На всяка една от нас й се е случвало – напълно сигурна си кой размер панталони носиш, след това отиваш в нов магазин и осъзнаваш, че всичките ти представи са били жалки илюзии, защото... по никакъв начин не можеш да влезеш в тези панталони с размер М! Не, не си напълняла изведнъж, просто размерите на панталоните варират при различните марки и това е наистина влудяващо.

Докато при мъжките панталони се посочват два размера (дължина и широчина) и те са валидни за всички марки, при женските панталони нещата не стоят така. Размерите сякаш се избират на случаен принцип, а понякога се получават и куриози, при които от един и същ магазин можеш да си купиш два различни модела панталони – единият S, другият L.

Тъй като този феномен изнервя жените по цял свят, публикацията на една американка във Фейсбук стана истински хит.

Когато 27-годишната Дийна Шумейкър прочела, че нейна приятелка е загубила дома си в пожар и се нуждае от спешни дарения, тя не се поколебала да помогне. Отворила гардероба си и започнала да търси подходящи дрехи, които да даде на приятелката си. Добрите й намерения довели обаче до интересно откритие.

Въпреки че Дийна поддържала едни и същи килограми през последните години, тя открила, че панталоните й варират от размер 5 (S) до размер 12 (XL). И всички те й стоят по един и същ начин. Постът й е докоснал много жени и вече е споделен над 89 хил. пъти.

Ето какво пише Дийна в своя пост:

„Не, не продавам панталоните си, просто искам да ви споделя нещо, което ме влудява.

През последните 6 години съм работила с момичета, тийнейджърки и дори по-малки, на различни места. Безброй пъти съм слушала как момичетата ми разказват за новите си диети или за това как са успели да отслабнат. Някои момичета са плакали в ръцете, питайки ме „Ако бях по-слаба, дали щеше да остане с мен?“ Консултирала съм момичета, които пропускат основни хранения, улавяла съм момичета, които бързат да повърнат, след като са яли.

Но докато се ровех из дрехите ми тази вечер, забелязах колко огромни са разликите в размерите на панталоните ми. И за мен е истински проблем, че панталоните с размер 5 ми стоят по абсолютно същия начин като панталоните с размер 12.

Нека ви обясня защо не съм радостна от този факт, Америка. Фотошопирате модели и актриси, после ги лепвате на кориците на модните списания. И в момента повечето от нас знаят, че ни лъжете и тези снимки не представят реалното човешко тяло. Мога да го докажа на всички момичета много лесно, просто като им покажа как работи Фотошоп.

Но когато решите да промените размера на женските панталони от 9 на 16 и да го кръстите „плюс сайз“, става истински проблем – как да се боря с това? Да манипулирате снимки е едно, но как да убедя момичето, че етикетът на собствените й панталони също е лъжа? Как мога да я убедя, че не трябва да пропуска вечерята си през следващия един месец, защото размерът на панталоните й всъщност не се е покачил със седем размера?

Спрете да повтаряте как размер 4 е „идеалният размер“ или „въплъщението на съвършената красота“, ако ще променяте 4 на 8 или 12, когато си поискате.

А колкото до вас, мои прекрасни момичета, с размер 2 или 18, размерът не определя красотата ви, начинът ви на живот го прави. Размерът, поставен на дрехите ви, се влияе от модната индустрия и варира в широки граници. Не се влияйте от обществените очаквания за това какви трябва да бъдете.

Вие сте прекрасни и обичани точни такива, каквито сте.“