Когато връзката ви приключи, там, където някога е имало нещо познато, сега стои непознатото. Пропастта, която създава загубата, може да ви накара да запълните това пространство с причини защо е трябвало да приключи - опити да направите непознатото познато. Ако връзката ви приключи и няма какво да поставите на нейно място, можете да попаднете в много некомфортно пространство - пространство, което ще ви се струва толкова нетърпимо, толкова изкривено, толкова празно, толкова обезсърчително, толкова обезобразено и толкова отчайващо. Нямате друг избор, освен да се опитате да разберете какво се случва. Празнотата обаче е толкова голяма, че никой отговор не е достатъчен, за да я запълни. Независимо колко се опитвате да се разсеете, все още ви се струва, че нещо ви дърпа към дъното. Когато изходът не е под ваш контрол, чакането на отговори, чакането да се почувствате по-добре или чакането да се съберете отново, може да ви се струва като въпрос на живот или смърт. Вие очаквате решение - начин на разбиране или дефиниране на случващото се помежду ви, за да можете да почувствате облекчение.

В тази пропаст времето минава толкова бавно, че умът ви може да се оплете от въпроси за това как ще преминете през това и какво ще се случи с вас. Искате спешно да знаете дали има начин отново да се съберете с бившата си половинка. Ако не, как може да сте сигурни, че ще се почувствате по-добре и ще обичате отново? За съжаление, както в много аспекти на живота, няма начин да предскажете какво ще ви се случи в бъдеще. Изключително болезнено е да приемете, че в непосредствения ви външен свят няма отговори - нищо, което да ви успокои или да запълни това ужасно неспокойно простраство вътре във вас.

Чакането е най-трудната част. Чакате да се почувствате по-добре и да се отървете от непоносимата тревога.

Първо най-важното - в действителност няма отговори, които да облекчат невероятния дискомфорт, който изпитвате. Единственият начин да преживеете това, е да осъзнаете, че не можете да разчитате на отговорите отвън - не можете да разчитате на нещо странично да облекчи болката вътре във вас. Важно е да знаете, че периодът на невероятен дискомфорт е неизбежен при загуба. Вместо да търсите начини, които не съществуват, мислете за това, че болката и тъгата ви трябва да са там. Вашите чувства са вашият естествен отговор на загубата. Те са част от вашият процес на скърбене, който е единственият начин да се преборите с болката.

Няма как да чакате, няма как и да получите отговори от произволен източник, който да запълни празното пространство на неизвестното. Но се утешавайте с мисълта, че това е напълно нормално човешко състояние. Приемете реалността - независимо дали вярвате, че раздялата си заслужава тази огромна болка, която я придружава, такава е реалността. Приемането на реалността, че сте наранени и трябва да се справите с непознатото, за да се почувствате по-добре, е това, което ще ви помогне да се справите.

Мога да чуя въпросите. "Колко дълго ще чакам?", "Колко време ще отнеме, за да преодолея това?". Отговорът е един - "Колкото е нужно". Независимо какво ви се иска, можете да правите само една крачка наведнъж. Начинът, по който можете да облекчите безпокойството си от непознатото, е да погледнете вътре в себе си и да установите дали днес се чувствате по-добре от вчера. Можете да знаете как се чувствате само самите вие и да сравнявате това с чувствата си в други моменти. Можете да бъдете само в собствената си кожа, да изживявате само собствения си опит, собствената си болка и собствените си разбирания за взаимоотношенията си. Ако това не работете, работете по това да мислите, че е се случи. Защото вярвайки, че неизвестното остава неизвестно по някаква причина, може да ви помогне да се отървете от очакването, че не би трябвало да се чувствате така.

Никой не го е казвал по-добре от Том Пети: „Чакането е най-трудната част“. Но отговорите, които чакате, не съществуват извън самите вас. Да се почувствате по-добре в лицето на непознатото, е нещо, което зависи от вас. Ще достигнете дотам стъпка по стъпка.