Имаме новина за теб – скъпата играчка с всички бутончета и мигащи светлинки не е на първо място в списъка с желания на детето ти. Онова нещо, което децата искат най-много, а не струва нито стотинка, е... твоето време.

Общото между всички щастливи деца е, че прекарват достатъчно време с родителите си. Доказано е, че децата са по-щастливи, когато могат да общуват с мама и татко, независимо дали става дума за обикновени разговори, слушане на историйки или за 20-ти път да им показват новите си умения („Виж това! Виж, виж!”).

За съжаление, колкото и евтино да е времето, много често е трудно да го отделим за любимите си хора. Между дългите часове работа, безкрайните домакински задължения и Интернета, който постоянно ни разсейва, все по-трудно можем да отделим време.

За да помогнем да се справиш с тази тъй важна задача, ти предлагаме няколко прости решения:

  1. Излез от зоната си на комфорт. Когато си у дома, много лесно можеш да се разсееш с неважни задачи – телевизия, онлайн игри, социални мрежи... Затова е време да смениш обстановката – вземете одеяло и отидете в парка. Най-важното е да оставиш телефона си вкъщи или поне да не му обръщаш внимание, докато сте навън.
  2. Възложи домакински задачи на децата. Вероятно правиш списъка с покупки сама, но всъщност това е дейност, към която можеш спокойно да приобщиш и детето си – накарай го да отвори хладилника, да погледне какво има вътре и да ти каже какво според него липсва. Ако вече може да смята, сметнете заедно колко ябълки ще трябва да купите за цялата седмица.
  3. Използвай обедната си почивка пълноценно. Ако можеш да си го позволиш, свърши някои от задълженията си по време на обедната почивка - напазарувай, остави дрехите на химическо или дори си запиши час при лекар. По този начин ще имаш повече време за децата си, когато се прибереш у дома. 
  4. Приеми, че домът ти не може да е безупречно чист. Вероятно всеки от нас иска да живее в изряден, подреден и безупречно чист дом, но когато се появят децата трябва да приемем, че домът ни не може да блести от чистота през цялото време. Задоволявай се с приемливи резултати за чистота, вместо с перфектни. По този начин ще имаш повече време за децата си.
  5. Правете различни неща, но в една стая. Дори децата ти да нямат против да си играят отделно, в друга стая, няма причина да не сте заедно, макар и да правите различни неща. Чети списанието си на пода, докато те строят кули от лего. Ще се изненадаш колко много означава за тях твоето присъствие. 
  6. Участвай активно в техните занимания. Вярно, че този съвет изисква усилия, но те ще ти се отплатят. Вместо просто да ги оставиш за часа им по танци или за тренировката по футбол, бъди доброволец за следващото събитие, което се организира от клуба им. Ако помогнеш с организацията, можеш да бъдеш част от най-запомнящите се моменти в живота им.
  7. Отбележи си времето с тях в календара. Знаем, че записваш в календара си всякакви скучни задачи, тогава защо не запишеш и приятните семейни дейности? Независимо дали ще изберете да играете настолни игри или да отидете до някой музей - отдели време и не пропускай тази най-важна от всички среща.