Сънищата са една от най-очарователните и загадъчни части от човешкия опит. Независимо дали имате приключения „на начално ниво“ или сънувате, че пиете вода, сънищата казват много за това, което в момента се случва в живота и в главата ви.

Ще ви разкажем за 9 вида сънища, които да ви дадат по-добро усещане за това, което в момента може да се случва в подсъзнанието ви.

1. Сънища за зъбите ви

Сън като този може да включва зъбите ви да падат, да се чупят, да падат след леко потупване или да се рушат на парчета след ядене на особено предизвикателен плод. Това е невероятно често срещан и обезпокоителен сън за много хора. Много от вас вероятно ще се хванат за устата или ще прескочат тази точка.

Експертите казват, че този сън може да има както положителни, така и отрицателни значения. Това може да се дължи на факта, че израствате като личност и/или демонстрирате желанието си да се грижите по-добре за себе си, или може да произтича от безпокойство относно несигурността, остаряването или огромни промени в живота. Така или иначе, тези сънища се случват по време на интензивен преход.

2. Голота

Това може да се случи по различни начини - правите презентация на работа и изведнъж поглеждате надолу и осъзнавате, че сте голи. На специално семейно събитие сте и се случва същото. На корицата на известно списание сте и отново нещата се повтарят. По принцип сънят се състои в това, че правите нещо важно и след това осъзнавате, че сте голи. Повечето експерти казват, че това е знак за дълбоко чувство на уязвимост и срам във вас. Притеснявате се да не бъдете изложени, забелязани или осмети от другите.

Често тези сънища се случват, когато сте преминали през значителна промяна в живота си - голям преход, нова работа, дипломиране и т.н. Може да се чувствате така, сякаш се опитвате да бъдете нещо, което не сте, и често се чувствате не на място. Като цяло общият консенсус е, че тези сънища често се случват по време на голяма неувереност в себе си и ниско самочувствие.

3. Падане

Според Dream Dictionary, този сън се случва най-често от всички, които изпитваме през целия си живот. Смята се, че е знак, че нещо в живота ви излиза извън контрол, независимо дали това е работата, финансите, бракът, връзката ви и т.н. Случва се често да сънувате това, когато сте стресирани да загубите нещо в живота си и е много често при хора, които страдат от депресия. Обикновено това е знак, че е време да се заемете с проблема.

4. Сънят, в който не можете да избягате

В този сън се усеща, че колкото и да се опитвате, не можете да избягате. Или бягате сякаш на „забавен кадър“, или има усещането, че се опитвате да преминете през невидима бариера и се проваляте. Твърди се, че този сън се случва, когато страдате от ниско самочувствие или липса на самоувереност, или когато преминавате през текуща ситуация, в която се чувствате безсилни. Ако търсите по-прост отговор, този сън може също да се дължи на REM парализа, която се случва в състоянието на съня.

Най-полезният съвет, за който вероятно никога не сте се сещали, е: „Опитайте се да вярвате повече в себе си.“ 

5. Сънят, в който сте се върнали в училище и се проваляте на изпитите си

Няма значение дали сте на почивка през лятото, или сте завършили миналата година или преди 10 години. Много хора все още имат съня/кошмара да се върнат в университета и да се притесняват, че ще се провалят и ще го напуснат. Или се появявате един ден в клас, само за да научите, че сте забравили да отидете през последните 2 месеца, или пристигате един ден, за да научите, че имате последен изпит, или е 10 часа вечерта и си спомняте, че имате проект за 9 часа сутринта.

Обикновено тези видове сънища са свързани с работата. Когато сте били в университета, училището е било основното ви занимание, така че сънищата за неуспех обикновено могат да се проследят до страха ви, че нещо лошо ще се случи на работното място.

6. Сънят, в който ви преследва някой или нещо

Доста очевидно. Нещо в живота ви ви стресира. Избягвате конфронтация с някого или нещо. Когато спрете и се изправите пред него, вероятно ще спрете да сънувате това.

7. Сънят, в който летите

Повечето такива сънища са приятни, щастливи и вълнуващи. Те често се категоризират като осъзнати, което означава, че сте наясно с факта, че сънувате. Обикновено, когато хората имат такива сънища, започват да контролират сюжета и ситуациите в тях и често поради това много хора се опитват да правят неща, които не могат в реалния живот, като летене, обръщане на ръце или правилно произнасяне на някоя дума. Вероятно не е нужно да го разглеждате твърде много. Това просто означава, че най-накрая знаете как да отговорите на въпроса „каква супер сила бихте избрали?“ когато играете скучни игри в офиса.

8. Сънят, в който мислите, че сте се събудили, но не сте

Това най-често се нарича „фалшиво пробуждане“. Случва се, когато си мислите, че сте се събудили и сте започнали да се занимавате с ежедневието си - миете зъбите си, проверявате телефона си, обличате се за работа, правите си чаша кафе и др. Тези сънища обикновено се случват, когато сте изключително се притеснявате за предстоящия ден и правите всичко възможно, за да го избегнете. Или когато сте почти будни, но не съвсем, така че най-добрият начин да разберете дали наистина е така е да обърнете внимание на мислите в главата си - ако имате някакви съмнения относно тази реалност, това вероятно е сън. Ако не можете да си спомните номера на мобилния си телефон, това вероятно е сън и т.н.

9. Сънят, в който трябва да посетите тоалетната

Нека да избягваме всякакви хипотези, свързани с Фройд и сексуалността и да кажем, че вероятно наистина трябва да пишкате. Побързайте и се събудете, иначе ви предстои пране.