Много хора се чувстват самотни, но в същото време са спрели да се надяват, че ще срещнат правилния човек, защото са наранявани толкова много пъти. Други сами саботират щастието си.

Ако и ти все още не си срещнала любовта, трябва да прочетеш 7-те най-често срещани причини за това. Ако се замислиш над тях, може би ще откриеш пътя към любовта, при това не само към точния човек, но и към самата себе си.

1. Още страдаш заради предишна връзка

Ако още страдаш заради предишна връзка, но си твърдо решена да продължиш напред, без да си дадеш време да се отърсиш от мъката и да осмислиш станалото, връзките ти ще са обречени на провал. Да потушиш огъня с огън не е правилната стратегия, защото никой няма да иска де бъде спасителният ти пояс, чрез който да оправиш всичките си проблеми. Както и никой не иска да бъде използван, за да ревнува бившият ти. Ако още страдаш по бившия, дай си време, не бързай. Когато раните заздравеят, тогава ще можеш да обичаш истински някой друг.

2. Имаш твърде високи изисквания

Някои жени си мечтаят за принца на белия кон, но напоследък все повече си мечтаят за мистериозния милионер с чувствителна душа, който ще им свири Дебюси на рояла си, а след това ще ги изведе на разходка с личния си хеликоптер. Но всички знаем, че в 99% от случаите това са глупости и животът е много далеч от идеалните ни фантазии. Първо, трябва да приемеш, че идеални хора няма, второ, ако имаш високи стандарти, ти самата трябва да си завършена личност, която покрива същите високи очаквания, защото  принцовете обикновено се женят за принцеси.

3. Искаш да бъдеш с човек, който вече е обвързан

Недей да си губиш времето. Да, понякога любовта пламва от само себе си и не можем да забраним на сърцето си да се влюби, но дали искаш да бъдеш въвлечена в извънбрачна връзка? И наистина ли искаш твоята „сродна душа“ да е човек, който изневерява на половинката си? Не се залъгвай, че ще я остави, защото сте създадени един за друг и защото ти си много по-подходяща за него. Дори да заемеш нейното място, няма ли да се питаш – ами ако ми изневерява с някоя „по-подходяща“?

4. Страх те е да се довериш

„Всички мъже са еднакви!“, „Винаги искат едно и също нещо!“... Често сме чували тези фрази и в тях може и да има частица лична истина, ако се влюбваш все в един и същ тип мъже, но обобщенията и преувеличенията няма да ти помогнат в любовта. Не бива да отблъскваш всеки мъж само защото бившият ти те е наранил, вместо това трябва да погледнеш към предишните си връзки и да потърсиш порочния модел, от който не можеш да избягаш. Дали излизаш с проблемни мъже, защото тайно искаш да ги промениш и да бъдеш тяхната спасителка? Дали излизаш с бунтари и лоши момчета, защото родителите ти са били строги и като малка си мечтаела за свобода? Дали излизаш с мъже, които са много под твоето ниво, защото имаш ниско самочувствие и те е страх да бъдеш сама? Вгледай се в себе си, а след това се вгледай в околните и потърси мъжа, който не е „като всички останали“.

5. Страхуваш се от обвързване

Съмнението, че чувствата ви няма да устоят на проверката на времето, подсъзнателният страх, че ще изгубиш личното си пространство, притеснението, че ще станеш зависима от другия човек – всички тези неща градят невидими стени около сърцето ти и те лишават от възможността да срещнеш правилния човек. Как можеш да промениш ситуацията? Няма едно правилно решение, ще трябва да откриеш твоето – вгледай се отново в себе си, потърси корена на проблема, след това си намери ново интересно хоби, излизай по-често навън и бъди по-позитивно настроена.

6. Искаш всички да те харесват

В животинското царство опашката на пауна, с която той неспирно се перчи, е привлекателен атрибут, но в човешкия свят такова поведение предизвиква само присмех, съжаление и раздразнение. Отчаяната нужда да бъдеш харесвана си личи отдалече и показва, че всъщност нещо липсва в живота ти. Освен това недей да се променяш заради другия – недей да носиш дантелени къси рокли, високи токчета и много грим, ако това не си ти и не се чувстваш комфортно. Преди всичко трябва да бъдеш себе си и правилният човек ще го оцени.

7. Бързаш

Много хора вярват в приказката за „биологичния часовник“, ето защо след определена възраст виждат сродната си душа във всеки срещнат. Още на първата ви среща споменаваш как ще се казват децата ти? Заявяваш твърдо, че търсиш само сериозна връзка, защото скоро искаш да се омъжиш? Чакай малко, така ще изплашиш всеки потенциален кандидат (освен ако и той не бърза да се ожени още тази година, но не виждаме как това е добра основа за успешна връзка). Освен това не бива да се задоволяваш с първия, който ти предложи нещо повече само защото усещаш, че времето ти изтича. Може би така ще стигнеш до брак, но не е сигурно, че след 5 години няма да се разведеш и да съжаляваш, че си изгубила времето си с този човек.