Какъв празник почита православната църква на 20-ти март? Кой празнува имен ден на този ден?

Ето кой празнува имен ден на 20-ти март.

На 20-ти март православната църква почита паметта на Свети преподобни отци, избити в манастира "Свети Сава" край Йерусалим.

Преданието разказва, че от 7 век околностите на Йерусалим непрестанно се подлагали на нападения от хищните сарацини. Те не щадели дори мирните отшелнически обители, макар в тях да живеели пустинници, които нямали никакви земни богатства.

Веднъж във време на самото всенощно богослужение срещу Връбница в лаврата "Свети Сава" дошъл слух, че варварите в голямо множество се готвят да нападнат обителите. Братята решили да не се оттеглят от лаврата, понеже били предадени всецяло на Господа и приживе били умрели за света. Те не се бояли от смърт. Почнали още по-пламенно да се молят, готвейки се да преминат в по-добрия живот.

На Велики четвъртък сарацините с голяма сила нападнали манастира и веднага убили няколко иноци. Другите пък те събрали в църква и започнали да ги разпитват къде са скрити манастирските съкровища: "Откупете себе си и църквата си четиристотин жълтици – казвали варварите на светите отци – иначе всички ще бъдете избити!"; "Не проливайте напразно кръвта ни... Толкова злато ние никога не сме имали. Вземете простите ни дрехи. Друго имущество у нас не ще намерите", отговорили кротко иноците.

Но варварите не повярвали на думите на иноците и чрез мъчения искали да узнаят от тях къде са скрити съкровищата им.

В манастира имало пещера, в която някога се подвизавал Свети Сава, основателят на лаврата. Вътре в нея те затворили всички иноци и пред входа на пещерата натрупали сухи клони и запалили голям огън. Иноците се задушили от смрад и дим, а варварите продължавали да ги питат за скритите съкровища, но в отговор чували само молитви към Бога от задушаващите се братя.

Осемнадесет души умрели в пещерата; други били посечени с меч или по друг начин мъчени до смърт. Известни на Църквата са само имената на Йоан, Сергий и Патракий. Паметта на всички тези иноци се празнува на 20 март.

На 20-ти март имен ден празнуват Светлозар, Светлозара, Светльо и Светла. Желаем ви много здраве, щастие и успехи!