Родена на 21 декември 1937 г. в Ню Йорк, прекрасната и неостаряваща Джейн Фонда е дъщеря на Хенри Фонда, сестра на Питър Фонда и леля на Бриджит Фонда. Два пъти печелила престижната статуетка Оскар, трикратна носителка на наградата Златен глобус, изиграла десетки незабравими образи на големия екран, политическа активистка, феминистка и основателка на течения във фитнеса и аеробиката, днес тя празнува своя 79-ти рожден ден!

 

Истинската красота на жените - в здравето, в умението да бъдат енергични.

Да приемеш напълно кой си и да се чувстваш добре в собствената си кожа… Отнема доста време, докато го постигнеш. На мен ми отне над 60 години.

Офисът може да работи без шеф, но не и без секретарка.

Ако в професията, която сте си избрали, има някакви неочаквани препятствия, утешавайте се с мисълта, че няма занятие без такива.

Една част от мъдростта е да осъзнаеш какво не ти е нужно вече и да го пуснеш да си ходи.

Честно казано, връзката ми с модата винаги е била сложна и обтегната. Когато започвах като актриса в Ню Йорк, работех и като модел, защото имах нужда от пари, с които да си плащам уроците по актьорско майсторство. Но в крайна сметка нямах всички необходими данни, за да стана известен модел. Освен това аз мразех да позирам, не се грижех достатъчно за визията си и не обръщах никакво внимание на дрехите.

Майка, която е обсебена от това да бъде слаба, да спазва диети и да тренира, няма да бъде много добра майка.

През целия си живот съм вярвала, че ако не бях перфектна, нямаше да бъда обичана.

В клубовете на 60-те години имаше само сауна и вибромасажи. Да се изпотиш и да имаш мускули, беше направо неприлично.

Много добри драматични ситуации започват със писък.

Ако постоянно сдържате емоциите си, за да изглеждате по-добри и по-красиви, тялото ви става напрегнато, дишането - неправилно, а душата - пуста.

За жени на моята възраст е трудно в Холивуд, но аз не се предавам.

Всичко друго изчезна, когато се появи той. Бях готова цял живот да ям само трошичките от хляба му и коричките от камембера му.

 

Младите хора ме познават като "жената с трикото от касетите с аеробика на мама". На мен самата ми е трудно да се възприема в тези рамки.

Анорексията, булимията и алкохолът бяха знаците за това, че съм се заблудила по пътя към съвършенството и че е време да се измъкна от капаните на самоконтрола.

Да говориш лъжи и самохвалства, за да привлечеш внимание се явяват грешки, които аз съм направила, понеже аз не искам, моите деца да ги правят.

Заради железните мускули и илюзията за съвършенство е възможно да се занимаваш с фитнес. Мъдрият човек се упражнява, за да напълни тялото си с енергия, за да се сприятели с всяка своя клетка.

Ние не сме създадени, за да бъдем перфектни. Отне ми доста време да го осъзная.