Синдром на сварената жаба

Този синдром се свързва с емоционалната умора, която се появява, когато се намирате в ситуация, в която не виждате никакъв изход. Безропотното приемане на ситуацията води и до момента на “опарването” – порочният кръг, който бавно ви разрушава емоционално и умствено, докато не се стигне до момента на пълната преумора.

Френският писател и философ Оливие Клерк описва това състояние като синдром на сварената жаба.

Сварената жаба

Философът пояснява и защо синдромът се нарича точно по този начин. Ако една жаба се сложи в тенджера, в която температурата бавно се покачва, то тя ще настрои температурата на тялото си постепенно. Но когато водата заври, жабата няма как да промени температурата си и ще се опита да скочи. Но бягството ѝ ще бъде невъзможно, защото цялата ѝ енергия е била изхабена, за да регулира температурата си. Жабата е неспособна да се спаси и умира във врящата вода.

Какво убива жабата? Високата температура на врящата вода или грешният избор за остане във водата прекалено дълго, преди да изхаби енергията си за бягство?

Бавната емоционална разруха

Ако емоционалното влошаване е бавно, то всичко се случва незабелязано. Осъзнаването на проблема се случва прекалено късно, когато вече сме затънали в негативни емоции.

Ето защо синдромът на жабата може да се наблюдава в ежедневни ситуации - любовни и семейни връзки, работно място и приятели.

Скок в точния момент

Бавният и мълчалив процес на адаптиране към неприятни ситуации може да доведе до невъзможност за скок, когато емоционалното състояние е влошено. Забелязването и осъзнаването на проблема още в зародиш е вярното решение, за да се избавите от разрухата.

Задължително е да бъдете внимателни и да обмисляте защо дадена ситуации ви е накарала да се чувствате дискомфортно. Когато знаете какво искате и какво ви кара да се чувствате зле, можете да уловите веднага ситуации, които в изтощават емоционално.

Синдромът на сварената жаба може да бъде прекратен още в зародиш, без да се стига до безуспешни опити за скок и за избавяне от даден проблем. Пълното осъзнаване и премисляне могат да спасят емоциите ви.

“Стига!”

Ситуациите, които са ви неприятни, трябва да останат в миналото. Трябва да умеете да казвате кога нещо не ви е приятно и ви изтощава емоционално. В никакъв случай не бива да оставате във връзки, които ви натоварват по какъвто и да било начин. Просто запомнете, че единствено вие можете да направите скока от врящата вода и да се спасите.