Какъв празник почита православната църква на 19-ти март? Кой празнува имен ден на този ден?

Ето кой празнува имен ден на 19-ти март.

На 19-ти март православната църква почита Светите мъченици Хрисант и Дария.

Легендата разказва, че през 3-ти век християните били подложени на жестоки преследвания. Тогава един знатен човек на име Полемий пристигнал от Александрия в Рим, за да остави сина си Хрисант да се учи. Учители му били най-знаменитите философи и благодарение на тях той бързо преуспявал във всички науки.

Един ден Хрисант попаднал на светото Евангелие. Тази книга му подействала много силно. Той видял, че в нея има истина, светлина и истинска премъдрост, защото в нея се съдържали "думите за вечен живот". Хрисант започнал усърдно да изучава Светото Евангелие и писанията на светите апостоли. Изпълнен с пламенна любов към Бога, Хрисант не искал да скрива вярата си, гласно изповядвал Христа и отричал езическите богове.

Били взети всички мерки, за да бъде развлечен юношата и да му се внуши любов към светските наслади. Цял ден музиката и песните не спирали в неговия дом, препълнен с млади девойки. На трапезата били сложени разкошни ястия и скъпи вина. Но младият Хрисант не се поддавал на изкушения. Молел Бога да му даде помощ и сила, непрестанно се издигал към Него с мисъл и Бог му помогнал да устои против съблазънта и да запази чистотата на душата и мъдростта на вярата.

Баща му в отчаяние вече не знаел какво да прави, но накрая помолил роднините си да отидат при девойката и да я уговорят да се омъжи за Хрисант. Дария се съгласила. Тя била необикновено добра и направила всичко, за да му се хареса. Обличала се разкошно и се стараела да го очарова с блясъка на ума си и да го привлече към себе си чрез ласкави думи, но била езичница.

Хрисант обаче поучил Дария и тя приела неговата вяра в Христа. След смъртта на баща си, Хрисант започнал свободно да изповядва Христа и да живее според Неговите заповеди. По времето на император Нумериан, Хрисант и Дария били измъчвани заради вярата си. Но и самият мъчител, като видял търпението на двамата мъченици и чудесата, станали по време на мъченията, приел Христовата вяра, поради което се удостоил с мъченическа смърт. Дария пък била толкова търпелива в мъките, че езичниците викали: „Дария е богиня!“ Хрисант и Дария били убити с камъни. На мястото, където били погребани, по-късно била построена църква. Светите мъченици пострадали за Христа в Рим през 284 година.

Що се отнася до Найден, подхвърлянето на деца бил основният разпространен начин сред по-бедните слоеве, да дадат детето, за което не могат да се грижат за осиновяване. Обикновено са оставяли децата пред вратата на по-заможни хора, или на такива, за които се знае, че нямат деца и ще се зарадват. Богатите или бездетни християни са считали това като дар от Бога и са приемали детето.

Самото име Дарина идва от "дар", а някъде се среща и - "Дарена от Бог".

На 19-ти март имен ден празнуват Дарина, Дария, Дарин, Неда, Найда, Найден. Желаем ви много здраве, щастие и успехи!