Мислите си, че обичате хората и се радвате на всякакви нови неща, но колкото повече четете за типовете характери, разбирате, че всъщност сте интроверт.

Всеки иска да бъде социален и комуникативен, а това са основните характеристики на екстроверта. 

Истината е, че в нашето общество често се лутаме в двете крайности, което не е полезно за никого. Прекалените контакти не ни оставят насаме със себе си и с това, което наистина сме. От друга страна, да се отдръпнем от света може да бъде много пагубно за страховете, които носим. Има опасност да ги направим значително по-големи, отколкото са в действителност. Да намериш баланс в смислената си комуникация с хората и в същото време да си наясно със себе си, се оказва доста трудно.

Ето как можеш да определиш дали си екстроверт или интроверт:

1. Опознай себе си

Тази идея е стара колкото света. Много от нас се опитват да разгадаят тъмните истини на Вселената, преди да са разбрали кои са. Често това означава да се изправим пред най-големите си страхове. Това пътуване може да се окаже не особено приятно, но повярвайте, ще бъде най-полезното, което сте предприемали до този момент. Голяма част от обществото харчи безумни пари за пътувания, надявайки се, че откривайки света, ще разгадае и себе си, но това е вътрешен процес, който няма да дойде от средата, в която се поставим. Подобен тип хора трудно се задържат на едно място и имат нужда „постоянно да се случва нещо“. Често изпадат в паника, че няма какво да правят, защото  ще останат сами, а това ги плаши.
Да опознаем себе си означава да разберем от какво имаме нужда. Когато стигнем до този момент автоматично ще спрем да си губим времето с неща, които не са ни ценни. Тогава ще започнем да изпитваме двойно повече удовлетворение от живота си.

2. Бъди в среда, която ще те приема

Това е толкова просто. Прави, това което те кара да грееш. Избягвай места и хора, които не те карат да се чувстваш добре. Енергията, която ще вложиш да се съобразиш с тях може да ти бъде полезна в друго направление. Единственият начин да го разбереш е да останеш със себе си и да осъзнаеш какво те наранява и какво кара сърцето ти да пее. Има една малка клопка, която осъзнато трябва да избягваме. Когато откриете своята среда, не се вкопчвайте в нея, защото тя не е спасение. Тя е период от живота ви. Не се изолирайте в нея, за да не се стигне до там, където може да отхвърлите нещо стойностно. Помнете, че от всеки можете да научите нещо важно.

3. Разчисти нещата, които ти пречат да продължиш напред

Има хора, които влагат години в четене и търсене, за да намерят път към себе си и духовното си израстване. Не се стряскайте от това – никога не е късно да започнете. Всяка малка крачка ви води напред, но осъзнайте какво искате.
Ето една малка проба: Замислете се как реагира тялото ви на следните думи „самота“ - „изолация“ и „свързаност“ – „социализация“. Колкото и просто да ви изглежда, тялото ви е най-добрият индикатор за това кое е правилно и кое не. Ако усещате съпротивление, изговаряйки тези думи, замислете се дали сами сте се поставили в това положение и искате ли да излезете от него? Здравословно е понякога да оставате сами, за да презаредите, но превръща ли се в тенденция в живота ви? Изолацията води до неудовлетворяващи преживявания.

4. Всеки има своя личен баланс

Някой може да има нужда от повече време със себе си, отколкото друг. Или пък шумната компания е неговият начин да разпусне. Което и от двете да преобладава, e строго индивидуално. Колкото повече опознавате себе си, ще разбирате от какво точно имате нужда. Не забравяйте, че това е процес, който изисква време и работа. Когато търсите или се нуждаете от съвет, не забравяйте каква е вашата истина, защото може лесно да се подведете по чуждото разбиране. Отговорите са във вас.

5. Променете себе си, а не поведението си

Има нещо, което не харесвате в себе си и не ви удовлетворява. Обърнете внимание от къде идва това усещане – страх, убеждение, външен фактор? Ако решите просто да промените моментното си състояние и резултатите няма да са дълготрайни. Не се ли постараете да намерите основите, които са ви поставили в това положение, рано или късно отново ще се върнете в изходна позиция.

Не забравяйте, че балансът не означава винаги 50/50. Вашият може да бъде много по-различен. Хващайте се за работа и ще го откриете! Тогава ще усетите колко много удовлетворение ще донесе в живота ви!