Американската асоциация на педиатрите препоръчва столчетата за кола на всички деца до 2-годишна възраст да бъдат поставяни назад. Производителите столчета, които се поставят назад, с все по-големи и по-големи ограничения за тегло и височина, за да могат децата да са в безопасност за по-дълго. Защото точно заради това са тези ограничения: за сигурност.

Като майка на огромни бебета знам, че с порастването на децата е трудно да се намери столче, гледащо назад. Може да ви се струва, че на детето ви му е тясно и неудобно по този начин. Получавала съм много коментари от хора, които се чудят дали децата ми имат достатъчно пространство и питат защо вече не ги поставям обратно. Отговорът ми е един и същ:

За тях е по-безопасно да са обърнати назад.

Обърнатите назад столчета подпират главата, врата и гръбначния стълб по начин, по който обърнатите напред не мога. Дизайнът на гледащите назад столчета позволява да поеме силен удар в случай на произшествие. При катастрофа децата в гледащи напред столчета са подложени на пет пъти по-голям риск да пострадат.

Пет. Пъти.

Тази разлика е повече от достатъчна да ме накара да задържа гледащите назад столчета възможно най-дълго. Знам, че има много причини да обърнете детето си напред веднага щом е „готово“. И всички ние, независимо какво решим да направим, искаме най-доброто за децата си.

Понякога обръщаме децата напред, защото им прилошава. Други пъти защото плачат. Може да плачат, защото не им харесва позицията или защото не им харесва в колата. Понякога се тревожим, че са прекалено големи и трябва да бъдат обърнати напред.

Децата, които са податливи на прилошаване при движение, могат да срещнат сериозни затруднения, когато са поставени назад. Усещането за движение в комбинация с тази позиция могат да предизвикат гадене Но това се случва и с гледането през прозореца и виждането на всичко много по-бързо от обичайното. Можете да предотвратите това като затъмните страничните прозорци и да дадете възможност на детето си да гледа през задния прозорец. Поставете седалката високо, доколкото това е безопасно и ако е възможно премахнете облегалката, за да може да вижда над седалките. Виждането на по-стабилна картина през задния прозорец може да спре прилошаването.

Може да ви е трудно да овладеете дете, което пищи или плаче, докато е обърнато назад. И никой родител не иска да чува плачещо дете, докато се опитва да се концентрира върху пътя.

Щом установите, че детето ви изпитва дискомфорт, опитайте се да го разсейвате в колата. При мен помогна това да държа в колата играчка, с която могат да си играят само това. И двете ми деца имат плюшени играчки, които са програмирани да пеят песнички и да казват имената им и не ги изнасям от автомобила. Дори позволявам на хлапетата да лепят лепенки наоколо. Изглежда ужасно, но децата ми са щастливи и аз мога да се фокусирам докато шофирам.

Прекарваме много време в колата. Ходим по лекари и срещи, посещаваме приятели и роднини и дори не е възможно да пътуваме по-малко. И това прави дългия път още по-дълъг, защото не мога да се отбия и да кажа „Днес просто ще пропуснем посещението при лекаря“. Трябва да го направим. Затова ако съм опитала всичко и нищо не утешава децата ми, се съсредоточавам върху това да утеша себе си. Пускам музиката или приятно радиопредаване. Дори и да не слушам напълно, поне си почивам от детските песнички, на които съм подложена постоянно.

Понякога спираме на най-близкия паркинг или супермаркет, за да се разтъпчем, а други пъти просто успяваме да удържим.

И ако никое от тези неща не помогне и продължат да протестират шумно и на вас ви е все така трудно, какво правите?

Това, което мога да предложа, е виртуална прегръдка и разбиране колко е ужасно това – и на мен ми се е случвало. Много пъти. Никой не иска да слуша как децата плачат. Това ни кара да се чувстваме гузни и стресирани и сякаш се пържим на бавен огън. И когато ненавиждаме всеки миг, прекаран в колата, имаме чувството, че единствената ни опция е да обърнем децата напред.

Но моля ви, спомнете си цифрата. Спомнете си, че детето ви е пет пъти по-вероятно да бъде невредимо след произшествие, ако е обърнато назад. Когато плачат и се ядосват, си спомнете, че може и да не са щастливи, но са в безопасност.