Доскоро те бяха просто принц Чарлз и херцогиня Камила – двама влюбени, които останаха заедно след много публичен скандал, преминаха през това да станат официална кралска двойка и днес вече са крал и кралица консорт на Великобритания. Връзката им е стабилна и изглежда съдбовно предопределена, оцелявайки след унищожителното публично неодобрение. Една любов, започнала невинно, прераснала в най-скандалната афера през последните десетилетия. Любов, за която определено си заслужава да се разкаже. Прочетете докрай и проследете стъпка по стъпка драматичния път на Чарлз и Камила – жената, която от любовница стана кралица.

Да израснеш с надеждите на една цяла нация върху себе си

Още от самото си раждане, Чарлз е подложен на неспирен интерес като наследник на майка си кралица Елизабет II. През 1970 г. престолонаследникът е на 22 години, когато се запознава с година по-възрастната от него Камила Шанд на мач по поло. Според някои слухове помежду им веднага има искри, като на Камила се приписват думите: „Моята прабаба е била любовница на вашия пра-пра-дядо... Чувствам, че имаме нещо общо.“


Едно съдбовно разминаване

Двамата започват да излизат, но връзката им е прекъсната от заминаването на Чарлз за служба в Кралския флот. Той не предлага брак на любимата си и това ще предопредели съдбата не само на тях двамата, за много години напред.

Когато се завръща у дома, Камила вече е сгодена за Андрю Паркър Боулс, с когото се познават още от 60-те години. Тя се омъжва за Паркър Боулс през юли 1973 г. Двойката се сдобива със син, Том, през 1974 г. и дъщеря на име Лора през 1978 г. По това време Чарлз все още е в приятелски отношения с бившата си и дори става кръстник на най-голямото ѝ дете.

Бракът с Даяна

Чарлз започва да се среща с Даяна Спенсър през 1980 г., след като вече е излизал и с нейната сестра Сара. Когато се запознават, Даяна е едва на 16 години. Двамата обявяват годежа си през февруари 1981 г. и се женят същия юли. По това време Даяна вече е навършила 20 г., докато младоженецът е на 32. През 1991 г. Даяна разкрива пред биографа Андрю Мортън, че на сватбата си е търсила с очи Камила сред гостите. Тя си спомня: „Знаех, че е там, разбира се. Потърсих я. И така, вървейки по пътеката, забелязах Камила, с бледо сива шапка с воал.“

Синът на Чарлз и Даяна – Уилям, се ражда през юни 1982 г., а вторият им наследник, Хари - през септември 1984 г. Въпреки това бракът им не се развива добре.

Аферата, която разтърси света

Чарлз и Камила в крайна сметка започват да се виждат, докато все още са женени съответно за Даяна и Паркър Боулс. Според биографията на Чарлз аферата започва около 1986 г.

Премиерът Джон Мейджър обяви през декември 1992 г., че Чарлз и Даяна са се разделили. Препис на телефонен разговор от 1989 г. между Чарлз и Камила е публикуван само месец по-късно, през януари 1993 г. Скандалът става известен като „Камилагейт“. В изтеклия 6-минутен диалог се чуват неудобни подробности, докато дългогодишните любовници си мечтаят как ще бъдат интимни един с друг.

Чарлз проговаря за слуховете за изневяра в документалния филм от 1994 г. „Charles: The Private Man, the Public Role“, твърдейки, че е бил „верен и почтен“, докато е бил женен за Даяна, „докато бракът не се е разпаднал безвъзвратно, след като и двамата сме опитвали“ да го спасят. Той също така нарече Камила своя „страхотна приятелка“, добавяйки: „Тя е моя приятелка от много дълго време – и ще продължи да бъде такава много дълго време.“

През 1995 г. Даяна проговаря за отношенията между Камила и Чарлз в скандално и откровено интервю си за BBC Panorama. „Е, в този брак бяхме трима, така че беше малко пренаселено“, казва лаконично тя.

Камила и Паркър Боулс финализират развода си през март 1995 г., докато Чарлз и Даяна правят същото през август 1996 г. Даяна загива в автомобилна катастрофа през август 1997 г. - загуба, която разтърсва британската нация.

Една тайна публична връзка

Говорител на Чарлз потвърждава през юли 1998 г., че Камила се среща с Уилям за първи път. По това време се очаква тя да бъде представена на Хари съвсем скоро. Не всички в кралското семейство обаче одобряват публичната връзка на Чарлз с Камила. Лос Анджелис Таймс разкрива, че когато станало въпрос за партито за 50-ия рожден ден на Чарлз, „кралица Елизабет II и принц Филип не одобрявали връзката на на техния син с Паркър Боулс и предпочитали да стоят настрана“.

Чарлз и Камила се появяват публично заедно за първи път през януари 1999 г., когато той организира парти за 50-ия рожден ден на сестра си в Лондон. Въпреки че пристигат поотделно, те напускат церемонията заедно. Връзката им е подложена на унищожителна критика от страна на обществеността. „Беше ужасно. Беше много неприятен момент и не бих го пожелала и на най-големия си враг“, казва Камила пред Дейли Мейл през май 2017 г. „Нямаше да го преживея без семейството ми.“

Кралицата се запознава с Камила

През 2000 г. кралицата най-сетне се съгласява да се запознае с Камила. Според Би Би Си, Елизабет е отказвала да се срещне с Камила дълго време, въпреки че Чарлз е бил сериозен в намеренията си към нея. Всичко обаче се променя, когато кралицата приема покана за 60-ия рожден ден на гръцкия крал Константин в резиденцията на Чарлз, Хайгроув. Съгласието на кралица Елизабет най-накрая да се срещне с приятелката на сина си очевидно е огромна стъпка напред за кралското семейство. На събитие за Националното дружество по остеопороза в Съмърсет Хаус в Лондон на следващата година Чарлз и Камила са заснети да се прегръщат и целуват, доказвайки, че връзката им става все по-сериозна.

Годеж и сватба

Двойката се премества в Кларънс Хаус през август 2003 г. Годежът им е обявен през февруари 2005 г. Те се венчаят на гражданска церемония в Уиндзор Гилдхол през април 2005 г. Кралицата и принц Филип не присъстват на сватбата, но се появяват на приема в замъка Уиндзор. След сватбата Камила става херцогиня на Корнуол, а не принцеса на Уелс, титла, която винаги ще принадлежи на Даяна.

През 2010 г. Чарлз предизвиква бурна реакция, след като намеква в интервю, че Камила „може да бъде“ обявена за кралица, когато той стане крал. Въпреки това от двореца поясняват, че херцогинята ще стане принцеса-консорт, когато му дойде времето.

Камила и Уилям са назначени в Тайния съвет на кралицата през юни 2016 г., което ги поставя в групата на най-високопоставените съветници на монарха.
Те са известни със своята дискретност, но са били улавяни и в моменти на нежност и привързаност. „Можете да си представите, че това е истинско, истинско предизвикателство“, казва Чарлз пред CNN през 2015 г. за работата на съпругата си като кралска особа. „Но според мен тя е брилянтна в начина, по който се справя с тези неща.“

Стабилен и дългогодишен съюз

Въпреки натиска, който идва с техния статут в кралската институция, Чарлз и Камила като че ли намират спокойствието и хармонията в семейния си живот „Винаги е чудесно да имаш някого, който чувстваш, че те разбира и иска да те насърчи“, обяснява той. „Въпреки че тя със сигурност ми се подиграва, ако започна да гледам твърде сериозно на нещата в живота ни. И всичко това ми помага.”

Чарлз и Камила отпразнуват 15-тата годишнина от сватбата си през април 2020 г. Тогава те публикуват своя снимка в Бъркхол, където са поставени под карантина на фона на пандемията от коронавирус, заедно с кучетата си Блубел и Бет.

Благословията на Кралицата

Камила говори за приоритизирането на брака си в едно от редките си интервюта за британския „Вог“: „Понякога не е лесно, но ние винаги се опитваме да имаме определен момент от деня, когато се срещаме“, казва тя. „Понякога сме като кораби, които се разминават в нощта, но винаги сядаме заедно, пием чаша чай и обсъждаме деня си. Имаме си своя момент. Прекрасно е да наваксваме, когато имаме малко време.“

През февруари 2022 г., седем месеца преди смъртта си, кралица Елизабет обявяви, че Камила ще получи титлата кралица консорт, когато Чарлз се възкачи на трона.
„Когато след известно време моят син Чарлз стане крал, знам, че вие ​​ще окажете на него и съпругата му Камила същата подкрепа, която оказахте на мен“, сподели монархът в изявлението си тогава. „И моето искрено желание е, когато това време дойде, Камила да бъде известна като кралицата консорт, тъй като продължава своята лоялна служба.“

През тази година Чарлз и Камила почетоха платинения юбилей на кралицата, отбелязвайки нейните 70 години на трона. Като част от тържествата, двойката застана до Нейно Величество, Уилям, Кейт и техните деца, като всички помахаха на тълпата от балкона на Бъкингамския дворец.

Период на траур и промяна

През последните дни Чарлз и Камила се отправиха към двореца Балморал в Шотландия, за да бъдат до майка му в часовете преди смъртта ѝ.

Чарлз сподели своята искрена почит, скърбейки за загубата на майка си. „Знам, че загубата ѝ ще бъде дълбоко почувствана в цялата страна, Кралствата и Британската общност, както и от безброй хора по света“, гласи изявлението му. „В този период на траур и промяна аз и семейството ми ще бъдем утешени и подкрепени от това, че знаем на какви дълбоки уважение и привързаност се радваше кралицата.“

След смъртта на кралицата на 8-и септември 2022 г. и Чарлз, и Камила поеха новите си титли, а светът е в очакване да разбере дали ще ги носят с достойнството, присъщо на Нейно Величество Елизабет Втора.