Скъпи хора с разбити сърца,

Искам да започна с това, че изключително много съжалявам, че ви се е случило. Това, през което сте преминали, е безспорно едно от най-ужасните чувства на света и за съжаление човек, който не се е сблъсквал с нещо подобно, няма да може да изрази същата съпричастност към вас, каквато бихте могли вие да изразите на негово място - завиждам на тези хора, защото те виждат света през съвсем различни очила от мен и вас.

Предполагам, че вече знаете това, но все пак трябва да ви кажа, че през следващите няколко месеца ще преминете през вълна от емоции, която ще ви кара да се съмнявате в своя разум и преценка. Всички качества, които сте харесвали у себе си, ще бъдат поставени под въпрос.

Няма да можете да спите, защото съзнанието няма да ви позволява. Ще преминавате през всеки един спомен, който имате с дадения човек, търсейки точния момент, в който сте сбъркали, какво сте направили, за да го причините и как може да сте толкова глупави да развалите всичко. В този момент дори и всичките ви приятели и роднини да ви обясняват как този човек не ви заслужава, вие няма да правите нищо друго, освен да обвинявате себе си за всичко.

През следващите няколко месеца ще преминете през вълна от относително пет етапа: отричане, гняв, преговори, депресия, приемане.

През годините съм обмисляла това многократно и макар и всеки случай на разбито сърце да е различен, болката никога не е по-малка - това не е усещане, с което се свиква. Ако наистина обичате някого, няма да можете просто да се събудите една сутрин и да сте го преживели. Трябва да си дадете време да преминете през процеса и наистина да изпитате емоциите, които несъмнено са се отправили към вас - болезнено е, но ако не си дадете ще опитвате да намерите начин да запълните дупката, да изкупите вината си и това вероятно ще ви отведе по саморазрушителен път и в крайна сметка ще се чувствате по-зле от сега.

В деня, в който сърцето ви е било разбито, сте се чувствали сякаш изживявате кошмар и не сте могли да повярвате какво се случва. Сякаш сте се доверили на този човек с най-тайните кътчета на душата си, самоувереноста и любовта ви, а той ги е разбил в земята на милиони парченца, без да го е грижа каква болка би предизвикало това.

Грлото ви пресъхва, струва ви се, че стените се сриват около вас. Не можете да се движите физически, не ви достига дъх, а стягането в гърдите напомня за това, което току-що се е разкрило пред очите ви.

Най-вероятно сте се затворили в себе си. Аз самата не можех да се справя и плачех непрекъснато. Позволявайте си да плачете - дайте воля на сълзите си. Заключете се у дома за един уикенд, ако се налага. Знам, че звучи прекалено драматично и някои хора биха го възприели като слабост, но може би душата ви се нуждае от отпускане. Страдайте - позволено ви е, защото някой, който е бил от сериозна значение за вас вече не е част от живота ви и е направил избора да си тръгне и да затвори вратата зад себе си. Това е наистина болезнено преживяване - имате право да бъдете тъжни.

През първите няколко седмици всяко съобщение обаждане ще кара стомаха ви да се свива. Моята реакция беше, че човекът може да се е вразумил и да е осъзнал, че е направил ужасна грешка. Дълбоко в себе си се молите за чудо, че ще се върне, молейки да ви види, да се сдобрите и да продължите напред - или поне това се надявате. Колкото и да вярвате, че човекът ще промени мнението си и ще се върне в обятията ви, това е отричане. Тези обаждания и съобщения не са от него - това са родителите ви, които проверяват как сте и дали сте успели да станете от леглото; приятелите, които ви казват, че въпреки отказа ви, ще дойдат в дома ви с шоколад и бонбони; близките, които ви казват, че въпреки че не виждате изход, такъв има и всичко ще бъде наред.

Няколко седмици ще изминат и макар и да не сте спрели да мислите за случилото се дори и минута, един ден ще се събудите ядосани. Ще се погледнете в огледалото и ще видите горящо усещане за гняв, ще побеснеете, че някой, когото сте обичали, може да направи това; че сте позволили на ситуацията да ви погълне и заради факта, че този човек ви е накарал да се съмнявате в разума и самооценката си.

Преди да вземете прибързано решение да изпратите дълго съобщение или есе с 1000 думи за това как се чувствате, съветът ми е следният: напишете това, което искате, но не натискайте бутона „изпрати“. Знам, че ви се иска, знам, че смятате, че това ще ви накара да се чувствате по-добре, но най-вероятно няма да стане така. Ще получите или обиден отговор от другата страна или абсолютно никакъв, което ще ви накара да се чувствате още по-зле. Представете си какво би било усещането да излеете сърцето и душата си пред някого, който дори да не прояви уважението да ви отговори.

След известно време гневът ще се укроти и ще започнете да се чудите дали няма нещо, което можете да направите, за да си върнете човека. Ако промените нещо, може би ще се върне? Ако коригирате стандартите си, може би нещата ще станат по-различни? Преговорите със себе си ще доведат само до компромиси с това кои сте. Ако се промените, за да ви харесат, в кой ще се превърнете? Какво ще се случи с щастието ви – то не е ли от значение? Съгласни ли сте да живеете в лъжа? Това са въпросите, които е важно да си зададете, преди да се огънете пред някой, който не е имал нищо против да отскубне земята под вас, за да продължи пътя си нататък безпрепятствено.

Чувствали ли сте се толкова зле, че хората и нещата, в които сте откривали радост преди, вече не запълват сърцето ви с щастие? Толкова зле, че не можете да вдигнете глава от възглавницата, защото сте напълно изтощени. Чувствате се в тежест на приятелите и семейството си, тъй като не можете да допринесете за нищо и ви се струва безсмислено да ходите където и да било и да правите каквото и било, защото просто ще накарате хората около себе си да се чувстват зле. Това болезнено състояние на ума е моята версия на депресията. Представете си да живеете там - в този тъмен, сив свят на нищожността, безчувствени към всичко, без радост, без гняв, без щастие, само с тъга. Знам, че сте тъжни, разбирам, но нещата ще се подобрят, обещавам!

По-рано казах, че не може да очаквате да се събудите един ден и да сте преживели всичко, но ето какво ще се случи – един ден ще се събудите и вече няма да се чувствате ужасно, ще имате усещането, че изминалите месеци са мътно петно, ще ви се струва, че сте били на екскурзия в Ада и сте готови да се върнете у дома. Ще ви липсва старото ви Аз, това, което бяхте, преди сърцето ви да бъде разбито. Ще копнеете за чувството на щастие и ще искате да го изпитате отново повече от всичко, ще си спомните за нещата, които сте обичали и ще започнете да ги правите отново. Ще прекарвате качествено време с любимите си хора, защото са ви липсвали и докато бавно опитвате да се съвземете, някой ще ви попита: „Какви са чувствата ти към този човек“. И ще се запитате: „Как всъщност се чувствам?“.

Когато почувствате, че времето е дошло, ще се замислите и ще осъзнаете, че бурята най-накрая е свършила и сте оцелели.

Добре сте и целият ви живот е пред вас. Заслужавате щастие и заслужавате да бъдете обичани по начина, по който обичате и някой някой ден ще ви даде това и няма да е предизвикателство, няма да бъде трудно и няма да ви кара да се съмнявате в себе си. Моля ви, опитайте да си спомните, че макар и преживяването да е било изключително болезнено, все пак сте оцелели.

Денят, в който успеете да приемете случилото се и осъзнаете, че мислите за това нямат смисъл в живота ви, е денят, в който ще се освободите от оковите. Ще се чувствате мощни и овластени, когато осъзнаете, че този човек вече няма сила над вас.

Дните на тъмния, сив свят на нищожност са изчезнали и сега имате целия широк свят в краката си, изпълнен с ярки и живи цветове, които очакват да ги намерите.

Ако можете, опитайте да бъдете благодарни, че сте срещнали човека, който разби сърцето ви, защото от това сте научили много уроци. Ако не откривате такива, просто знайте, че сте специални, защото сте способни да изпитвате любов - истинска любов и дори и да не се е получило този път, не губете надежда, че някой ден ще намерите човека, който заслужава да бъде обичан от вас.

Надявам се, че всичко ще бъде наред. Знам, че ще бъде! Само помнете – Рим не е построен за един ден и хубавите неща изискват време, затова не бъдете прекалено сурови към себе си.

С обич,
Излекуваната.