дърпат назад със своето негативно отношение и манипулация.

Винаги е по-добре да имаме подкрепящи и верни хора до нас. Искаме да ви помогнем да се справите с трудните хора и затова решихме да споделим с вас видовете токсични хора и съвети за тях.

1. Кралиците на драмата

Те винаги са готови да ни въвлекат в своите проблеми и мелодрами, като поискат помощ. Колкото повече им помагаме, толкова повече проблемите няма да приключат.

За да ги спрем, трябва да поставим граници. Можем да избягваме срещите с тях, да им отказваме помощ понякога. Разстоянието може да им повлияе добре.

2. Хората, които не оценяват усилията ни

Понякога общуваме или работим с хора, на които не можем да угодим, колкото и да опитваме. Когато това се случи, е важно да си зададем някои въпроси и да променим поведението си.

Запитайте се защо искате да им угодите. Ако причината е страх или отхвърляне, а не защото печелите нещо, започнете да казвате не. Така ще избягате от този непорочен кръг.

3. Тези, които винаги отказват

Има хора, които винаги са негативно настроени, критикуват нас или мечтите ни. Може би си мислите, че събеседникът ви се съмнява във вас и не ви приема сериозно.

Пробвайте да избегнете ситуацията, в която той ви дава съвет. Кажете му, че не търсиш нови идеи и попитайте защо ви критикуват така. Когато покажете, че имате собствено мнение, може да намалеят тези коментари. Ако са прекалено токсични, можете да ги „изхвърлите“ от живота си

4. Манипулаторът

Този тип хора се интересуват само от себе си, за да получат желанието, а начините са много. Понякога ни внушават и вина.

Ето защо няма смисъл да им позволяваме това. Задавайте им различни въпроси за причините, плюсовете и негативите на това, което искат от вас. Когато са настоятелни, кажете, че ще си помислим.

5. Тези, които смятат, че трябва да сме други

Може да е родител, приятел или колега, но трябва да игнорирате мнението им. То само би ви объркало. Никой няма право да казва какви трябва да сте.

Оставете ги да решат дали са готови да ви приемат, или не. Не бива да им угаждате като промените себе си.

6. Тези, които не прощават

Този приятел непрекъснато напомня за грешките ви и ви внушава вина. Това са неща, които не можете да промените.

Първата стъпка да се справите с него е, като простите на себе си. Така ще се излекувате и няма да може да ви стигне с думите си. Приемете, че има провали, но те не бива да определят живота ви.

7. Клюкарите

Всички имаме поне един приятел, който обожава да клюкари, обсъжда другите и не може да пази тайна. Понякога действията му са невинни, но не можем да му доверим нищо.

Спрете да споделяте на този човек личния си живот. Не прекалявайте с информацията, за да няма нови истории за вас.

8. Токсични лъжци

Има хора, които не могат да спрат да лъжат. Може да е за нещо малко, но и за големи неща.

Предизвикайте ги, като покажете лъжите им и грешките им в тях. Трудно е за един лъжец да поддържа една и съща история. Ето защо ще объркат нещо и ще бъдат изобличени.

9. Тези, които се самосъжаляват

Токсичните хора често използват съжалението, за да имат контрол над останалите. Докато има кой да ги слуша, ще продължават.

Поставете си граници, които да спират негативната им енергия. Това може да означава дори и да спрете да слушате и подхранвате егото им.