Аниела умело съумява да се справя с общия бизнес със съпруга й Пламен Русев, когато говорим за събитията Webit у нас и по света и задълженията и отговорностите, които има като майка на двете им дечица. Тя е завършила право в Софийския университет, а от осем години насам се е посветила на каузата на събитията за дигитален бизнес, технологии, иновации и предприемачество от серията Webit, които семейство Русеви и екипът им успяха да наложат сред най-престижните и влиятелни форуми за дигиталната икономика в световен мащаб. Аниела никак не обича светлината на прожекторите. Обича да казва, че тя е backstage на това, което правят и дава интервюта изключително рядко, затова за нас от Dama.bg е истинска чест, че тя се съгласи да сподели повече за себе си с нашата отбрана аудитория

Здравей, Аниела! Как би се представила с три думи на човек, който не те познава?

Здравейте и благодаря за поканата – аз като цяло не съм от хората, които обичат да дават интервюта, особено когато те са “ женски”, а не свързани с работата ми,  но явно сте ми много любими, щом сега ще споделям с вас и прекрасната ви аудитория. 

Хмм... три думи. 

Аз съм Аниела, майка на две прекрасни момчета, скоро ме нарекоха “нежното лице на тандема Русеви” и ми хареса, но мисля, че съм по-скоро добра дясна ръка в бизнеса, а не толкова лице. Това може би е кратко, почти с три думи,  определение за това, което съм в ежедневието. Поне публичната част. 

Ти се занимаваш с бизнес развитието на едни от най-мащабните и влиятелни събития за технологии, иновации и предприемачество –Global Webit Series, чието Европейско издание е в София вече за 8 поредна година. Как се промени инициативата през годините и успя ли да възпита ново поколение професионалисти?

Вече 8 години градим онова, което е в момента Webit и най-важното според мен е, че то е мисия, която има своя голям принос в изграждането на предприемаческата екосистема по нашите ширини и също така дава конкретни резултати, които мога да бъдат видени и в големите международни медии, като Форбс, който нарече София – дигиталната столица на новите пазари и Huffingtonpost, който нареди София сред топ 10-те най-добри градове да живееш, което е резултат от целенасочен и упорит труд и определено се радваме, че онова, което правим, развивайки Webit, дава такива резултати за България. Скоро нарекоха Webit и “най-добрата платформа за реклама за България”, което е наистина знак, че сме в правилната посока. Все повече по света, когато кажем от къде сме, се знаят имената на конкретни успели българи, на компании в технологичния бранш и не само и определено ни асоциират като важен хъб за региона. Това звучеше доста в сферата на мечтите, но от онези невъзможните само преди няколко години. Наскоро се завърнахме много щастливи от успеха си в Индия и Сингапур, където направихме Webit.APAC и Webit India! 

И на двете места събитията бяха почетени на най-високо правителствено ниво с присъствието на зам.министър председателя в Сингапур и 6 министри в Индия! Като резултат от това (освен, че разбира се ги посрещахме на тяхна територия с български рози, тъй като Webit e "роден " в България) смятам, че успяхме да насочим интереса им и да направим правилните стъпки в посока утвърждаването на България като хъб за трансфер и обмен на иновации, технологии и дигитален бизнес между Европа и Югоизточна Азия. 

Може да се види повече на Webit.APAC и Webit.INDIA на които освен, че дойдоха хиляди хора от най-високия ешалон на индустрията, предприемачи, академия и правителство имаше и много медии и за нас беше изключително преживяване да видим как това, което сме градили през последните 7-8 години, има своите общност и последователи на хиляди километри от родния му дом - София!

Поставихме акцента върху създаване на платформа за сътрудничество и позициониране на София/България като хъб за трансфер на възможности, технологии и знания между Европа, Индия и Югоизточна Азия. На тази база се надяваме в рамките на Webit.festival 2017 да посрещнем и официални делегации от тези далечни пазари. Те виждат в София и в Webit мост за бизнеса си към ЦИЕ. 

Разбира се, това означава много работа, която ни предстои до април 2017, когато освен тези бизнес делегации от тези далечни части на света, очакваме посетители от над 80 държави, които таргетираме от Европа, Близкия Изток, Азия и части от Африка. Вярваме, че има много компании и пазар готов да ги посрещне и да създаде много нови бизнес възможности. 

Събитието ще бъде отново двудневен фестивал с много паралелни събития, работилници, кръгли маси за дискусии и срещи по определени теми и много други за таргетирани аудитории, като очакваме да посрещнем над 5000 човека в София. 

Webit се разви като фестивал именно, защото в рамките на събитието ние сме домакини на много партньорски събития и се радваме, че добавяме стойност като разширяваме обичайните им аудитории и същевременно сме добър домакин на настоящите им партньори и клиенти, които имат възможност да бъдат част и от всички други събития в рамките на фестивала.

Тази година мотото на събитието е re: Inventing Europe's future и сред многото теми, които покриваме, има доста фокус и над това как ще се променят професиите ни, какви нови знания и умения са нужни, за да се адаптираме, (80 % от сегашните професии просто няма да съществуват по начина, по който ги познаваме сега),  как ще се променят градовете, транспортът, дори ако щете и нуждите ни предвид различния начин на живот, който ще водим. 

Кога си се чувствала най-удовлетворена от работата си?

Много пъти съм била “най-удовлетворена” и винаги има повече, към което не спирам да гледам напред. Аз следвам философията, че човек трябва да се радва и наслаждава на малките стъпки, защото само така може да оцени и усети красотата на порастването, на постигането на нещо. Така че се радвам и се чувствам много удовлетворена, когато след напрегнати дни и безсънни нощи и много работа на страхотните ни екипи и тук, както и разбира се по съответните локации и с помощта на партньорите ни, Webit направи успешно и голямо събитие на хиляди километри от родния си дом, което означава извън зоната ни на комфорт. Именно когато излезеш от тази зона, смятам може да се зарадваш истински на успех в професионален план. В личен план не обичам да излизам от тази зона. 

Кои са най-големите предизвикателства, които срещаш в работата си?

Часовите разлики е едно от тях – част от екипа е позициониран в София, събитията, които имаме са и тук и в Дубай, и в Делхи, и в Сингапур и в Истанбул и за всяко едно от тях имаме стотици разговори и срещи с партньори, лектори, изложители, медии... и общо взето има моменти, в които това е предизвикателство – защото все пак в 6 сутринта не винаги имам желание, да съм подготвена за видео разговор. Но пък именно тези неща правят живота цветен!

Как успяваш да жонглираш успешно между ролята си на професионалист и майка?

Ами не мисля, че жонглирам. Плувам в свои води изцяло. Просто съм естествена и на двете места и смятам, че когато правиш нещо, което ти носи удовлетворение, можеш да си на 100 % на няколко места едновременно. Но като цяло не си поставам невъзможни цели и смятам, че най-важно е да си щастлив. Но не мога да се оплача от липсата на хора край мен, които помагат всичко това да бъде възможно. Но най-вече това е перфектен синхрон с татко им, който е много отдаден и, ако случайно се налага някой да поеме децата извънредно вкъщи, ако е в България, в повечето случаи това е той,  защото на него не му пречи да работи докато мери температура.  Аз не съм така. Аз трябва да се облека, да сложа червило и тогава започвам да мисля за работа. Вкъщи съм си вкъщи. Това е моето място и там “видео разговори” не правя.

Издай ни три неща, които никой не знае за теб?

В личен план съм доста затворена и не съм много социална – можете ли да повярвате, имайки предвид какво работя, но е факт! Рядко помня имена, когато се запознавам с някого (по-лошото е, че и физиономии трудно запомням, ако не са ме впечатлили много с нещо). Много трудно допускам до себе си като цяло. 

Какво обичаш да правиш през свободното си време?

Най-много обичам да сме с децата и да пътуваме заедно – независимо къде, на топло, на студено, в гората, в планината – не обичам, така да се каже домашните уикенди на дивана. Иначе аз имам мое си свободно време всеки ден по един час рано сутрин – за йога, за плуване или за тенис – тези неща ми дават правилния старт на деня и ме карат да се чувствам щастлива и заредена с позитивни мисли и енергия. 

Какви книги обичаш да четеш. Сподели с нас любимия си цитат.

Напоследък чета биографии. Цитатът обаче не е от такава: “Когато е очевидно, че мечтите ти са недостижими, не сменяй мечтите си, а подхода си!” - Конфуций

Сигурна съм, че с натоварено ежедневие като твоето имаш своите малки тайни, които те поддържат в кондиция. Издай ни малко повече за ежедневието си. Как се храниш, спортуваш ли?

Да, спортувам, но никога не съм имала програма и конкретни цели, за мен спортът е начин да си доставя удоволствие, без да “си давам много зор “ и онова, което ме държи в кондиция. За храненето мога да кажа, че определено внимавам какво ям и аз и цялото семейство, но по-скоро не като количество, а като съдържание – храним се с истинска храна, което не означава био, според мен. Много леща, боб, зеленчуци, риба, зеле – онези храни, които по нашите ширини са били векове наред в менюто ни и смятам сме устроени да ги приемаме по-добре от техни събратя, идващи от далечна Азия, например. И без сирене на масата не сядам никога! Това е спорно според теориите дали е добре, но след като ми носи удоволствие, значи за мен е добре. 

Всяка дама има поне една бърза рецепта, която я спасява в кухнята, когато трябва да сготви набързо. Можеш ли да ни споделиш своята?

- Хм...моята е, ако Пламен е вкъщи – да се намеси с действие, а ако не е – все нещо ще измислим...! Готвя вкусно и ми доставя удоволствие, но мисля, че основно е защото не ми се налага да го правя като задължение всеки ден.