„Колкото и да ти се иска, не бива насила да задържаш някого в живота си. Връзките винаги се основават на желанието и готовността да бъдете заедно, ако при единия са се изчерпали – няма смисъл да бъдете заедно. Ако се опитваш да бъдеш с човек, който вече няма желание да поддържа връзката ви, накрая само ще си причиниш болка и ще отвориш рани в сърцето си, които много трудно ще зараснат.

Ти не заслужаваш неговата почти любов, почти внимание. Той може да е физически до теб, но сърцето му е някъде другаде. Не го принуждавай да бъдете някъде, където не иска да е. Просто го пусни и продължи по своя път.

Позволи му да си тръгне, за да бъдеш щастлива. Никога няма да бъдеш щастлива във връзка, която те задушава с въпроси – дали ме обича, дали имаме бъдеще, дали наистина иска да е с мен. Онзи, който иска да си тръгне, не заслужава да вижда искрената ти усмивка. И нещо повече – онзи, който иска да се тръгне, никога няма да положи реални усилия, за да те накара да се усмихнеш.

Не се вкопчвай в онзи, който е с един крак извън връзката ви. В момента, в който разбереш, че той не иска да е с теб, посочи му вратата, защото няма смисъл да сте и една секунда повече заедно. След това затвори вратата след него и гледай към бъдещето.

Пожелай му щастие, но никога не го приемай обратно. Онзи, който си тръгне, никога няма да се старае заради връзката ви. Той винаги ще бяга, когато стане напечено и често ще ти причинява болка. Пожелай му щастие, а на себе си пожелай да не го виждаш повече. Да, хората заслужават втори шанс, но, повярвай ми, и вторият път няма да е по-различно. Вторият шанс се заслужава, а не се дава даром.

Прости му, че си е тръгнал, но никога не забравяй, че го е направил. Достатъчно силна си, за да изтърпиш краткия период на самота, защото един ден ще откриеш човек, който е готов да остане.

Когато един човек те обича, той дори и не си помисля да си тръгне. Което означава, че онзи, който копнее за свободата, отдавна не те обича вече. Любовта не е постоянна величина, тя също може да си тръгне. Ти също можеш да си тръгнеш, ако не си щастлива – нищо не те задържа, освен страха.

По-добре си тръгни сега, защото с всеки ден проблемът ще расте. Ти ще знаеш, че той иска да си тръгне, но ще заглушаваш тази мисъл. Тя обаче ще е някъде там – в сърцето и ума ти, и няма да ти дава мира, ще те съсипва отвътре. Ако можеш да търпиш, могат да минат и години на несигурност, ще бъдете заедно просто по навик, от страх, но нима ще се обичате истински? Недей да заглушаваш истината, а просто реши проблема в зародиш.

Понякога просто трябва да се освободим от онова, което ни наранява, независимо дали е нещо, или някого. Да, да му позволиш да си тръгне не е лесно, но е най-правилният избор в такива моменти. Това не означава, че не го обичаш, а означава, че го обичаш толкова много, че да искаш той да открие щастието, макар и някъде другаде. Да го пуснеш не означава, че той не е важен за теб, означава, че и ти самата си важна също колкото него.

Известно време ще усещаш празнота, но това е нормално. Един ден друг ще запълни празнотата и ще излекува раните ти. Но трябва да му позволиш да дойде, защото истинската любов не се появява, когато сърцето ти е още заето.

Не се обръщай назад и продължавай напред. Тръгнете в различни посоки и не съжалявай, че той си е тръгнал, защото ти е дал възможност да бъдеш обичана истински от другиго.

Пусни го да си върви, за да можеш и ти да продължиш напред.“

Ракел Мануел