Ако връзките ти се провалят една след друга, започваш да се питаш къде е причината, защо все попадаш на грешните мъже? Приятелките ти те успокояват, че това е просто лош късмет и правилният човек е някъде там. Това може и да е така, но понякога за „лошия късмет“ сме си виновни само ние.

Ако правиш тези 7 неща, никога няма да откриеш любовта, която заслужаваш:

1. Излизаш с грешните мъже

Всяка от нас има свой тип мъже, които харесва. Може да си мислиш, че нямаш определен тип, защото не те интересува колко е висок и каква е професията му, но всъщност ти си имаш тип, просто не го осъзнаваш. Може би винаги се увличаш по лошото момче, което искаш да промениш, или по мъжа, който още не е преживял бившата си...

Звучи нелогично, но понякога сме привлечени от грешните хора. Замисли се какво е общото между мъжете, с които си излизала, и може би ще осъзнаеш за какви мъже трябва да избягваш в бъдеще.

2. Виждаш само онова, което искаш да видиш

Терапевтите го наричат „проекция“. В такива случаи ти не виждаш реалните качества на човека до теб, а „проектираш“ собствените си представи върху него. Влюбваш се в някого още преди да го познаваш добре и набързо завършваш образа му с идеалните качества, които би искала да притежава. Човекът до теб е като празен лист, върху който можеш да напишеш мечтаната си история. След това ти е трудно да скъсате, защото все още вярваш в тези измислени качества. Един ден илюзиите ти ще бъдат напълно разбити, а ти ще се чудиш къде е отишъл онзи човек, в когото си си влюбила. Истината е, че той изобщо не е съществувал.

3.  Влюбваш се мъже, които не могат да бъдат с теб

Дори той да показва интерес, това не означава, че може да бъде с теб. Може би е женен, може би живее на хиляди километри разстояние, може би не иска да се обвързва, защото има нерешени емоционални проблеми. В такива случаи отново започваш да си фантазираш неща, които едва ли ще се случат, или се надяваш, че ти ще го промениш. Това няма как да стане, накрая само ще бъдеш наранена.

4. Търсиш познатата болка

Според някои специалисти ние избираме партньори, които ни напомнят за нашите родители, защото болката, която могат да ни причинят, ни е добре позната. Ако искаме да променим този модел, трябва да решим старите проблеми от детството ни.

5. Смяташ, че не си достойна за любов

Звучи като клише, обаче е истина – ние получаваме любовта, която мислим, че заслужаваме. Ако дълбоко в себе си смяташ, че си не заслужаваш да имаш връзка и не заслужаваш да бъдеш обичана, ти ще отблъскваш онези, които искат да ти дадат чиста и истинска любов. Работи върху личността си и повярвай, че си достойна за любов – тогава ще я намериш. 

6. Страхуваш се да не бъдеш наранена

Да се влюбиш е плашещо. Да отвориш сърцето си и да оголиш душата си за някого е голям риск. Накрая може и да те наранят, но ако не поемеш риска, никога няма да спечелиш.

Не можеш цял живот да градиш стени около себе си и после да очакваш, че ще имаш пълноценна връзка с някого. Трябва да се осмелиш, да приемеш, че има вероятност да бъдеш наранена, но има вероятност и да бъдеш обичана.

7. Не знаеш какво искаш

Някои жени правят списъци с качествата, които искат любимият им да притежава, мечтаят за такъв мъж, вярват в него и после излизат с мъже, които изобщо не отговарят на представите им, а просто са били там в подходящия момент и са им направили комплимент, когато са се чувствали самотни. Трябва да разбереш какво търсиш. Какво искаш най-много у един мъж. След това трябва да следваш принципите си. Нямаме предвид да търсиш принц на бял кон, напротив – бъди реалистка, но отстоявай това, което искаш. Какво търсиш? Мъж, който споделя страстта ти към пътуванията, книгите, спорта? Мъж, който иска семейство и ще бъде чудесен баща? Мъж, който изглежда стабилен и има сигурна професия? Когато знаеш какво искаш, ще е по-лесно да го намериш.