Ефектът „Моцарт“ е теория, че Волфганг Амадеус Моцарт е композирал музика, която предлага поредица от ползи за хората и най-вече бебетата. Но противно на мнението на мнозина, ефектът „Моцарт“ не повишава интелекта при децата.

Той е просто мит и няма влияние върху съзнанията на малките. Но все пак искаме да знаете, че има други ползи от това бебето ви да слуша композиции на Моцарт.

Защо точно Моцарт?

Волфганг Амадеус Моцарт е бил изключително надарено дете, което почнало да композира едва на 5-годишна възраст. Той е бил вещ в изпълненията на цигулка и някои клавирни инструменти.

През краткия му живот (1756-1791), музикалният гений създал повече от 600 високооценявани творби.

Научните изследвания в продължение на няколко години опитали да открият дали творбите на композитора имат и други качества, освен музикалната стойност. Затова се родила и тази „научна“ теория за ефекта „Моцарт“, подкрепена от многобройни проучвания.

Ефектът „Моцарт“ за стимулиране на бебетата

Огромен брой мнения на експерти, проучвания и спекулации започнали през 1991 година след публикуването на книга, в която се заключвало, че неговата музика съдържа уникален брой удари в минута, висока честота и други специфики.

Важно е да се уточни, че музиката на Моцарт наистина генерира поредица от благоприятни стимули за емоционалното развитие на бебетата. Някои творби на композитора носят терапевтични ползи през първите месеци и години от живота на детето. Слушането на Моцарт активира някои зони в мозъка и носи кураж, радост и позитивност, както и служи за развитие на музикалния вкус от ранна детска възраст.

Заключение:

Заради голямата си популярност, ефектът „Моцарт“ се превърна в огромна заблуда. Подкрепен е от идеята, че музиката може да засегне интелекта или IQ-то на детето. Това бе подсилено от нарастващата нужда хората да превръщат всяка нова идея в стока. Ефектът на Моцарт се прокрадна от уста на уста и музиката на композитора влезе в много домове.

Ефектът „Моцарт“ – мит или факт?

Идеята, че музиката на Волфганг Амадеус Моцарт или който и да е друг композитор повишава интелекта и концентрацията или активира зони на мозъка, които са отговорни за двигателната активност, или пък подсилва процеса на учене при бебетата, просто не е вярна.

Ако искате да имате интелигентно, здраво и щастливо бебе, подсилете връзката си с него. Говорете му, пейте му, участвайте в игрите му. Съветваме да го водите на разходки, за да опознава света и му давайте нови вещи и играчки с ярки цветове.

Четете приказки, измисляйте си истории, галете го, целувайте го и му показвайте, че го обичате. И все пак, за да подсилите всички гореспоменати ползи, можете да му пускате тихо музиката на Моцарт, докато спи или си почива.