Много родители не се вслушват в себе си, когато става дума за това какво искат децата им. И дори да знаят отговора на някои въпроси, те правят точно обратното само защото обществото е наложило дадено мнение. Ето какво споделя една майка на две деца:

„Разхождам се из къщата в 3:45 през нощта. Дори нямам представа защо съм будна. Нямах желание нито да седна на лаптопа, нито да включа телевизора. Нямах представа какво да правя, но не исках да се върна в леглото. Погледнах към стаята на двамата си сина и през главата ми мина мисълта, че трябва да ги проверя. Зачудих се защо, при положение, че знаех, че отдавна са заспали. Против всякаква логика реших да го направя, макар че повечето родители може би не биха го сторили. Син номер 1 беше заспал. За миг си помислих колко е прекрасен, докато спи. Още е на 7 и се обгражда с играчки в леглото. Целунах го и излязох от стаята. Видях обаче, че стаята на син номер 2 свети. Отидох до там, отворих вратата тихо и за моя голяма изненада го видях да стои на леглото с широко отворени очи, гледайки клипове на таблета си. Беше наказан за месец без електроника.“ 

Ето как една майка се доверява на интуицията, която нежно и е подсказала, че нещо не е наред точно в този момент...

Има много истории на родители, които разказват, че са усещали, че нещо не е наред с децата им, докато са на училище или в друга страна. И понеже са се доверили на това чувство, което на пръв поглед е абсурдно, са ги спасили от големи неприятности и дори по-страшни неща. Така работи интуицията, когато става дума за нещо неприятно и предизвиква притеснение, но ако се случва нещо хубаво... ще го усетите със сърцето си. Всички сме интуитивни и това е заложено у всеки още преди да стане родител. Лошото е, че сме научени да мислим само с рационалния си ум и да отхвърляме подобни сигнали. Но тук става въпрос за децата ни, нали? 

Затова, мили родители, не правете компромиси с усещанията си спрямо тях. Често срещана практика е да се доверяваме на други хора – лекари, учители, баби и дядовци, но истината е, че има неща, които не трябва да бъдат обяснявани, а просто приети. Вярвайте си повече!