Толтеките са индианска цивилизация, населявала преди хиляди години Централна Америка. Занимавали са се с основно със земеделение. Те вярвали, че "светът е съставен от енергия и при нужните знания и умения човек може да се превърне в каквото поиска и да отиде там, където желае". Благодарение на книгите Дон Мигел Руис учението на толтеките става популярно на нсс, хората на 20ти (и 21ви) век. Ето и четирите правила за автентичен живот на толтеките така, както ги описва Дон Мигел Руис...

1. Бъди безгрешен в думите си.

Говори честно. Казвай само това, което мислиш. Не използвай словото, за да се самоохулваш или за да охулваш другите. Насочи силата на словото към истината и любовта. Ако проумееш, че словото има силата да твори, че това, което казваш, подготвя твоето бъдеще и бъдещето на другите, ти ще станеш по-отговорен и към себе си, и към света. Дай на словото си любов и помни, че каквото изпратиш, това ще получиш.

2. Не приемай нищо лично.

Хората не правят нищо заради теб. Ти не си център на тяхната Вселена. Ти си център единствено на собствения си живот. Това, което хората казват или правят, е проекция на собствената им реалност. Когато не приемаш нищо лично, когато проумееш, че животът на другите е резултат от техния избор, тогава ти имаш имунитет срещу мнението и действията на другите и няма да станеш жертва на ненужно страдание

3. Не прави предположения.

Намери смелост да задаваш въпроси и да изразяваш желанията си. Никой освен теб не знае твоите мисли, затова – изразявай ги максимално точно, за да избегнеш недоразуменията. Ти не знаеш мислите на другите, затова не прави предположения, а задавай въпроси, за да избегнеш недоразуменията. Общувай с другите възможно най-ясно, за да избегнеш недоразумения, тъга и нещастия.

4. Старайте се да правите всичко по най-добрия начин.

Най-доброто, на което си способен, е променлива величина. При всички обстоятелства давай най-доброто от себе си и няма да се самоосъждаш, самобичуваш и самосъжаляваш, защото съвестта ти ще е чиста. За да проумееш същността на Четирите споразумения, трябва да преминеш през познанието за Опитомяването и Самоопитомяването, за Одобрението и Справедливостта, за Личния ад на Самоотхвърлянето. И тогава ще разбереш, че Изходът е в Четирите споразумения.