Има много неща, които могат да определят успеха на връзката ви. Парите. Комуникацията. Дори и качеството на сексуалния ви живот. Но знаете ли, че начинът, по който готвите – точно така, готвите! – може да бъде нещото, което да ви задържа заедно или да ви раздели?

Скорошно проучване на 1000 американци на възраст над 18 години им задало въпроса как смятат, че готвенето се отразява на връзката им. Оказва се, че хората го поставят на доста висока позиция.

Всъщност 87% от участниците смятали, че готвенето е една от най-важните дейности, която двойките трябва да правят заедно, за да подсилят връзката си.
Изненадани сте? Ние също. Но като се замислим, има смисъл – хората поставят на много висока позиция и комуникацията.

Почти всички – 98% ако трябва да бъдем точни – смятат, че комуникацията е основния компонент на щастливия брак. Освен това те вярват, че готвенето заедно е страхотен начин за предизвикване на комуникацията. В крайна сметка хората се сближават, докато пият вино и приготвят паста заедно, нали?
Тази нагласа е валидна независимо в коя фаза на връзката си са участниците: 88% от тези в сериозна връзка, 94% от сгодените, 89% от наскоро омъжените и 84% от тези, които имат брак от дълго време се съгласяват, че готвенето събира двойките чрез комуникация.

Освен това двойките смятат, че да готвиш за партньора си е невероятен начин да му покажете, че го обичате. А поръчката за вкъщи не върши същата работа. 92% от участниците в анкетата смятат, че сготвените у дома ястия помагат за свързването на партньорите. А 78% от всички отговорили вярват, че двойките, които готвят заедно, остават заедно.

Вече знаехме, че ако се храните отделно от партньора си, вредите на брака си. Експертите обясниха, че по този начин изпращате съобщение на половинката си, че не сте екип, а ако имате различни вярвания относно храната, биха възникнали конфликти. Затова готвенето е важно не само за поддържане на комуникацията, но и предотвратява споровете.

Разбира се, ако не сте майстор-готвач, това не означава, че бракът ви е обречен на провал. Помнете, ключът към всичко е комуникацията. Това може да означава и просто да правите кафе и да си говорите, докато добавяте сметана към чашите. Идеята е, че храната сближава хората според проучването. Затова отправете се към кухнята си и се насладете на връзката си!