Внимавай преди нещата да станат по-сериозни.

Ще се изненадаш от броя на хората, които са останали в капана на токсични връзки в даден период от живота си.

Най-важното е да видиш знаците, които не вещаят нищо добро, но и които биват пропуснати от много хора, смятащи ги за нищо осбено. Това се случва, защото емоциите заглушават причините. Сърцето ни казва едно, умът - другo, но често избираме да послушаме първото. Хормоните ни притъпяват причините да си тръгнем и ние оставаме в токсичната връзка...

Ето няколко примера:

  • Ти пренебрегваш и най-малкото предупреждение, че нещо не е наред.
  • Измисляш си причини за лошото настроение на половинката ти.
  • Убеждаваш се, че не си разбрала правилно намеренията му.

Когато емоциите надделеят, то ти можеш да се окажеш във връзка, която не е здравословна за теб.

Но кога можем да разберем, че партньорът ни не само е влюбен, но и обсебен от нас?

Да вземем следния пример:

Кейт използва думата „напрегната“, за да опише връзката си с Джейк.

След първата им среща те стават неразделни. Двамата прекарват много време заедно и скоро тя се премества да живее при Джейк.

В продължение на връзката им, когато нея я нямало, той постоянно я търсил и обсипвал с внимание. На нея, разбира се, това ѝ харесвало, но след известно време започнало да ѝ идва в повече.

Джейк започнал да се появява на срещи с приятелите ѝ, сестра ѝ, а дори и на бизнес срещи. Когато това не се случвало, той постоянно я проверявал, макар и да знаел къде и с кого е. Ревнувал толкова много от мъжете, с които тя дружала, че когато се случвало тя да трябва да излиза без него, той нарочно започвал спорове, за да развали настроението ѝ, а ако откажела уговорките си, най-после намирал спокойствие.

В началото на връзката им той бил толкова спокоен и разбран, но след това нещо се променило. Джейк непрекъснато се оплаквал колко е самотен без нея.

Опитал се дори да я принуди да си намери друга работи, защото понякога се налагало тя да работи извънредно. За да избегне тези спорове, Кейт се отдалечила от семейството и приятелите си. Тя прекарвала все повече време с него, което пък я натъжавало и карало да се чувства като затворник в собствената си връзка и дом.

Накрая тя решила да скъса с него, а той я заплашил, че ще се самоубие, защото не можел да живее без нея... Какъв е изводът ли, мила моя?

Обсебващата любов започва с внимание, ласкателство и нормални чувства, а се превръща в нездравословно обсебване.

 

Това са 6-те знака, че някой е обсебен от теб и е готов да те тормози емоционално само и само да бъдеш с него:

1. Той ти дава прекалено много внимание.

2. Иска прекалено много от времето ти... Цялото!

3. Игнорира други аспекти от живота ти.

4. Ревнува всеки или всичко, което отнема вниманието ти.

5. Преследва те и те проверява стотици пъти, когато не сте заедно.

6. Пренебрегва личното ти пространство, за да те има само за себе си.

Да, в рамките на нормалното е в началото да объркаш това с любовта като от приказките и е в реда на нещата в началото да получаваш цялото внимание от него и да прекарвате много време заедно. Но имай предвид, че ако това продължи и след време, то трябва да се замислиш сериозно. Той вече не уважава личното ти пространство, твоята независимост и те иска само за себе си - това ли си търсила винаги? С това ли ще се примириш?

Можеш да чуеш и изречения от сорта на:

  •  „Защо предпочиташ да излизаш с приятели, вместо да останеш с мен?
  •  „Толкова много ли се налага да останеш до късно в офиса тази вечер?“
  •  „Не можеш ли да си свършиш работата друг път?“
  • „Знаеш, че не обичам блъсканиците, не се отделяй от мен, нека си останем у дома!“

Когато сте някъде навън, партньорът ти няма да понесе да не си до него и е възможно да се ядоса. Постоянните въпроси, обсебването и ревността могат да сринат самочувствието ти. Всичко идва от неговата несигурност - иска теб, вниманието ти и всичко останало. Много често това се чувства, заради предишни връзки, в които той е бил нараненият. Сега иска целия контрол, за да не допусне същите грешки и да те задържи на всяка цена. Ако не внимаваш, можеш да изгубиш контакта със семейството и с приятелите си.

Да знаеш и да внимаваш за тези знаци, за да не се окажеш в токсична връзка, би ти помогнало да насочиш енергията и любовта си в посоката, в която ти искаш. Замисли се!