Ако обичате да пътувате, едва ли искате да се откажете от това приятно занимание само защото сте станала майка, но в същото време пътуванията с децата могат да отключат силни пристъпи на мигрена и желанието да се хвърлим отнякъде... За щастие, пътуването с деца може да стане и по-приятно с малко хитрост.

Тъй като пътуванията с цялото семейство могат да ви сближат и да напълнят албумите с щастливи моменти, ние сме ви подготвили няколко трика, с които пътуването да мине безпроблемно.

1. Създайте бариера

Ако децата на задната седалка не спират да се карат, експертите съветват да запазите спокойствие и да не крещите, защото това само ще влоши ситуацията. Ако обаче децата не разбират от дума, пригответе си две дъски с дупки за ръцете. Целта е да изолирате децата едно от друго. Дъските обаче няма да им попречат да крещят, така че може би проблемът ще е само наполовина решен.

2. Дъвката и етеричните масла при пътуване със самолет

При излитането и кацането ушите често заглъхват, особено при децата, което може да им създаде голям дискомфорт. Някои майки споделят, че дъвченето на дъвка помага в такива моменти, а други съветват да използвате етерично масло от тамян или лавандула – просто преди кацане и излитане втрийте малко етерично масло близо до ушите на детето.

3. Бъдете изобретателни

Някои деца просто не могат да стоят мирно, а пеенето на детски песнички е неуместно, ако използвате обществен транспорт. Затова просто заредете таблета и пуснете на детето си филм. Ако детето е по-малко, може да сложите таблета в найлонов джоб и с две връзки за обувка да го завържете да виси от предната седалка.

4. Масичка за колата

Ако искате малкото дете да мирува, без да предизвиква истински хаос на задната седалка, купето му подобна масичка.

5. Вземете завеса за баня

Ако ще ходите на плаж малкото дете много ще се забавлява, ако си има свой мини басейн. Този басейн обаче трябва да бъде надут, а след това заема немалко място, затова може да го замените със завеса за баня. Просто изровете кръгла дупка в пясъка. Не е нужно да е особено дълбока. Отгоре сложете завесата за баня, напълнете дупката с вода и вече си имате ваш басейн.

6. Заменете количката

Този колан е просто идеален за по-дълги разходки с детето, което много ще се радва да разгледа света от раменете на татко.

7. Надпишете детето

Извънредни ситуации се случват и на най-внимателните родители, затова е добре телефонният ви номер да е изписан на видимо място върху детето – върху лейкопласт, на гривничка, на временна татуировка и т.н.

8. Носете бебето в слинг

Ако носите бебето в слинг, то ще е много по-спокойно, защото ще е близо до вас.

9. За спането в самолет

Въпреки че не е съвсем безопасно, може да опънете надуваем матрак на задната седалка на колата, за да може детето да поспи, но няма как да направите същото нещо в самолет, затова една компания е измислила „леглото в кутия“ - Bed box. Тази кутия реално удължава седалката – главата на детето е върху самата седалка, а крачетата му са в кутията, докато коланът е затегнат, за да е в безопасност.

Ако пък искате да направите пътуването по-забавно за децата, прочетете няколко съвети от майки в тази статия