Нямаме толкова много време. Животът е кратък. Едни от най-успешните хора признават на старини колко бързо е минал живота им.

Нямаш време да завиждаш.

Ако постоянно гледаш другите, рядко си себе си. Твоят характер става по-труден, а ти си по-нещастна.

Не губи времето си, сравнявайки се с другите, избери себе си и работи върху развитието си.

Да завиждаш на другите е, като да пиеш отрова и да очакваш другия да умре. Това е доста точно описание.

Един от най-добрите съвети, които съм чувала по тази тема са следните три думи:

„Гледай себе си!“

Няма значение колко бързо се развиваш. Ако гледаш другите, няма да успееш.

Фокусирай се върху себе си. Научи всичко, което можеш. Експериментирай, проваляй се, откривай нови неща.

Скоро ще видиш разликата. Един ден ще се огледаш и ще се учудиш колко бързо е минало времето.

Не завиждай. Не пропилявай времето си.

Аз завиждам.

Завиждам. Не го правя постоянно, но се случва.

Преди се беше превърнало в мой навик. За мен бе голям проблем да виждам момчета с красиви приятелки. Исках същото внимание и се питах защо не се получава, с какво са по-добри те от мен.

Дори днес понякога съм несигурна. Има много писатели, а аз съм несигурна и уплашена, защото не знам дали съм достатъчно успешна. Завиждам им за постиженията. Те имат привилегии, които аз нямам. Всички ги обичат. Имат връзки, а аз?

Но осъзнах, че завистта ме прави по-слаба и по-лоша. Тя източва енергията ми, а мога да я използвам, за да пиша, както правя сега.

Не бива да се фокусираш върху работата на другите и да си по-добра от тях. Това няма да ти помогне. Концентрирай се върху себе си.

Единствените, които критикуват, клюкарят и се оплакват нямат големи постижения. Тези действия са изтощаващи.

Аз бях такава преди. Прекарвах прекалено много време, състезавайки се с колегите ми. Беше глупаво и съжалявам за всеки път.

Хората, които имат големи успехи, нямат време за тези неща. Те използват енергията си за други неща.

Светът те кара да го правиш, но трябва да спреш.

Няма смисъл да завиждаш за неща, които и сама можеш да постигнеш. Бъди разумна и не го прави. Използвай времето си, за да се развиваш

Какво се случва, когато спреш да завиждаш?

Работих много над това да игнорирам хората около мен. Ако те са по-успешни от мен, няма проблем. Осъзнах, че имам повече енергия, по-фокусирана съм и по-креативна.

Когато направиш този избор, разбираш, че животът не е състезание. Ти трябва да дадеш най-доброто от себе си, за да вървиш напред. Започнах да помагам на останалите и да се възползвам от потенциала на всеки ден.

Прочела съм много биографии на известни личности, които са се справили с този проблем. Кевин Харт, например, е един от тях. Оказва се, че всички, които са се борили със завистта, са страдали от провали и раздразнение.

Фокусирай се върху процеса, а не върху резултата, за да се развиваш и учиш. Ако искаш да успееш, трябва да се концентрираш върху растежа ти, а не бива да се разсейваш.

Хората, които завиждат на другите около тях, са разсеяни. Повечето от тях няма да спрат да са такива, защото предпочитат това, отколкото да се развиват. Не се интересуват от собствените си успехи. За тях забавлението е по-важно.

Като резултат те не са способни да са във връзка, работят нещо, което не им харесва, разочаровани са и не знаят какво да правят.

Ако искаш и ти да си такава, продължавай. Ако не искаш, отдели време за развитието ти.

Какво се случва, когато спреш да завиждаш?

Енергична си. Можеш да научаваш нови неща, да участваш в експерименти и да придобиеш нови умения.

Завистта е изкушаваща и те заблуждава, че притъпява болката, страха и несигурността. Понякога още го правя, но в даден момент се спирам и осъзнавам, че и аз мога да постигна много неща.

Както казва Сет Годин:

„Ако се провалям повече от теб, печеля аз.“

Избери да се учиш, развиваш себе си и своите умения, докато останалите се оплакват.