Днес отбелязваме зачатието на св. Ана – майката на Богородица.

Култът към нея се разпространява още през VI век – тогава в Константинопол е построена първата църква, която носи нейното име. На този ден се почита и майката на пророк Самуил, която носи също името Анна.

Нощта срещу празника се смята за най-дългата в годината, а денят още се свързва и с обръщането на слънцето на изток – към пролет, тоест той започва да расте колкото просено зрънце. Затова на този ден жените раздават царевица и жито.

Светицата се счита за покровителка на семейството, брака и майчинството. Закрилница е на вдовиците, бременните и девиците. В нейна почит и чест на този ден жените не работят нищо и не пипат вълна, за да не се разболяват децата. Не се боядисва, защото според поверието от този ден започват родилните мъки на божията майка. В някои краища мъжете слагат купчинки говежда тор, които запалват, за да прогонят злите сили. Други въвеждат прасе в дома си, защото прасетата рият напред, а това се счита за знак, че човек ще се справя благополучно с всичко, с което се захване. Момите гадаят как ще се оженят – вечерта преди празника те засяват символично пшеничени зърна в ново гърне, пълно с вода. Ако до Нова година зърната покълнат – това е знак, че момичето го чака скорошна женитба.

На този ден празнуват: Ани, Ана, Анна, Анета, Анка, Анелия, Аньо.

Ние ви предлагаме някои от традиционните за този ден ястия: за варена царевица, имамбаялдъ, бързи банички със сладко, праз с ориз и маслини.

Варена царевица 

Необходими продукти:
• 3-4 кочана царевица
• 3-4 с.л. захар
• ½ ч.ч. смлени орехи
• сушени плодове (200 грама) и няколко супени лъжици мед – по желание
Начин на приготвяне:
Царевицата се измива и зрънцата й се отделят от кочана. Ако разполагате с повече време, може първо да ги накиснете за около 2 часа във вода, за да набъбнат. След това се изцеждат от водата, налива се нова, която трябва да покрива 2-3 пръста над царевицата. Вари се на умерен огън, докато царевицата омекне хубаво. Когато е готова, се изцежда от водата и като поизстине малко, се поръсва със захарта и орехите. Ако предпочитате, може да добавите сушени плодове още при варенето, а накрая да подсладите с мед.

Имамбаялдъ

Необходими продукти:
• 4 чушки (може 2х2 зелени и червени)
• 4 домата
• 4 патладжана
• 4-5 глави кромид лук
• 2 моркова
• 4-5 скилидки чесън
• 1 ч.ч. олио
• магданоз
• керевиз
• черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Патладжаните се обелват, нарязват се на колелца с дебелина около 3-4 см, посоляват се и се оставят за 15 минути, след което се измиват обилно със студена вода така, че да се отцеди кафявата вода. След като се подсушат с кърпа или салфетка, се изпържват в олиото. В същата мазнина се изпържват и ситно нарязания лук, морковите, нарязани на тънко, и чушките, нарязани на колелца, като се прибавя черният пипер и солта. На дъното на тавичка се нареждат половината изпържени патладжани, отгоре се изсипва сместа от изпържените зеленчуци и отгоре останалите патладжани. Всичко се залива с другата плънка, приготвена от настърганите домати, смесени със ситно нарязания или пресован чесън, магданоз и керевиз. Запича се за 15-20 минути в предварително загрята умерена фурна.

Бързи банички със сладко

Необходими продукти:
• 500 гр брашно
• 1 ч.ч. кисело мляко
• 1 ч.л. сода бикарбонат
• 1 ч.ч. олио
За плънката:
• 1 ч.ч. конфитюр по желание
• 1 кафена чаша смлени орехи
• 3-4 с.л. пудра захар
• 1-2 ванилии
Начин на приготвяне:
Тестото се приготвя от брашното, в което се прави „кладенче” – в него се изсипват олиото и разбърканото кисело мляко със сода. Замесва се средно твърдо тесто, което се разточва с дебелина около 0,5 см. Така получената кора се разрязва на малки части с помощта на стъклена чаша. Във всяко кръгче се поставя по 1-2 ч.л. от конфитюра, предварително разбъркан със смлените орехи. Загръща се, а краищата се притискат хубаво, за да не излезе сладкото при печенето. Баничките се пекат на предварително загрята силна фурна, докато се зачервят. Докато са още горещи, се поръсват с пудрата захар, примесена с ванилията.

Праз с ориз, домати и маслини

Необходими продукти:
• 3-4 стръка праз
• 1 ч.ч. обезкостени и нарязани маслини
• 1 консерва белени домати (около 200 грама)
• 1 кафена чаша ориз
• 1 кафена чаша олио
• 1-2 с.л. брашно
• 1 с.л. мащерка
• 1 с.л. сух магданоз
• черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Нарязваме праза на ситно и го задушаваме в подсолена вода. След като водата изври прибавяме олиото и брашното, разбъркваме добре. Слагат се доматите, черния пипер и солта. Долива се с още гореща вода, за да се покрие празът, и се оставя да ври на тих огън. Маслините се заливат с вода в отделен съд и също се оставят да поврят за кратко. Прибавят се към праза, сипва се ориза и се доливат още 2 кафени чаши топла вода. Ястието се оставя да ври. Малко преди да се свали от котлона, се прибавят мащерката и магданозът.

Всичко за празниците и традициите можете да откриете в специалната категория Празници