През 2005 г. Адриана Илиеску стана много популярна в цял свят. Нейната история беше дискутирана в медийте, а причината бе, че ни показа нещо, което не бяхме виждали до сега. Жената роди първото си дете на 66 години, което я вкара автоматично в Книгата на рекордите на Гинес като най-възрастната майка в света. За жалост, това не й носи нищо добро, когато става въпрос за отношението на хората към нея. През последните 16 години тя е многократно осъждана и отхвърляна от обществото за избора си. Но въпреки нападките и упреците, Адриана продължава да върви напред, водена от любовта към дъщеря си. 

Ето как изглеждат днес Адриана и порасналата Елиза:

В следващите редове ще ви запознаем с историята на майка и дъщеря и ще отговорим на някои въпроси, които веднага изникват в съзнанието ни. 

Защо не е родила по-рано?

Когато Адриана е само на 20 години се омъжва, но съпругът й изобщо не иска да имат деца. След много време и мъки, желанието да бъде майка надделява и тя решава да се разведе. След развода Адриана се посвещава на работата си като преподавател в университет в Румъния.

Но липсата на желание от страна на партньора й не е единствената пречка по пътя към майчинството. В продължение на 9 години Адриана се опитва да забременее и взима медикаменти. През този период, всички опити се оказват неуспешни и тя решава да се подложи на ин витро.

В този момент тя вече е достигнала 66-годишна възраст и напълно разбира факта, че се подлага на огромен риск. Това обаче не я плаши, тъй като нейното най-голямо желание е да разбере какво значи да бъдеш майка. Когато тя споделя решението си с хората около нея, много от тях й обръщат гръб, мислейки, че това, което прави, е напълно неморално.

След като бебето се ражда

Когато най-накрая опитите да забременее са успешни, Адриана се оказва бременна с тризнаци. За съжаление, две от бебетата умират в утробата, а дъщеря й Елиза се ражда преждевременно и прекарва дълго време в интензивното отделение. След като бебето укрепва, Адриана, като силно религиозен човек, решава да я кръсти. Тогава се сблъсква и с нова вълна от недоволство. Различни религиозни организации смятат, че решението й, да има дете на тази възраст, е крайно егоистично. По време на самото кръщене една от монахините дори нарекла детето „продукт на тъмните сили“. Адриана обаче, смята, че дъщеря й, Елиза, е подарък, изпратен от Бог.


Първите години на Елиза

Адриана веднага осигурява бъдещето на детето си. Тя се разбира с лекаря, който извършва ин витро процедурата, че ако нещо се случи с Адриана, той ще стане кръсник на момичето и нейн официален настойник, докато навърши пълнолетие.

Навън, хората често смятат Адриана за баба на Елиза, но това в никакъв случай не я притеснява. Тя доказва многократно, че решението й да има дете е много повече от егоистична прищявка. И понеже вече е пенсионирана, Адриана може да посвети цялото време на дъщеря си.

Какво правят Адриана и Елиза сега?

Адриана е учител по румънски език и литература, а също и автор на повече от 25 книги за деца. Дъщеря й обича науките и е обикновен тийнейджър, който вече е спечелил много училищни състезания. В бъдеще Елиза се надява да отиде в колеж.

Адриана и Елиза имат много специална връзка. Като майка Адриана инвестира цялата си сила, опит и знания в единствената си дъщеря. Тя води активен и здравословен начин на живот и се опитва да участва в социалния живот на Елиза. Адриана вече е на 80 години, чувства се чудесно и в добро здраве, като се надява да може да види как дъщеря й се превръща в красива, млада жена.

Какво мислите за историята на Адриана? Мислите ли, че е постъпила правилно, като е решила да преследва мечтата си независимо от всичко?