В днешно време жените раждат все по-късно и ако някога да станеш майка за първи на 35-40 години, е било необичайно, днес е нещо нормално. Но майките, за които ще ви разкажем днес, са малко по-възрастни и всяко от тези раждания е медицинско чудо!

15. Даун Брук – на 59 години

През 1996 г. Даун Брук е на 58 години. Вече има един развод зад гърба си и две пораснали деца. Наскоро е започнала нова връзка с 64-годишен мъж, чувства се страхотно и изобщо не подозира, че скоро ѝ предстои да стане майка за трети път. Всъщност Даун си помислила, че повишеният апетит и болежките са признаци на рак, затова решила да се изследва. Така открива, че е бременна в 16-ата седмица! Тя ражда на 59 години и дълго време е най-възрастната жена, заченала по естествен начин.

14. Елизабет Бътъл – на 60 години

На 60-годишна възраст, през 1998 г., Елизабет Бътъл ражда сина си Джо, което я направило най-възрастната майка във Великобритания. Тя и любовникът ѝ живеели в малка ферма без течаща вода и не били заедно от много дълго време, но Елизабет много искала да имат дете. Малко след раждането на Джо, баща му изоставя Елизабет и се връща при съпругата си, с която е женен от 38 години. Така Елизабет се оказала самотна майка на 60 години. Елизабет държи още един рекорд, защото нейната първородна дъщеря била на 41 години, когато се ражда Джо – разликата помежду им е най-голямата разлика между първо и второ дете. За да успее на забременее на такава възраст, Елизабет Бътъл се е подложила на инвитро и някои роднини я обвиняват, че вероятно е използвала яйцеклетка на дъщеря си.

13. Фрида Бърнбаум – на 60 години

Психотерапевтът Фрида Бърнбаум ражда близнаците си през 2007 г., когато е на 60 години, това я прави най-възрастната американка, родила близнаци. Преди това Фрида е родила три деца – две, когато е на около 30 години, и още едно момче, когато е на 53 г. Тя и нейният партньор решават, че синът им Ари има нужда от братче или сестриче на неговата възраст, затова решават да използват инвитро, но Фрида вече била на 56 години, а в САЩ не извършват инвитро процедури на толкова възрастни жени. Фрида и партньорът ѝ заминават за Африка, където няма възрастови ограничения. Тя забременява с близнаци, когато е на 60 години. Те се раждат напълно здрави и в момента са най-добри приятели с 8-те внуци на Фрида.

12. Мария Розария Венерузо – на 61 години

Малката Елия е сбъдната мечта за Мария и нейния съпруг. Двамата нямат други деца, но от много време мечтаели да станат родители. Най-накрая, през 2016 г., 61-годишната Мария ражда първото си дете. Двойката не е използвала инвитро, защото били решили, че вече е минал момента, в който могат да се подложат на процедурата. Те били на седмото небе, когато разбират, че Мария е забременяла по съвсем естествен начин. Бременността ѝ и раждането минават безпроблемно, а синът им е едно много здраво бебе.

11. Патриша Рашбрук – на 62 години

Д-р Патриша Рашбрук вече имала три пораснали деца от първия си брак, когато решава, че иска да дари с дете и втория си съпруг. 62-годишната англичанка се подлага на инвитро процедура в Русия, заради което е жестоко критикувана. Синът ѝ обаче се ражда съвсем здрав през 2006 г. и за известно време Патриша е най-възрастната родилка във Великобритания.

10. Джанис Улф – на 62 години

Американката Джанис Улф вече била прабаба, когато през 2006 г. ражда 12-ото си дете. Джанис вече имала 10 деца, когато се омъжва за втория си съпруг, който е с 15 години по-млад от нея. Двамата решават да използват инвитро и така се ражда първият им син. Съвсем скоро, когато е на 62 години, Джанис успява да направи невъзможното и ражда още едно момче!

9. Розана дела Корте – на 62 години

Розана e преживяла съкрушаваща трагедия – синът ѝ Рикардо загива при автомобилна катастрофа, докато е още тийнейджър. Мъката ѝ била толкова силна, че Розана дълго не можела да намери смисъл да живее. Тогава решава, че иска отново да стане майка. Първо се обърнала към местните сиропиталища, защото искала да помогне на дете в нужда, но всички я отпратили, тъй като била твърде възрастна. Тогава тя и съпругът ѝ се обръщат към скандалния италиански гинеколог Северино Антинори, който е помогнал и на Патриша Рашбрук, а през 2016 г. е арестуван за отвличане на жена.

Лекарят имплантира донорска яйцеклетка, осеменена със спермата на съпруга, в утробата на Розана, за да може тя отново да стане майка. Първите няколко процедури са неуспешни. Малкият Рикардо е техният 7-ми опит отново да станат родители. Той е роден на 18 юли 1994 г.

8. Кайли Ланг – на 63 години

Кайли Ланг е на 63 години, когато тя и 78-годишният ѝ партньор решават да си имат дете. Кайли, която живее в Тасмания, е най-възрастната родилка от Австралия. Тяхната дъщеря се ражда през 2016 г.

7. Мария дела Кармен Боусада – на 66 години

Мария става майка на близнаци, когато е на 66 години. Въпреки че Пао и Кристиян се раждат съвсем здрави през 2006 г., Мария съвсем скоро е диагностицирана с рак. Тя не успява да се пребори с болестта и сега близнаците се отглеждат от нейни роднини.

6. Елизабет Адъни – на 66 години

През 2009 г. Елизабет Адъни става най-възрастната майка във Великобритания. Елизабет се е подложила на инвитро процедури в Украйна и успява да роди здраво момче. Две десетилетия по-рано Елизабет отново е опитала с инвитро, но тогава процедурите се оказват неуспешни. Въпреки неуспеха, тя не искала да се отказва и искала да стане майка на всяка цена. Нейното силно желание, бихме казали дори мания, съсипва брака ѝ, но Елизабет не се предала. Най-накрая, на 66 години, изпълнила мечтата си.

5. Адриана Илиеску – на 66 години

Професор Адриана Илиеску е автор на детски книжки и е една от най-възрастните родилки в света. Тя ражда дъщеря си през 2005 г., когато е на 66 години, и дори обмисля да стане майка за втори път, когато е на 72 години. До второ бебе не се стига, а двете с Елица живеят в Будапеща.

4. Батери Деви – на 66 години

Батери много дълго време искала да има деца, но така и не се получавало. Един ден тя и съпругът ѝ решават да пробват с инвитро. Първите две процедури са неуспешни, но на третата Батери забременява и успява да роди тризнаци! Двете момчета и едното момиче се раждат много слабички и тежали по един килограм. Те обаче оцеляват и тази година ще навършат 8 години.

3. Раджо Деви Лохан – на 69 години

Раджо е още една индийка, която се е подложила на инвитро. Тя успява да роди момиченце, но почти умира при цезаровото сечение. Въпреки опасността, Раджо се чувствала много омиротворена, защото най-накрая не била „безплодна“. Тя успява да се възстанови след раждането и вече 10 години отглежда дъщеря си. Раджо се надява да е жива поне докато дъщеря ѝ Навийн стане на 15 години и е време да се омъжи.

2. Омкари Пануар – на 70 години

Не се знае със сигурност дали Омкари е толкова стара, защото тя никога не е имала акт за раждане, но индийката твърди, че е родила на 70 години. Каквато и да е точната ѝ възраст, факт е, че тя ражда момче и момиче доста късно през живота си. Омкари е имала две дъщери и петима внуци, но със съпруга ѝ много искали да си имат син, затова двамата прибягват до инвитрото. За да си позволят процедурата, двамата похарчили спестяванията си и дори взели големи заеми, но накрая все пак се сдобиват със син.

1. Далджиндер Каур – на 72 години

Далджиндер е най-възрастната родилка в света, която успява да роди сина си Арман на 72-годишна възраст! Преди половин век на Далджиндер е съобщено, че има запушени фалопиеви тръби и няма да може да има деца. Тя е твърде бедна, за да си позволи лечение, иначе отдавна е щяла да има няколко деца. Най-накрая Далджиндер може да си позволи инвитрото и успява да забременее от третия опит. Така тя и нейният 75-годишен съпруг стават родители за първи път през 2016 г.