1. Да започнеш да си казваш какво харесваш в себе си.

Важно е да цениш това, което те прави различен, специален. Трябва да започнеш по-често да се гледаш в огледалото. И да се научиш да виждаш красотата на образа срещу теб. Защото това, което виждаме в огледалото, често е това, което виждаме в света. Нашето разочарование от другите често отразя разочарованието ни от нас самите. Нашата нежност към другите отразява нежността ни към нас самите. Нашата способност да виждаме потенциала в другите отразява способността ни да виждаме потенциала в себе си. Нашето търпение към другите отразява търпението ни към нас самите. Схвана идеята, нали?

Първо трябва да се научиш да обичаш себе си, за да започнеш да обичаш и света.

2. Бъди в мир с това, което си.

Понякога наистина е трудно, но си заслужава, повярвай ми! Заслужава си да се откажеш от стремежа да си перфектен. Заслужава си да поемеш на това вълнуващо пътешествие, което ще те отведе до твоето истинско Аз. Най-красивата част от това пътуване е връщането към щастието от това, че си жив, че те има.

Защото истинското щастие е резултат от умението ти да приемаш живота такъв, какъвто е, а не какъвто си мислиш, че трябва да бъде.

3. Не се опитвай да спечелиш одобрението на останалите.

Напомняй си, че не е нужно да правиш това, което правят останалите. И не ти е нужно разрешение, за да правиш нещата различно. Времето ти на тази планета е ценно. Както казват: „Това, което правиш днес е важно, защото в замяна даваш един ден от живота си.”

Не чакай нечие разрешение, за да започнеш да живееш.

4. Дистанцирай се от тези, които те карат да губиш хъса си за живот.

Не трябва да те е грижа твърде много за хора, които не ги е грижа за теб. Знай си цената! Когато допускаш до себе си хора, които не те уважават, ще загубиш – увереността си, енергията си, волята си. Обгради се с хора, които те мотивират, вдъхновяват и уважават. Кръгът около теб трябва да е от хора, които наистина държат на теб и които те подкрепят. Не е нужно тези хора да са много.

Качеството е по-важно от количеството.

5. Прости на своето минало.

Застани лице в лице с мрачните сенки от своето минало. И нека светлината на твоята прошка ги озари. Нека ги заличи. Приеми, че понякога добри хора като теб могат да направят лоши избори. Но това не значи, че си лош. Значи само, че си човек. Загърби миналото – свършило е.

Прости си за това, което си мислиш, че си направил или не си направил, и се фокусирай върху това, което предстои.

 

Автор: Марк Черноф